Jump to content

michiel

Members
  • Posts

    43
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by michiel

  1. Mach loont ook de moite om eens naar te kijken. Vooral de 12"/1" toppen zijn geweldig voor het wat kleinere werk. Helaas wel vrij duur en zwaar, maar je krijgt een waanzinnig goed geluidje. Voor het grotere werk uiteraard funktion one!!
  2. Actieve jbl eon.... Die keer dat ik ze hoorde was het dikke bagger. Werk zelf wel eens met Mach, klinkt zeer netjes. Alleen de grote set is een ebetje knullig op gebouwt. Namelijk 2 maal 18" hoorn geladen subs (zijn er te weinig om een beetje de diepte in te gaan. 2 stuks gaan tot z'n 48 Hz), daar boven 2 dubbel 15"/2" toppen. (15" moet dan net te ver doorlopen om op de 2"er aan te sluiten, en dat klinkt niet lekker. Een 2"er opzich vind ik ook niet veel). De 12"/1" toppen van Mach zijn werkelijk fantastische kastjes om mee te werken. Gaan rete hard en klinken ontzettend goed. Je zult wel een subje nodig hebben als je het drumstel nog wilt uitversterken. De man achter de knoppen kan een systeem heel erg verkl*ten. daar moet je ook goed rekening mee houden voordat je een PA gaat afkraken.
  3. Hoi, Ik heb het topic niet helemaal door gelezen. Alleen een stukje van het begin en hier en daar een berichtje tussendoor. Ik begreep dat je slechte ervring met hoorns hebt, dus misschien wil je mijn advies helemaal niet horen. Als het nog niet is aangekaart wil ik je even naar deze site verwijzen. De oris hoorn schijnt een zeer goed klinkende hoorn te zijn. Als je kijkt naar de exotische drivers, en de ronde tractrix hoorns dan moet dit haast wel de ultime weergever zijn. Ik heb deze systemen nog neit zelf gehoord, maar ik wil in de toekomst zeker een keer een bezoekje brengen aan Bert. Misschien dat je na het horen van een systeem van Bert niet meer anders wil (je zal zeker niet de eerste zijn).
  4. Leuke discussie!! Hier zijn veel dingen over te zeggen. Ik betrap me zelf erop dat verandering niet altijd beter hoeft te zijn. Na een bepaalde tijd een "sound" gehoord te hebben wil men gewoon wat anders. Ik ten minste wel. Sinds ik ben begonnen met zelfbouw (toen 15/16 jaar oud) heb ik heel wat gemaakt. Het en beter dan het ander, maar vooral anders. bass reflex, TL, hoorn, bandpass hoorn, mini karlson.... Allemaal hebben zij hun eigen sound. En stuk voor stuk vond ik ze leuk klinken. Maar als ik na een tijdje geen plezier meer had in het luisteren, dan nam ik gewoon een andere kastje! In het begin een heel stuk BETER??.... nee anders!!! Men wil nu eenmaal een beetje verandering hebben. En daarnaast zijn we nog zo dom om van alles aan te nemen en de werkelijkheid dan z
  5. Ik weet wel wat van PA. Werk momenteel aan een aantal nieuwe ontwerpen voor de Pa. (dit is er 1 http://www.student.tue.nl/N/J.F.Rijckaert/...proto_type.pdf) Is denk ik niet helemaal waar jij naar opzoek bent. Draadomroepluidspreker is voor mij een onbekent begrip, wat mag dat precies in houden? Als het een kast met open achterkant is dan is het inderdaad een dipole. Ook wel open baffle. De planken naar achteren zijn dan om uitdvingen te voorkomen (in plaats van een grote platte baffle). Een dergelijke opstelling kan heel aangenaam klinken. Maar de hoorn geladen systemen die in de huidige PA veel voorkomt klinken ook wonderlijk mooi.
  6. Als je dat al low budget noemt dan ben ik helemaal mega super low beduget bezig. Voor dat geld knutsel je haast een 3 weg hoorn geladen set met 15" laag, fe 103 breedband en gemodificeerde piezo super tweeters in elkaar. Wat dus een vele male forser geluid neerzet en nog eens goed klinkt ook.
