Jump to content

Sofa

Members
  • Posts

    42
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Sofa

  1. Deze reactie zal je niet dadelijk helpen, maar ik heb ooit na een leuke wandeling in Turkije (iets van 100km van Bodrum, vrij verlaten) mij neergeplofd op een terrasje. De sfeer was heel goed, de inrichting mooi, het uitzicht nog v
  2. De matrix serie van B&W vond ik verschrikkelijk. 3 woofers moeten vervangen omdat er vuil van de "matrix" via de koelgaten in de spreekspoel kwam . Ik ben naderhand overgestapt naar goedkopere luidsprekers omdat die v
  3. Ik heb een tijdje geleden wat foto's gezien van een chinees merk. Mooie vormgeving. Maar is het wel verstandig om veel Chinees (of ander lageloonlandentoestellen) te kopen. Wij betalen hier mee voor sociale zekerheid, vakbond, veiligheid voor de werknemers, .... . Dat is ginder zo goed als onbestaande. Ik ben bereid wat meer te betalen. Sofa.
  4. Beste Kafer, Ik heb die accuphase (en heb indertijd ook een Harman-Kardon gehad) en heb er helemaal geen spijt van. Ik heb die Harman-Kardon nog steeds en als ik ze vergelijk, is die ook goed, maar de accuphase is toch een hele stap hoger. Niet zozeer alleen naar klank, maar het totaalbeeld. Hij zal NOOIT een steek laten vallen. Niet in't hoog. Niet in't laag. Niet in't laag-laag, niet als hij nog koud is, .... Ik heb niet zo gemakkelijke luidsprekers (Chario) om aan te sturen, maar de accuphase doet het wel. Dit integenstelling tot de Harman-Kardon (of mijn vorige Luxman). En die knopjes? Met de VU-meters ben je niets, tenzij dat je dan bewust wordt dat 10W een hels kabaal is De loudness gebruik ik wel en vaak. Ik heb een aantal opnames, die rustig gespeeld dat wel kunnen gebruiken. Bass en treble gebruik ik heel zelden (bij slechte opnames). De Densen ken ik niet. Groeten, Sofa.
  5. Als ik mij niet vergis, dan is er Nederland hetzelfde netsysteem als in Belgie. Voor huishoudelijk gebruik is dat een TT-net. Dit wil zeggen dat de aarde en de nul aan de hoogspanningstrafo (10kV naar 400/230Vac) samen ligt, maar dat enkel de nul tot aan het huis gebracht wordt (samen met 1 of meerdere fasen). De aarde wordt verplicht genomen aan iedere woning apart. TN-netten (TN-C, TN-S) worden industrieel gebruikt of voor heel grote kantoren/gebouwen, die hun EIGEN hoogspanningstrafo hebben. Er wordt vandaag de dag (en zelf laat ik de installaties ook altijd zo uitvoeren) in de industrie bijna altijd met TN-S gewerkt. Dit kan voor gewone woningen echter niet werken, en heeft ook totaal geen zin. groeten, Sofa. Nog even vermelden. Eind vorig jaar heb ik enkele dagen doorgebracht in Duitsland bij de firma Mennekes. Zij produceren voornamelijk industriele stekkers en stopcontacten en zijn daar zo ongeveer de top. Tussen pot en pint (en nog een, en nog...) heb ik aan de productverantwoordelijke zijn mening gevraagd ivm audiostopcontacten en dergelijke. Als reactie tikte hij met zijn wijsvinger tegen zijn hoofd. Ik vermoed dat ze in Duitsland daar het zelfde mee bedoelen als hier. En dan nu terug ... humor groetjes, Sofa
  6. Beste vrienden, Ik heb dit topic een tijdje terug gestart, om mijn ervaring even mee te delen. Mij heeft het altijd verbaast dat mensen een kleine aanpassing aan hun net kunnen horen. Ik heb na mijn grote aanpassingen aan het net bewust geluisterd of er een verschil was waar te nemen. Niet dus. Maar wat mij het meest verontrust, is dat er mensen zijn, die onder het mom van een audiofiele ingesteldheid, bereidt zijn om de veiligheid van hun elektrische installatie op te offeren! Beroepshalve ben ik daar (industrieel + huishoudelijk) mee bezig. Ik merk dat hier op het forum mensen zijn die weten wat ze doen, ook al is het niet volledig 100% correct, maar ik vindt het spijtig dat zij anderen (die de kennis niet hebben) op verkeerde gedachten kunnen brengen. Daarom is het zo belangrijk om correcte infomatie te geven EN de juiste richtlijnen ivm veiligheid te volgen. Ik heb in mijn carriere helaas al veel dingen fout zien lopen. Met goede en slechte afloop. Als ik een vraag lees of de aarde ook gebruikt kan worden als nul, of een aardlekbeveiliger overbrugd kan worden, of .... dan hou ik mijn hart vast. Mijn uitgangspunt is. Stel dat je zelfs iets zou horen. Wijk NOOIT af van de geldende richtlijnen omtrent veiligheid. Pas je installatie op andere manieren aan. groeten, Sofa.
