Mr Tube
Members-
Posts
123 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Mr Tube
-
Google eens op Julian Dunn jitter measurements Ik heb dat als volgt gedaan: Mijn EeePC speelt een Dunn test signaal af via een de Musiland+Dac en mijn M-audio kaart neemt op + FFT processing op de PC waar die kaart in zit, de AD converter gebruikt op de M-Audio kaarten dezelfde klok als de DA converter en S/PDIF interface. Ook vv gedaan maar dan met een E-MU USB kaart al AD converter. Je meet op die manier de gecombineerde jitter van beide kaarten en weet dus niet welke de beste is. Echter lag in beide gevallen de totale jitter onder de -135 dB. Jitter is gewoon geen issue bij goede kaarten. Een ander verhaal is het met de diverse USB --> S/PDIF converters die te krijgen zijn. Dat is zeker interessant, daar ga ik zeker wat mee doen. Als verschillen hoorbaar zijn dan moeten ze ook meetbaar zijn, vraag is alleen om de goede meetmethode te vinden en wat je moet meten om het verschil boven tafel te krijgen. De luistertest is voor mij nog altijd doorslaggevend, geen ABX test maar gewoon een paar dagen luisteren naar de ene en dan weer een paar dagen naar de andere. Dus niet aandachtig luisteren of je wel een afwijking hoort maar gewoon ontstspannen genieten van muziek, met een zekere referentie in je hoofd vallen verschillen vanzelf op (soms pas na enige tijd).
-
Hoe meet je die jitter?
-
En ik ben juist een voorstander van met aarde, als er een apparaat tussen zit welke ongeaard is dan wordt dat meteen afgestraft met een schel geluid. Met name blazers en vrouwestemmen klinken wat minder aangenaam, laatst onder andere met de DAC gehad maar ook de Marantz DVD speler heeft dergelijke verschijnselen. Ik denk dat de problemen vooral ontstaan als geaarde en ongeaarde apparatuur door elkaar worden gebruikt, lekstromen zijn er haast altijd.
-
Je bedoelt deze, Arie? http://www.twistedpearaudio.com/digital/metronome.aspx Even niet in voorraad geloof ik. Heb je evcaringen met de spullen van TPA? Ik heb ervaring met de spdif receiver en dat werkte goed, van de metronome verwacht ik ook dat het goed werkt. Dit zijn gewoon applicatieschemas dus daar kan niet zo veel mee fout gaan, er zijn op dit moment problemen met de levering van samplerate converter)chips dus dat het niet op voorraad is klopt wel. Aansluit connectoren zijn wel lomp, die zou ik niet gebruiken en de draadjes gewoon solderen. Printontwerpen kunnen beter, ik gebruik deze modules voornamelijk voor experimentele doeleinden.
-
Het is de Audiophile 192 met eigen drivers en aangestuurd via Kernel streaming
-
En een prieviewtje van de pro Weiss versie in het kritisch objectieve plaatjes magazin "at the blue moon" http://www.sixmoons.com/audioreviews/weiss4/dac2.html Altijd leuk toch? Ik heb deze DAC al eens gehoord, is zeker heel fraai. Aangestuurd via Firewire vanauit een PC wist hij te overtuigen naast een zeer dure CD DAC combi van 20K-euro, denk dat alleen DCS er nog voorbij gaat.....
-
Ik heb weer even naar de M Audio kaart geluisterd en die is ook zeker niet verkeerd, toch wint de M2Tech als het gaat om soundstage. Ook laat de M Audio enige steekjes vallen op het gebied van S klanken, interessant om weer eens de verschillen te horen die volgens mij duidelijk gerelateerd aan jitter zijn. DAC met USB ingang heeft me tot nu toe nog niet kunnen overtuigen, ik zeg expres tot nu toe want er zijn op dat gebied best wel interessante producten in de omloop maar heb ze nog niet kunnen testen. Binnenkort toch maar eens doen, de HRT Musicstreamer +USB DAC is volgens mijn collega ook heel interessant.
-
Daar kwam ik bij toeval achter, het oorspronkelijke plan was om bij 4KHz te crossen maar tijdens de inspeelfase heb ik gemerkt dat de speaker zo lekker levendig klonk zonder filtering, later met een filter op 4KHz klonk de speaker zeker goed maar ik mistte iets wat hij in het begin zo mooi deed. Na een paar maanden luisteren wist ik het zeker, het filter ging eruit en de tweeter wordt hoger ingezet. Nadeel is dat als je off axis luistert het hoog wat terugvalt maar in luistergebied klinkt het goed. Metingen gaven aan dat de speaker boven de 10KHz ca 18dB afvalt en heb daarom de tweeter ook steil ingezet, boven de 20KHz loot het rendement flink op tot ver boven de 40KHz, daar heb ik echter weinig last van. De unit is trouwens de W15LY001 (2 stuks per box) en bevinden zich in een zuil van 20cm breed 34cm diep en 90cm hoog, de kast is verdeeld in twee compartimenten zodat elke unit zijn eigen ruimte heeft. Als vulling heb ik de kast luchtig opgevuld met rockwool, dus geen exotische dempingsmaterialen. Zet een stevige versterker in van minstens 2x 100Watt en makkelijk 4 Ohm aan kan, de Threshold voldoet uitstekend .