  7. Voor het echte mooie breedband spul moet je flink betalen!!! Low budget is er dan niet meer bij. Nog enigzins te betalen: de ACR fe 103 s. Wel breedbandig, maar voor mij niet fullrange. Veel te weinig laag voor mijn doen. Maar sommige mensen kunnen er mee leven. Reken op zo'n 130 euro voor twee drivers (ik geloof dat ik dat kwijt was). De sleutel tot een echt hoog rendement is een hoorn systeem. Maar dat word al helemaal niet meer low budget, vooral niet als je echt breedbandig bezig wilt zijn. Een hoorn kan nu eenmaal niet breedbandig ingezet worden. De truuk van de breedbanders met hoog rendement zit um in de driver zelf. En helaas is de vraag naar het oude concept laag. Het is net of iedereen van die mechanisch overgedempte drivers wilt hebben voor zijn passief zwaar gecorrigeerde meerweg systeem.... Wat overgins heel erg goed kan klinken.
  8. Dat had ik toch al aan gegeven?? Het kan best een goede keuze zijn om de reflexkast veel kleiner te maken dan op het eerste gezicht mogelijk is. Met een lage afstemming krijg je dan geen bult in de weergave. Wel een minder steile afval in het laag. Dit is vooral leuk in de car hifi, waar een cabine gain met 6 dB/oct aanwezig is. Met reflex zou je dan een bult krijgen, en met gesloten krijg je een vlakke respone. Met de alternative afstemming krijg je de twee plus punt bij elkaar, vlakke respone met hoger rendement. In veel gevallen zal je in de auto met passive membramen moeten werken door de erg lage afstemming en erg kleine kasten (30, 35 Hz, geeft een flinke poort). Ff spele met winisd of iets dergelijks geeft al een goed inzicht. Maar het is natuurlijk ook bruikbaar om compacte monitoren te maken voor hifi toepassingen. Dus je hoeft echt niet vreemd op te kijken als de reflex kast kleiner is...
  9. Maar daar zal in dit gevaal geen sprake over zijn, want we zitten voor het grootste deel buiten dat gebied waar die regeltjes van toepassing zijn. Wat ik zelf met de "regeltjes' bepoelde waren de genoemde vuist regels. Je kent ze vast wel. Qts van 0.3-0.5 --> reflex, Qts van <0.3 --> hoorn, Qts van 0.5-0.8 --> gesloten/TL. Maar, de hoorn en TL hebben heel veel overeenkomsten, meer dan je zou denken. Die poort werkt eigenlijk alleen in de lage tonen. Maar helaas komt de poort ergens anders nog een keer in werking. Dit is heel erg afhankelijk van de kast. Het heeft te maken met reflecties binnen de kast. Er zullen wat van deze reflecties door de poort komen. Bij jou zal het nog wel mee vallen. Ik mag immers hopen dat ze goed hebben na gedacht over je speaker(de monitor staat toch wel als goede weergever bekent)! Daarnaast is de kast voor de het geluid boven de afstemfrekwentie eigenlijk gesloten. En dan kan de speaker misschien een iets te groot volume zien voor de beste werking. Maar dit is weer totaal afhankelijk van het ontwerp van je kastje... Waar je dus eerst een simulatie/meeting voor moet doen om er enig zicht op te krijgen.
  10. Om het helemaal goed te doen moet je de inhoud aanpassen. Maar een sok in de poort geeft al een goed beeld wat je kan verwachten van een gesloten kast. Wil je dan toch het volume verklein, dan moet je even de speaker open schroeven en er wat rotzooi ingooien wat een aantal liters weg neemt. Ben je dan niet tevreden, dan heb je nog altijd je goeie ouwe kastje. Bevalt het wel. Dan kun je een nieuwe kast gaan maken of gewoon met je sok in de poort en wat rotzooi in de kasten blijven spelen (of je maakt ergens een schot). De laatste optie bespaart je tijd en geld met de afwerking. Je zit alleen met die poort die je nog dicht moet stoppen.... Misschien hoeft het volume helemaal niet kleiner. Dat is wel gebazeert op wat gis-werk. Ik heb namelijk wat ss units gesimuleerd, en die hadden alleen een flink volume nodig (tegen de 50 liter) in een reflex kast. Ik denk niet dat je monitor zo groot is (of wel?? ik ken de kast niet zo goed). Dus misschien is het zo dat ze een andere afstemming hebben gekozen die minder volume heeft, en geen bult in de respone. Maar dit kan pas met zekerheid worden gezegt na een simulatie.
  11. Ik weet niet hoeveel waarde je aan de Qes kan hechten als het op kast keuze komt. Als ik de "regeltjes" na lees dan zou ik nooit mijn 15" driver in een TL mogen stoppen. En toch heb ik dat gedaan, en het resultaat is perfect! Het nadeel van een hoge Qes/Qts is dat de drivers moeilijk echt laag produceren. Zowel in bass reflex as in gesloten. Maar ik denk niet dat er in dit geval een diep doorlopend laag van de monitors nodig is. Dus ik zie geen probleem op dit gebied.
