-
Posts
3346 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Geerdie
-
Ken de speakers niet maar veel luister en tweakplezier!
-
Hey, die speakers stonden in 2016 ook in Den Bosch met de demo.
-
Beter. De digitale elektronica heeft grote stappen gemaakt de laatste jaren.
-
Dat komt doordat AV receivers het LFE signaal (het .1 stukje) al gefilterd naar de sub sturen. Dat stel je in in de receiver en het filter van de sub doet in feite niets meer. Ook je frontspeakers worden digitaal gefilterd. Als serieuze muziekluisteraar moet je dit niet willen. Of je moet een AV receiver van €10.000 aanschaffen maar dan nóg… Een sub toevoegen aan een stereo setup is een andere tak van sport.
-
Op het HT-forum loopt men weg met SVS en Velodyne. Thuisbioscoop dus. Meestal zijn dit ook gepoorte subs. Voor een oorlogsfilms is dit fantastisch! Maar voor de vijfde van Beethoven wil je echt wat anders.. Ouverture 1812 wordt dan wél weer levendig
-
Met de "crossover" regelaar achterop de sub. Bij de Rel S serie gaat dat met "stapjes" van 2.5Hz. Maar omdat ik geen meetmicrofoon heb, is dat slechts een indicatie. Mijn Rel gaat tot 19Hz. Zoals gezegd is elk stapje ongeveer 2.5Hz. In theorie zou ik de crossover 11 stapjes moeten verzetten om de sub tot 48Hz te laten werken. Heeft ie dan bij 49Hz meteen geen output meer? Tuurlijk wel. Het elektronische filter werkt erg goed maar hij zal echt wel hoorbaar zijn tot 55Hz of zo. Of dat erg is zal de praktijk uit moeten wijzen. Beter is om van te voren de sub al lager in te stellen. Jouw Finals hebben het -3dB punt bij 48Hz liggen. Daar klinken ze al wat zachter. De 45Hz halen ze ook nog wel. Alleen zachter. Misschien helpt jouw ruimte ook nog een beetje mee en komen ze nog tot 40Hz. Wie weet? Daarom moet je een sub nooit te ver door laten lopen. De overlap wordt dan te groot en het laag wordt een rommeltje. Ik zou een sub op 30Hz instellen en van daaruit verder gaan.
-
Wat bedoel je daar nu precies mee @Geerdie Ik lees het net zelf even na. Komt inderdaad wat verwarrend over wat ik neergezet heb. Wat ik bedoel is dat een subwoofer TOT 40Hz z'n werk doet. Daar BOVEN niet meer.
-
Voor films werkt dat prima vanwege het LFE kanaal. Ik zie op YT veel recenties van subs die met monitorspeakers worden gecombineerd. In eerste instantie zou je denken "dat is een combi made in heaven" maarrrrrr......wat me opviel, en dat heb ikzelf ook ervaren, is het volgende: een monitor kan het laag rond de 100Hz niet met zoveel power weergeven als een fullrange speaker dat kan. Die heeft daar een veel beter timbre. En rond de 50Hz doen de meeste monitoren niet zoveel meer. Simpelweg door kleinere speaker en kast. De veelgeplaagde subwoofer mag dat gat dan opvullen. En een hoge kantelfrequentie samen met een hoog niveau (want onder de 30Hz wil je óók wat horen) leidt dan tot de gewraakte subwooferdreun. In mijn optiek moet een sub onder de 40Hz weg zijn. Het liefst onder de 30.
-
Het zal je verbazen hoeveel informatie een goede sub nog uit de muziek kan halen. Ik verbaas me telkens weer over de reacties hoe mensen over subs denken. Subs "boemen en brommen". Dan zit je simpelweg te hoog met de kantelfrequentie. Die van mij staat op 25Hz zodat ie bij 30-35Hz niet veel meer doet. Het resultaat hiervan is dat je de sub bijna niet hoort maar dat ie meer zorgt voor "haptische feedback" in de sofa. Voelt dus...
-
Leuk hè, zo’n project
-
Mmmmmhhhh...ik weet het niet Iets meer betalen voor wat minder compressie? Ik volg dat verhaal ook al een tijdje maar ik denk niet dat het mij veel gaat brengen. Hou het voorlopig op m'n Family abbo
-
Ik zeg doen! Gebruik deze 2 al verscheidene jaren naast elkaar. Het verschil? Maak dat voor jezelf uit
-
Sterkte Carl
-
Dat zijn meestal de klassiek of jazz jongens. Luisteren naar grote middentoners (panelen of open baffles). Streepje meer hoog is meteen “scherp” Wat meer laag is meteen “dreun” Deze muziekgenres zijn doorgaans ook veel beter opgenomen en klinken dus ook beter. Luister je naar andere muziek dan sta je eigenlijk al 1-0 achter en verlies je de discussie altijd.