-
OK Ik denk dat ik mijn profiel weer moet aanpassen want de VK60 is alweer verkocht, heb nu een Threshold S200 eindversterkers. De voorversterker is opgebouwd met twee parallel geschakelde 6H30 triodes met een zwaargebufferde voeding (10000uF per kanaal), door de CRCRCRC voeding is de rimpel lager dan 1uV (waarde R 68E). De spekaers zijn een 2,5weg systeem rond een SEAS 15cm unit uit de EXCEL/nextel serie, een unit staat ongefilterd als breedband te draaien en de tweede komt er beneden de 400Hz(bafflestep) bij. Als tweeter gebruik de scanspeak ringradiator(de bekende met dat puntje), deze komt boven de 10KHz pas in. De behuizing is gesloten en het gemeten -3dB punt ligt bij de 50Hz, bij 20Hz zit je op -9dB. Ik ben zeer gecharmeerd van de met name de laagweergave van deze speaker, enorm snel en zeer goede definitie. Er staat nog een Hybride elektrostaat op de planning maar dat zal pas eind van het jaar een rol gaan spelen, ik vraag me af of die ooit de huidige luidsprekers weet te overtreffen.... Ik heb jarenlang als bron een Audio Aero capitole mark 2 gehad en daarmee voor mij de referentie voor digitale weergave gezet, kon hem laatst goed verkopen dus die kans heb ik gegrepen omdat ik toch weer naar zelfbouw wil. Ik ben nog bezig met een DAC/voorversterker op basis van mosfets maar met hetzelfde voedingsconcept als de VV die ik nu heb.
-
Ik heb inmiddels weer wat luister tests gedaan tussen M Audio spdif uit en de en de M2tech USB interface, daar was ik ook snel klaar mee! Terug naar de M Audio viel zwaar tegen, het geluid vertoonde scherpte en muzikanten gingen op de grond zitten en dicht bij elkaar spelen. Er was ook veel minder galm te horen, met de M2Tech interface komt het geluid in de buurt van de Audio Aero capitole waar ik jaren naar geluisterd heb. Bij de luistertests heb ik steeds gebruik gemaakt van de Theta DAC type DSPro generetion 2, zoals het nu eruitziet klinkt de PC iets beter dan via een CD loopwerk (Philips Pro met tentlabs XO3). Het laatste vergelijk vind ik lastig maar het geeft wel aan op welk nivo de weergave nu zit. Wat mij betreft is de M2Tech de absolute winnaar op het gebied van SPdif interfaceing,
-
Er zit geen touchscreen bij Voor meer specs zie: http://www.alternate.nl/html/product/Behuizingen_Desktop/Antec/Fusion_Remote_Black/-1076141/?tn=HARDWARE&l1=Behuizingen&l2=Desktop+%2F+HTPC Is alweer goedkoper zie ik
-
Denk ook eens aan de CS8416, heeft 4 inputs en kan tot 192KHz. denk ook eens aan een samplerate converter ertussen, de TDA1541 kan in NOS mode 192KHz aan! er zijn bij twisted pear audio modules of printen te koop waar dat kant en klaar opzit.
-
Eerst maar eens een plaatje van de Server Wat koste het? behuizing 139.- moederbord/proc/ram/CPU cooler 179.- Voeding 39.- USB/SPdif 119.- Harddisk 320 + 1T 100.- totaal komt dan op 575.- uit excl Windows 7 professional Inderdaad de CD speler heeft zijn langste tijd gehad, toekomst zit in DAC voorversterkers en muziekservers. LP's blijven ook Mijn highend CD speler is inmiddels al verkocht (nu het nog kan) wel oppassen: er komt zeker een hoop kaf onder het koren!
-
Inderdaad voorlopig alleen voor audio, over het hele video gebeuren moet ik nog nadenken. Vanavond heb ik de server mogen demonstreren aan de audioclub, nu aangesloten op de nieuwe DAC van Naim! Een aardige was dat op de Naim DAC een USB poort zit met de mogelijkheid om muziekbestanden vanaf een USB stick af te spelen, dit was een mooie gelegenheid voor een vergelijkingstest omdat op de USB stick en de Server dezelfde files stonden. De PC won op punten! dit was wel nadat ik de M Audio kaart had vervangen door een M2TECH HiFace die in de USB poort werd gestoken als USB naar SPdif converter. Ik was zelf zeer verbaasd over het verschil tussen een goede geluidskaart en een USB dinges, allebei digitaal uit en in staat om 192KHz door te laten.