  12. Vind je 80 Hz niet veel te hoog voor de sub?! Lijkt me dat je een stuk lager kan komen met de monitor, en waarom zou je het niet doen? Lager filteren betekent dat de sub beter in het geheel verdwijnt. Ik filter zelf m'n TL niet hoger dan 60 Hz. Afhankelijk van de muziek liever nog lager (zolang de monitor die op proef draait het kan bij benen). Het zou zeker lonen om de monitor dicht te maken. Een reflex poort laat altijd wel wat rotzooi naar buiten ontsnappen, en dat wil je niet. Heb je het al geprobeerd met een flinke sok?
  13. DE mid woofer natuurlijk laten afvallen in het laag zou ik niet doen. Je membraam gaat dan onnodig heen en weer slingeren op de lage tonen terwijl hij nix aan muziek produceert.
  14. Je hoeft echt niet te kijken naar het vermogen dat de fabrikant aan bevelt. Met minder vermogen komt er ook geluid uit hoor. Het minimaal aanbevolen vermogen heb je nodig om alles uit de speaker te halen zonder dat je daarvoor je versterker in het zweet laat werken. Dat vermogen ligt een stuk hoger dan dat de speakers kunnen hebben. Ik kan je nu al vertellen dat 25 watt op die laag driver er voor zorgt dat de driver heel ver over z'n xmax komt (lineare gebied), en misschien zelfs zijn mechanishce maximale slag overschreid. Gewoon naar het rendement kijken en je weet genoeg. Echt hard zal het nooit gaan met 10 watt. Maar met bijvoorbeeld 90 dB 1 watt 1 meter kun je met 10 watt tegen de 100 Db spelen. Voor mij veeeeeeel te weinig, maar voor jou misschien perfect. Het beste en makkelijkst is natuurlijk om het ff te proberen.
  15. Als je echt weet wat je doet kun je een heel nieuw filter opbouwen, of zelfs de gehele kast op nieuw opbouwen. Maar dat vraagt wel om dure meet apparatuur en heel veel kennins. Dit geld tevens voor het ombouwen naar 4 weg. Je gooit dan immers het bestaande filter eruit. Een goed up grade zou zijn om de laag unit alleen als sub te gebruiken (als dit mogelijk is). Deze dan actief filteren. Dan een deftige mid/bass unit er bij zetten. Je zit dan met een 3 weg passief filter wat je minder geld kost dan een 4 weg passief filter. Vooral met lage x over punten en deftige componenten reizen de kosten tot in de wolken. Ik was zelf voor het meest evenvoudige filtertje (een speol en een condensator) met een a over van 400 Hz 25 euro kwijt. En dan nog lang geen deftige coponenten. Moet je na gaan wat het gaat kosten als je de laag driver met 12-18 dB laat afvallen vanaf zo'n 150-200 Hz.... het lijkt me meer een project om uit handen te geven. Wil je perse zelf aan de slag gaan kun je beter de kast als eerste aan pakken en de condensatoren in het hoog vervangen (niet alle condensatoren mogen vervangen worden).
  16. Hoe langer je speakers ontwerpt en bedenkt, hoe beter je begrijpt dat een twee weg top met een sub per kant waar schijnlijk het beste resultaat gaat geven. (ala sherwin). De gedachte hier achter is als volgt. Je neemt een basis, twee weg omdat dit niet te moeilijk word en dus het beste resultaat kan (!!) opleveren. Optimaal is het als de woofer laag gaat, en tot ver in het mid kan blijven werken. Maar al snel kom je er achter dat die eigenschappen niet samen gaan. Dan is het logisch dat je kiest voor een woofer die goed mid heeft en mooi aansluit op je tweeter. Dan lever je automatisch in op de laag weergave. Het kastje wat je nu krijgt heeft dan een goede mid-hoog weergave maar gaat niet echt laag. Dit stukje laag vul je aan met een unit die gemaakt is voor laag weergaven. Deze stop je in een grote kast en zet je onder je topjes. Filter dan niet hoger dan zo'n 100-120 Hz (afhankelijk van de gebruikte drivers en de kasten). Filtering kan dan het beste actief zijn denk ik. Word misschien niet eens duurder, aangezien de prijzen die ze vragen voor filter componenten voor een laag x-over punt. Ik geloof dat je je in de meeste gekke bochten kunt wringen, maar een dergelijk systeem zal er waarschijnlijk elke keer weer als beste optie uit komen. Je hebt minimale filtering waardoor je dus minder fouten kan maken. En je gebruikt de drivers waar ze voor gemaakt zijn. Dit systeem kan op verschillende manieren opgebouwt worden. Je kan het "gewoon" doen met reflex en gesloten kasten, maar het kan ook met een TL laag sectie, of hoorn loaded mid/hoog. Maar de basis zal gelijk blijven en in de meeste gevallen de beste compromis bezitten. Om het maar even wat specefieker te benaderen voor jou geval. Neem een goede 10" laag driver en ontwerp hier een sub voor. Ga dan opzoek naar een tweeter die jij mooi vindt klinken en kijk welke mid/woofer hier het beste bij past. Er zijn hele mooie mid woofers te vinden die tot onder de 100 Hz komen. Kijk maar eens naar de vele twee weg monitoren, en dan vooral de modellen die het goed doen in het mid. Monitoren worden voor het gehele gebied gemaakt, dus ze komen redelijk laag. Je kan best een monitor als basis nemen voor je topje. Maak dan van plaats de veel gebruikte refelx kast een mooie gesloten kast en vul dit aan met een deftige sub driver (scaan speak, vifa hebben heel leuk spul in huis).