-
Zolang je geen brom krijgt.....
-
Ik zoek wat anders bij een sub. Dat ik die extra stage erbij krijg is een mooie bijvangst.
-
Ik snap het niet. Carl heeft een laagprobleem. Hij koopt een stel electrostaten want die doen het fantastisch is zijn kamer. Prima. Klaagt vervolgen dat hij weinig laag heeft. Hopelijk realiseert hij zich dat "klassieke" subs moeilijk te combineren zijn met paneelspeakers. Dat gaat duur worden. Hij heeft er maaaaaaaaaanden van onderzoek aan besteed om tot zijn keuze te komen. Prima. Maar ik snap niet meer wat hij wil.
-
Ik heb me ook altijd verbaasd over de stelling "een sub mag je niet horen". NATUURLIJK laat een sub horen dat ie er is. Waar denk je dat die 500-1000 Watt plate amps voor zijn? Om op fluisterniveau naar jazz te luisteren? Luister maar eens naar Fountains van The Chemical Brothers of Where I Belong van Busta Rhymes feat. Mariah Carey. Dat soort nummers met idiote basslines geven je een schop onder je kont en je weet meteen: mijn speakers kunnen dat niet.
-
Dar ziet er best ok uit. Alleen veel werk voordat je kunt gaan testen want zelfbouw. Plus er moet een krachtige plateamp bij met veel instellingen om de dipool woofers in te regelen. Behoorlijk hoog expertise nivo.
-
Zeker Carl. Ik hou wel van een beetje leven in de brouwerij. Ik zat zelfs al te kijken naar een Rel Carbon Special. Die gaat nog een stukje verder. Maar ach....er zijn wel meer projectjes waar ik aan loop te denken.
-
Wat Rel allemaal adviseert moet je met een korreltje zout nemen. Zo hoort volgens Rel de sub in een hoek te staan om gebruik te maken van de lengte van de kamer. Nou, dat ging hier voor geen meter. Dan de "Phase"; Rel stelt dat je die moet instellen zodat het laag het LUIDSTE klinkt. Sorry? Dan zit ik dus met boemerig laag? Ik stel de fase in zodat het laag het meest CORRECT klinkt en ga van daaruit verder.
-
Lomp
-
Ben ik een tijdje weg en lees ik tot m'n stomme verbazing een topic over subs. Geopend door Carl nog wel! En ik maar denken dat iedereen hier een hekel heeft aan subwoofers. Maar effe terugkomend op "the problem at hand": Voor elke oplossing is een probleem. Het is niet zozeer de SNELHEID maar het karakter van het laag. In combinatie met het 3-dimensionale geluid van de Finals heeft een sub de neiging om de aandacht op zich te vestigen (joehoe, hier ben ik...) Ik speel hier met een Rel S812 en dat is een grote voorsprong op alles wat ze daarvoor hebben gemaakt qua snelheid. Naast en tussen de speakers kreeg ik het niet echt lekker vloeiend. ACHTER me klopt het plaatje wél. Deze sub heeft geen baspoort (die zijn meer voor HT systemen) maar een passieve radiator. Een gesloten systeem dus. Het verleden heeft ons geleerd dat alles met een baspoort niet lekker gaat in huize Carl. Ondanks zijn afmetingen gaat ie niet echt superlaag (19Hz -6dB) maar heeft wél een fraai timbre. Is zo'n sub ideaal? Nee. Bij wat hogere volumes gaan zomaar tussenwandjes meedoen plus ik spaar kleine modelautootjes. Die heb ik al vaker op moeten rapen van de grond omdat het kastje waar ze op staan begon te resoneren. Vreselijk allemaal... Opnames die slordig zijn gemixed in het laag, en dat zijn er meer dan je denkt, gaan storen door het overmatige en zompige laag. Andere opnames bloeien helemaal op en laten dan pas hun werkelijke potentie horen. Dus als een nummer de mist in gaat; niet meteen de sub de schuld geven. Is mijn ervaring. In mijn optiek gaat ook een DSP niet echt alles oplossen want die stuurt op niveau en niet op fase. In Carl's positie zou ik meer denken aan een kleinere sub. Een S510 bijvoorbeeld zou al meer dan voldoende moeten zijn. Ook deze heeft een passieve radiator. Blijft de vraag of het KARAKTER van zo'n sub goed gaat in de ruimte van Carl en of dat is wat hij zoekt. Een nieuw projekt dus, Carl...