-
Ik zat er al een tijdje over te dubben maar nu is het zover, mijn muziekserver draait! De basis is een PC in een HT behuizing van Antec Veris die eruitziet als een audiocomponent, de PC zelf is vrij basic met 4Gb Ram en voorlopig 320G HD voor systeem en 1 TB voor muziek. Verder gebruik ik een externe DAC welke aangestuurd via SPdif van een M Audio Audiophile 192 kaart, als software gebruik ik Foobar2000 voorzien van Kernel streaming support om bitperfect naar buiten te sturen. EDIT : De M Audiokaart heeft het drie dagen volgehouden en werd vervangen door een USB oplossing in de vorm van een de M2TECH HiFace met een veel beter resultaat in geluidskwaliteit. Uiterraard heb ik gelet op de geluidsproductie van ventilatoren, er draaien er maar twee en de PC blijft aan de binnezijde min of meer op kamer temperatuur dus de kast ventilatoren kunnen uitblijven. Wel wil ik mettertijd aan een externe voeding die geheel zonder ventilatoren draait maar nu doe ik het nog even met deze, het geluid van de grote ventilator valt wel mee. Er staan inmiddels rond de 100 CD's op de harde schijf en eerst maar eens luisteren, soms viel me op dat het af en toe wat scherp en een beetje schel klonk. Dit verschijnsel had ik al eerder gehad met een DVD speler en ik vermoedde problemen via het lichtnet, na het aarden van de DAC (Theta) klonk het meteen stukken beter! Ik heb het gevoel dat ook de muziekserver een goed netsnoer verdient dus daar ga ik maar eens aandacht aan besteden, in de nabije toekomst komt er een andere DAC vooversterker om de geluidskwaliteit op een hoger plan te brengen. Verder doet de server het verder net zo goed als een dure CD speler, breed geluidsbeeld, diepte en lekker los van de speakers. Wat moet ik nog uitzoeken! Bij de behuizing is een afstandsbediening meegeleverd en die moet nog geprogrameerd worden, als dat voor elkaar is dan is het gebruikersgemak gelijk aan een CD speler. Ik overweeg verder een touchscreen zodat ik geen muis meer nodig heb, toetsenbord heb je in rincipe niet nodig tenzij je een wachtwoord moet invoeren of zo. De server staat op het netwerk aangesloten, rippen doe ik op een andere PC en upload de tracks van daaraf naar de server. Er bevindt zich in de Server geen CDROM, ik gebruikte een USB station voor installatiedoeleinden. Backups maken doe ik ook van buitenaf over het netwerk, een USB drive valt ook te overwegen trouwens. zo de CD's knnen straks naar zolder zijn er meer mensen die ervaring hebben met Foobar2000?
-
Zeker handig nu mijn muziekserver operationeel is!
-
Wellicht is een Network Harddisk een oplossing
-
Steeeds vaak verschijnen ze en inmiddels heb ik ook wat modificatie werk aan deze apparaten verricht zoals een tentlabs klok inbouwen. Ik geloof ook dat dit de toekomst gaat worden van audio beleving in huis. Kortweg is zo'n speler aangesloten op het netwerk en geeft je de mogelijkheid om muziekbestanden af te spelen die elders op een PC of server staan, verder kun je via zo'n ding naar internetradio luisteren. De geluidskwaliteit kan heel goed zijn als je een externe DAC gebruikt en zorgt voor een gereclockte digitale uitgang, zelfs beter dan de meeste dure CD spelers. Dit wel onder voorwaarde dat de CD's geripped zijn met Exact Audio Copy en ongecomprimeerd zijn opgeslagen op de harde schijf. wie houdt zich hier mee bezig of heeft ervaringen?
-
Voor het rippen kun je Exact Audio Copy gebruiken, dat werkt zonder verlies. Met een slecht leesbare CD is ie wel even bezig....... gewoon als Wav opslaan! met die 500GB harde schijven zie ik het nut van comprimeren ook niet zo. niet beter om een netwerk player te nemen? die heeft in elk geval een eigen klok en daar worden heel goede resultaten mee bereikt.