  17. Dat glaswol helpt zeker tegen die echo. Dit komt doordaty glaswol erg goed is om hogere frkwenties te dempen, en die echo zit zeker weten op een hoge frekwentie. Dit geeft gelijk aan dat je je absoluut niet druk hoeft te maken over deze echo, hij zit namelijk ver buiten je werk gebied..... Je weet pas of je fouten in de kast hebt als de sub speelt. Gewoon met het handje voelen waar de meeste trillingen zijn en die weg werken door extra versteviging. Kloppen heeft meer betrekking op de hogere frekwenties. Wat je wel met kloppen kan doe is kijken waar het geluid het laagst klinkt en dat gebied aan pakken zodat de echo na de klop hoger klinkt (dus verder van je werk gebied zit).
  18. Het gaat niet om de weerstand, maar de mH. De weerstand is volgens mij een lastige bijzaak die je liever niet in je spoel wilt hebben. het enige variabele wat ik in filters heb gezien is een verzwakkings netwerk.
  19. Ik denk dat je het net zo aan moet pakken als normale kasten, maar je bent so wie so al een deel van de resonanties kwijt. Wat de meest efficiente plaatsing is zal waarschijnlijk ook afhankelijk zijn van de kamer vorm (natuurlijk) en de meubels (vooral de grotere kasten). Diagonaal zit je wel met de grootste afstand binnen de kamer, dus als er een staande golf ontstaat zit deze zeker weten midden in het werk gebied van de sub. De staande golven krijg je gewoon nooit weg. Je mag geloof ik al heel blij zijn dat je een groot deel mist door gebruik van dipole. Dat laatste restje zul je niet veel aan kunnen doen. ik bedenk net het volgede --> Wat ook zal schelen is het signaal wat van achter komt. Zet je de speaker nu midden in een kamer waar normaal een golf van zeg 5 meter onstaat tusssen de muren. Dan zal er met een dipole iets raars gebeuren, het is immers geen rond straler. Er zou dan een golf voor de speaker tegen de muur weerkatsen en dan door de kamer naar de overkant gaan. Halver wege komt er een golve van de achterkant in tegen fase. Dat zal elkaar deels opheffen denk ik. Maar zo kan ik blijven gissen..... Ps ik ga ook met dipole subs wat expirimenteren. De drivers zijn al bestelt.
  20. Het is niet een weerstand en een condensator, maar een spoel en een condensator. Waarok een woofer tot 450 Hz loopt? Dat scheelt weer per speaker. De reden zal zijn omdat de middentoner pas vanaf 400-450 Hz kan mee doen. Maar er zijn ook systemen die bestaand uit een 2 weg topje die vanaf zo'n 100 Hz gaat, in combinatie met een sub. Dus eigenlijk ook een drie weg. Een variable passief filter heb ik nog niet gezien (ben ook niet echt thuis in de filter wereld). Actieve filters zijn vaak wel variabel, maar die zou ik niet zelf gaan bouwen als je weinig kennis van zaken hebt. ik heb laatst mij eerste filtertje gemaakt. een spoel voor de woofer, en een condensator voor de tweeter... Lekker makkelijk. Zomaar gaan klooien met een filtertje zou ik zelf nooit doen. Voor mijn simpele eerste order filtertje was ik al 25 euro aan componenten kwijt (en dat waren er maar 2). Dit komt door het lage x-over punt (400 Hz) en omdat ik wel met geschikte componenten wil werken. De condansator en spoel zijn speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld en dat is nu eenmaal duur. Gebruik je andere componenten dan zal het geheel ook minder klinken. Boeken? Voor filters weet ik zou snel nix naast de electroboeken die ze op de HTS gebruiken 9heb ik er zelf 2-3 van liggen). Voor de rest moet je eens kijken naar het boek van vance dickason. Een erg goed boek waar je veel van kan leren.
