Pio
Members-
Posts
6 -
Joined
-
Last visited
Audio Set(s)
-
Hoofdset
cd-only set:
Linn Genki + Linn Majik + Home Constructors TL boxen (zelfbouw)
-
Bedankt voor de tips. Ik ben na wat rondbellen al een stuk verder gekomen. Het actief filteren is inderdaad vooral bekend binnen de PA (public audio) wereld. Zo kwam ik via een telefoongesprek met Remo op het volgende product: http://www.behringer.com/DCX2496/index.cfm?lang=ENG Het signaal wordt eerst omgezet in een digitaal (24/96) signaal en dan kun je eindeloos gaan filteren. Er zijn 3 ingangen en 6 uitgangen, dus actief filteren en tri-ampen zou mogelijk moeten zijn. Ze noemen dit "the ultimate digital loudspeaker management system". Yea right. Nu gingen natuurlijk al mijn audiofiele haren recht overeind staan ... Wie haalt het in z'n hoofd om in een audiofiel systeem een extra A/D en D/A stap in te bouwen? "PA" is natuurlijk heel wat anders dan "thuis-HiFi" en ik ben bang dat ik heel erg op een zijspoor beland ben... Aan de andere kant, het is natuurlijk mogelijk dat deze audiofiel-niet-verantwoorde opzet juist wel opweegt tegen de nog veel grotere nadelen van het passief filteren in de boxen. Zijspoor of niet ... ik ga heel lief vragen hier in de omgeving, en kijken of ik zo'n ding mag lenen. Ik kan hem niet 1-2-3 in bi-amping testen thuis, maar ik kan op z'n minst dat ding tussen mijn voor en eindtrap hangen, in neutrale stand, en kijken in hoeverre het geluid 'verneukt' wordt.
-
Beste mensen, Wie heeft er ervaring met het actief bi-ampen van zelfbouw luidsprekers? Ik ben aan het kijken of ik mijn luidsprekers op deze manier kan gaan aansturen. Het 'probleem' is dat ik een schakeling nodig heb die hetzelfde doet (scheidingsfrequentie, dB/octaaf, faseverloop, ..) als het passieve filter wat nu in de boxen gebouwd is. En om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Mijn boxen zijn 2-weg transmissielijn boxen van Remo, met een KEF B200 voor het laag/midden en Audax H50 voor het hoog. Het filter is ongetwijfeld na veel reken- en testwerk tot stand gekomen. Ik kan me niet voorstellen dat het eenvoudig is om een soortgelijk filter te vinden dat op "pre-amp" niveau hetzelfde doet. Ik heb via dit forum wel een paar links gevonden: http://www.crossovers.com/ http://www.thel-audioworld.de/ Voordat ik aan dit project begin graag jullie ervaringen hiermee. Is het een eitje? of wordt het straks vreselijk moeilijk om alles goed ingeregeld te krijgen Linkwitz-Riley alignment, State-Variable versus Sallen-Key, etc, etc... volgens mij is dit een vak apart.
-
Zelfbouw is in ieder geval goedkoper, je haalt dus meer muziek uit elke euro. Maar alles valt of staat bij een goed ontwerp! Ga dus niet zelf experimenteren (tenzij je echt weet waar je het over hebt) en houd het bij een beproefd concept. Er is ook een speciaal forum hoekje over zelfbouw ... wellicht kun je daar betere tips krijgen over welke zelfbouwpakketen het beste bij jouw muzieksmaak en budget passen. Alles beter dan het gezwets hier in de **update** "Speaker" hoek ... PS. 1: gebruik meteen goede pluggen voor de aansluitingen PS. 2: kijk serieus naar spikes om onder je speakers te plaatsen ... helpt een boel veel (!)
-
Goedemorgen? Nee ik woon in Nederland. Ik heb gewoon moeite om dag, nacht, ochtend, avond te onderscheiden. Het is verdorie de hele dag donker!!! Als ik nu op het zuidelijk halfrond zou wonen dan zou het misschien nog 'relevant' zijn. Tenminste als je gelooft in het verschil tussen een rechtshandig en linkshandig gevlochten interlink.
-
Vibuthi, Met alle respect voor jouw ervaringen ... mijn ervaring is dat het in *sommige* sets wel degelijk veel verschil kan maken, met name in de laag weergave . En inderdaad, ik heb in *andere* sets gemerkt dat het verschil veel kleiner is, nuance verschillen dus.
-
Mogguh. Ik heb wel wat ervaring met het 'tunen' van te veel en te weinig laag. Het plaatsen van spikes onder de speakers kan heel veel 'gebonk' oplossen, en je krijgt er een dieper laag voor terug (bonus!). Naar voren en naar achteren schuiven van de speakers moet je zeker ook proberen. Als je dan nog niet tevreden bent, kun je inderdaad je portemonnee trekken en een andere interlink kiezen. De meeste winkels willen wel wat opties in dezelfde prijsklasse uitlenen zodat je zelf kunt experimenteren. Dat is absoluut noodzakelijk, want dezelfde interlink doet bij set A hele andere dingen dan bij set B! Ik heb interlinks gehoord (audioquest jaguar) die op de ene set het laag eruit leken te filteren, terwijl er bij een andere set er juist extra veel laag uit kwam. Het enige wat je hieruit kunt concluderen is dat alles met alles samenhangt en dat je vooral *zelf* moet gaan experimenteren, gewoon thuis. Probeer zoveel mogelijk opties... oh BTW dit is mijn eerste post in dit forum.