-
Waarom 4Ampere??? moet de eerste mic pre nog tegenkomen die zoveel stroom nodig heeft, we hebben bij de audiofabriek wel een kitje voor +15/0.5A en -15/0.5A en +48V/100mA. Deze is speciaal voor een micpre bedoeld en kan tot 4 kanalen aan, voor de 48v fantoom spanning heb je ca 20mA per microfoon nodig (zeer ruim bemeten, in de praktijk is het 5 a 10mA)
-
Zal een beste kachel moeten wezen dan de meeste pp's die ik heb gezien waren met natuurstenen zijkanten. pp = Perfect Performer? effe serieus....al kontakt gehad met Gerbrand v Veen?
-
Als je van die Behringer af wil (ik neem aan dat je het over de ultracurve heb) dan ben ik wel geintereseerd, wellicht kan hij nog een functie hebben in mijn studio.
-
Heel inspirerend allemaal, ziet er gaaf uit. Inmiddels voor mijn probleem ook een oplossing gevonden, mijn set staat op een vast dressoir en deze heeft een blad van 260 x 50 cm. De meeste audio spullen staan er bovenop en de rest van de ruimte onder het blad dient voor de LP collectie, probleem is de VK60...deze eindbak is 60cm diep en dan moet je nog ruimte over hebben voor kabels. Hij staat nu dus voor de kast op de grond en dat is niet handig kan wel goed de 500Watt aan warmte kwijt. Het plan is nu om de VK60 op een plank onderin het dressoir te plaatsen in het middelste gedeelte (hier staan geen LP's maar is tans gevuld met video apparatuur zoals DVDspeler, sat ontvanger en TV tuner) deze wil ik dan op laderails laten lopen zodat tijdens gebruik de VK 60 naar voren kan worden getrokken (steekt normaal al 20cm uit) zodat deze zijn warmte kwijt kan tijdens bedrijf. De kabels vormen ook nog een probleem daarvoor wil ik dan de plank en tweede verdieping geven met zo'n 6cm tussen ruimte om de pols dikke luidspreker kabels kabels naar voren te begeleiden, deze kabels komen dan onder het uitstekende deel vandaan en bllijven dan subtiel langs de plint lopen. Omdat er behoorlijk gewicht op komt van de VK60 plus zand en de plank normaal toch al uisteekt wil ik er nog wieltjes onder zetten om de zaak te ondersteunen als de plank wordt uitgetrokken. Eigenlijk is dit idee ontstaan tijdens het lezen van dit topic was eerst van plan een breder blad te monteren maar vind dat niet zo'n fijne oplossing. Is ook geen goede plek voor de VK60 (vlak onder de TV.....) en lastig met de kabels hoewel deze lang genoeg zijn, dit is in praktische zin ideaal zowel warmtetechnisch als met de kabel loop.
-
Als je MS Paint gebruikt dan kun je in jpg en gif formaat saven dat moet lukken, schemas is gif het beste en foto's jpg. standaard is BMP en dat is veel te groot.
-
differential ontwerp, common mode noise rejection
Mr Tube replied to Sebastiaan de vries's topic in Audio verleden
Een praktische uitvoering vind je hier: Deze dient vanuit een laagohmige bron te worden gevoed http://www.herweijerelectronics.nl/zelfbouw/dac24/dac24a.htm of een lintrap met spierballen en Jfet input, deze schakeling heeft een hoogohmige input en zou als lijntrap prima functioneren. De uitgang is redelijk gespierd (klasseA) en is bedoeld voor Proaudio toepassingen met lange bekabeling. http://www.herweijerelectronics.nl/zelfbou...cpre/micpre.htm boven genoemde schakelingen werken zonder tegenkoppeling en hebben een vervorming welke beneden de 0,01% ligt binnen de hele bandbreedte tot 100KHz Bij de schakelingen die ik gebouwd heb is de offset niet boven de 3mV gekomen, dit zou met een actieve servo weggewerkt kunnen worden. Een paar koppel condensatoren aan de uitgang is te overwegen, daarme hebben we een simpele uitvoering gebouwd met twee J Fets en 6 transistoren. Feitelijk een verschilversterker met de J Fets plus stroombron en dan daarachter twee push pull buffers voor de + en - output. Al deze schakelingen hebben een prima CMR Er zijn nog vele varianten op dit thema mogelijk, denk bijvoorbeeld aan Passlabs. Nadeel van de schakelingen van Pass zijn wel de lage ingangsimpedantie en forse miller capaciteit, daarom zit de volumeregeling ook aan de uitgang. Een mooi voorbeeld is de BAT VK3ix hier wordt gebruik gemaakt van een verschiltrap met de 6922 buis, door parallel schakeling wordt wordt een voldoende lage uitgangsimpedantie bereikt op de anode uitgang. Een paar Jensen caps aan de uitgang als koppel C van 1uF en klaar, ik vind dit technisch eigenlijk de meest elegante schakeling vanwege de eenvoud.