  21. Ik kan je aanraden om naar dipole laag systemen te kijken. Ik denk dat dat toch wel het beste bij de esl klank past. Maar ook samen met een conus systeem voor de rest zou het heel mooi moeten klinken. Misschien ook leuk, er zijn hele leuke ribbon tweeters te krijg voor vrij weinig geld (129 euro voor de goedkoopste dacht ik). Zo zou je toch wel een mooi audiofiel systeempje in elkaar kunnen knutselen.
  22. Kijk, dit is nou mooi. Iedereen steekt bakken geld en tijd om een top systeem te maken. En dat terwijl je bijna zonder enige moeite iets heel moois in handen kan hebben. Hoewel het hartstikke onverantwoord is wat jij doet, hoeft nog niet te betekenen dat het niet werkt. Maar ga nu niet denken dat het altijd zo kan. Meestal zul je er niet veel uithalen als je het zo aanpakt. Maar mt de jusite (minder kritische) coponenten kun je vrij veel bereiken. Ik heb ook even snel het topic door genomen. Ik begrijp dat je een 21 cm woofer met een breedbander wou combineren. Ik heb ook ongeveer zoiets, maar dan een 13 cm woofertje met de acr fe 103 s. x-over op 400 Hz, eerste order. Klinkt heel leuk. Maar de bass is ver te zoeken. En ik ben wel een beetje bass freak... Ik denk dat ik met dit projectje stop, en als ik weer wat euros heb maak ik een zuiltje met een iets deftigere bass drivertje (18 of 20 cm).
  23. michiel

    sub

    Smaak speelt ook een rol, en bij mij zit er nog iets in m'n kop wat me vertelt dat de peerless te commercieel is, en daar hou ik niet van (ben ook kei hard tegen heineken bier). God mag weten wat het is. Maar ik wil zeker de peerless eens horen. Nog een leuk feitje: De XLS 12 heeft heel veel (paar duizend) watt nodig om z'n xmax te bereiken in het gebied beven de 40 Hz (zonder powerdip) als je hem maar in de goede kast stopt (en die is niet eens zo groot). Maar ik hou dan ook meteen m'n mond hierover, dit kastje verkoop ik wel eens aan iemand die echt de hel in huis wil laten uitbreken. Het is niet echt een alledaags ontwerp....
  24. michiel

    sub

    Ik was vanmiddag bij s&c en wou eigenlijk de xls 10 eens gaaan beluisteren. Maar helaas is dat er in de haast niet van gekomen. Ik weet niet wat het is, maar iets zegt me dat de xls'en niet echt voor muziek zijn. Ik heb dan liever een driver die iets audiofielere eigenschappen heeft. Zoals de scan speak 10"er welke ik al eens gebouwt heb. En dat is me toch een geluidje! Zeer gedefineerd, verschrikkelijk laag, gewoon een wonder schoon geluidje. Helaas niet echt voor film geschikt door de vrij lage belasting. Is eigenlijk alleen voor mensen met een grote huiskamer, anders krijg je die 150 liter niet weg en komt de sub tevens niet goed tot zijn recht. Heb je echt intresse, dan kan ik misschien wel regelen dat je het subje eens kunt beluisteren (hij staat bij mijn oom). Om dan nog audiofieler te gaan doen, een dipole sub zou de top kwa klank moeten zijn. Geen compressie's en geluiden van de kast. Veel minder last van de kamer, dus een veel directer geluid. Over een paar maanden kan ik je meer over dipole vertellen, eerst moeten de drivertjes vanuit amerika naar nederland met de boot.
  25. Conrad doet tegenwoordig alleen aan postorder. Dat is voor kleine onderdelen goed te doen! Maar in spykecitty (spikenissen) zit een klein zaakje. Electronica 709 meen ik. Het adres weet ik ff niet meer. Kom dr haast nooit. Voor de rest ken ik geen zaken in en rond rotterdam. Ik denk dat bestellen bij conrad de beste optie is.
×
×
  • Create New...