Jump to content

Leyland

Members
  • Posts

    5
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Leyland

  1. Nou, Duck.......ik restaureer Duals en alles wat ik zonde vind of schreeuwt om niet gesloopt te worden. Zo heb ik hier een stokoud Perpetuum Ebner spelertje staan. Een 7inch wisselaartje met dikke spindel. Niks met HIFI te maken maar wel een stukje geschiedenis. Klein draaitafeltje en een armpje van het type platenschaaf. Nou alleen nog een tussenwieltje......... Staat naast een Schaub Lorenz buizenradio uit 1955. En laatst nog een door Audio Technica voor Dual gemaakte portable platenspeler in mint conditie in doos gevonden. Daar komt geen plaat van mij op vanwege de afwezigheid van dwarskracht compensatie. Gewoon leuk voor de heb. PE is trouwens door Dual opgeslokt in begin 70er jaren Wim.
  2. Ja, zuiver op kwaliteit en robuustheid bezien. Maar het ging bij zo'n proffessioneel apparaat om betrouwbaarheid van de techniek en betrouwbaarheid bij het afspelen van de plaat tijdens bijvoorbeeld een uitzending. Een holle plaat die erg tekeergaat moet nog zonder problemen worden afgetast. Daarom zal je in die arm nooit vedergewichten met erg hoge compliantie kunnen doen. Daar draaide de omroep dan ook niet mee. Ik meen me te kunnen herinneren dat bijvoorbeeld de Stanton 681 E al op de grens van wat zo'n arm nog fijn vond zat. En dat is nou niet bepaald een moeilijk element. Maar mooi is'tie ! Wim.
  3. Waarom toch al die peperdure armen en dito draaitafels? Kijk eens rond op EBAY iod en schaf jezelf een Dual 701 aan. Heeft een arm waar je echt alles in kunt doen (heb ik dus al gedaan) en is gemaakt voor de eeuwigheid. Die griezelige dingen die je nu kunt kopen zijn dan wel oogstrelend, maar erg fragiel en/of hebben soms de prijs van een aardige auto. Mijn exemplaren zijn inmiddels bijna 28 jaar oud. Nog nooit stuk geweest. Ze hebben alle geluidsinstallaties overleefd.
  4. Die Dual 1225 is absoluut niet met je Thorens te vergelijken. Hoewel een koopje en zeker geen slechte draaitafel, heeft de 1225 een tussenwiel en de daarbij horende nadelen. De charme van het merk ademt de 1225 uit. Het is ook nog een wisselaar. Rumble en gelijkloop zijn absoluut niet van dezelfde waarden als de Thorens. De arm is zonder meer goed met mooie lagering en geringe wrijvingsweerstand. Ik heb er een tweetal gerestaureerd. Ik ben nu met z'n voorloper, de 1216, bezig. Was een wrak, nu draait hij weer prima. Ik zou hem zeker bewaren en als een leuk stuk draaitafelgeschiedenis beschouwen. Z'n grotere broer, de 1229, heeft een aanzienlijk zwaarder plateau en benadert meer de kwaliteiten die je aan HIFI weergave moet stellen. Ook dat is een wisselaar en dat heeft weer consequenties, geldt dus ook voor de 1225, voor de afspeelhoek. Als de arm horizontaal staat liggen er drie platen op de draaitafel! De originele Dual elementen uit die tijd zijn daarop aangepast maar het blijft een compromis. De constructie van de Duals uit die tijd is van hoogstaand niveau. Beschouw de draaitafel als een stuk gereedschap om platen te draaien met het comfort dat in die tijd veel werd gevraagd. Vandaar het wisselmechaniek. Je kwam 1225 dan ook veelvuldig tegen in radio/pick-up combinaties van overwegend Duitse makelij. Ga eens langs bij een voormalig Dual dealer en kijk of je aan de originele onderhoudsmiddelen kunt komen. Hierbij denk ik aan het originele vet voor het commandowiel (het transparant gele grote tandwiel dat onder het plateau zit). Vervoer hem alleen dan als je het chassis vergrendelt hebt en het plateu verwijderd hebt of met stukjes karton eronder blokkeert. Het tussenwiel is zeer gevoelig voor deukjes in het loopvlak. Zit er een deukje in dan komt dat doordat het met kracht tegen de motoras is gekomen terwijl de motor met vol toerental draaide, of, de draaitafel heeft lange tijd met ingeklemd tussenwiel (tussen motoras en plateau) gestaan. Dit is onherstelbaar en een nieuw tussenwiel wordt zeer moeilijk te bemachtigen. Het deukje hoor je vervolgens als rumble. Wim.
  5. Disco Antistat gebruik ik al 25 jaar. Het laat idd een residu achter. Dit is hoorbaar EN zichtbaar aan de rommel die aan de naald blijft hangen. Een kapotte plaat blijft trouwens kapot, het is geen tovermiddel. MAAR......de plaat wordt redelijk antistatisch en het spul verwijdert nagenoeg altijd de eventueel achtergebleven Lenco Clean. Wil je van de Disco Antistat prut af na de wasbeurt, speel de plaat na droging dan gewoon af en maak de naald enkele malen schoon tijdens die afspeelbeurt. Ik heb na die keer afspelen GEEN last meer van prut die de naald uit de groef opdiept. Hierna is de groef volkomen stil. Maar het hangt natuurlijk wel af van de mate van vervuiling van de plaat. Een plaat die door een dj voor het scratchen is gebruikt en vergeven is van de vingerafdrukken zal echt niet schoon zijn na
×
×
  • Create New...