  7. Die vraag begrijp ik niet helemaal; achter de aardbeveiliger? Stel je vraag nog eens wat beter? Maar... ik wil nog wel even antwoord geven op het fenomeen aardlekschakelaar. Ik heb gistermiddag even de bedrading van de audiogroep zodang aangesloten dat de aardlek ook hem weer meepakt. Daarna ben ik gaan luisteren en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat er nu iets scherps in het geluidsbeeld is te bekennen, wat er daarvoor niet was. Dus... de audiogroep wordt weer aardlekloos. Oeps. Wat begrijp je niet? Ik heb begrepen dat al je installatieautomaten NA je aardbeveiliger staan, BEHALVE je automaat van het stopcontact. Mij lijkt dat gewoon heel dom te zijn. Enkel en alleen uit veiligheidsoogpunt. Dat jij iets scherps hoort als je dat stopcontact na die aardbeveiliger aansluit, lijkt mij te gek voor woorden , maar wie ben ik? veilige groeten, Sofa.
  8. Ik verkies de 30mA. Die geeft mij het meeste diepte aan de muziek. Bij de 300mA was het hoog te scherp, en de 10mA gaf veel te weinig laag.
  9. Beste C J, Ik stel mij gewoon de vraag. Waarom zou je de de stereo niet achter je aardbeveiliger hangen? Heb je daar een speciale reden voor? groetjes, Sofa.
  10. Volgens mij zijn je oren 's avonds meer vermoeid door verkeerslawaai, tierende collega's, vrouwen, kinderen (schrappen wat niet past) en andere lawaaibronnen. Dat de vervuiling op het net veranderd gedurende de dag, klopt wel. Maar het kan ook zijn dat in jou straat er s' avonds meer vervuiling op zit. Iedereen zit dan achter zijn pc (waarvan de geschakelde voeding vervuiling op het net zet). Het spanningsniveau zal s'avonds (maar ook weer niet altijd) vaak hoger zijn. Normaal moet je installatie rekening houden met deze variatie. Ik zoek het vooral in de oren en je fysieke gesteldheid. s' morgens hoor je een meesje op honderde meters afstand nog fluiten en s'avonds hoor je je vrouw naast je nog niet roepen om te helpen met de vaat. groetejs, Sofa.
  11. Zomaar iets wat in mij opkwam. Velen onder ons doen aanpassingen (zoals aardbeveiligers overbruggen, highend audio (?) automaten en/of stopcontacten) in de veronderstelling dat dit de klank verbeterd. Ik heb nog nooit iemand horen vertellen dat de klank verslechterd is na dergelijke ingreep. Ofwel horen we niets (zoals ik), ofwel krijgen ze plots meer ruimte en diepte en weet-ik-veel-wat-nog-allemaal. Mij lijkt dit niet echt logisch te zijn. Heeft dit niet veel (of vooral) met een bepaald verwachtingspatroon te maken. We plaatsen nieuwe stekkers, kabels, ... met de verwachting dat dit beter ZAL zijn. Waar ik wel kan inkomen, is dat je meer diepte en ruimte in je zekeringkast krijgt omdat het materiaal vandaag kleiner is groetjes, Sofa
  12. Yep. Vroeger lag het rendement van dergelijke zonnecellen inderdaad laag. Maar zeker de laatste jaren is dit enorm gestegen. Er bestaat ook de mogelijkheid om de stralingswarmte om te vangen. De energie efficient omzetten is niet het grote probleem, maar het stockeren voor de donkere nachten. Maar daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Ofwel een groot "netwerk" omdat er steeds wel ergens zon schijnt op de aarde. Ofwel gedecentraliseerd (min of meer ieder zijn eigen centrale).
  13. Jeezes jongens! Ik snap niet dat er vandaag de dag nog mensen zijn, die aardlekbeveiligingen en dergelijke dingen beginnen te overbruggen???? In Belgie hebben we het AREI (algemeen reglement op elektrische installaties), waaraan je installatie MOET voldoen. Waarschijnlijk bestaat er in Nederland net zoiets. 1. Die aardlekbeveiliger zit er in om personen te beschermen tegen directe en indirecte aanraking, en zoals eerder ook al aangehaald een lekstroom die je installatie (en de rest van je woning) wel eens kan doen uitbranden. 2. Fabrikanten ontwerpen hun materiaal op zo'n manier dat het in normale omstandigheden optimaal werkt. 3. Maak U echt geen illusies. Je zult het echt niet horen of er nu wel of niet een aardbeveiliger tussen staat. 4. Maar om enkele mensen hier toch hun zin te geven... Mijn nieuwe Accuphase versterker is inderdaad niet goed genoeg om dergelijke dingen te horen groetjes, Sofa.
  14. Toevallig las ik een tijdje terug in het tijdschrift het volgende: .... de energie van de zon die op de aarde terechtkomt (doorheen het wolkendek en andere atmosferen) gedurende 1 uur is voldoende om aan de volledige energiebehoefte van de hele wereldbevolking te voldoen gedurende 1 jaar .... .... in Duitsland is de opbrengst van de zonneenergie op dit ogenblik 15.000MW. In Nederland 50MW, en in Belgie 0,5MW .... ... op dit moment kunnen de leveranciers van silicium (onderdeel van de zonnecellen), de productie niet volgen. Daarom worden er op dit ogenblik voor 10 miljard euro investeringen gedaan .... De laatste cijfers lagen in die grote dacht ik. Ik heb dat tijdschrift reeds weggegooid. Als de regeringen wereldwijd de moed hebben om hier meer in te investeren is er op enkele 10-tallen jaren geen kernenergie meer nodig en kunnen we ons allemaal zonder gewetenswroeging een klasse A versterker kopen! (en zo zijn we weer terug bij hifi aanbeland ). Groeten, Sofa.
  15. Beste Erik, Ik kan mij volledig vinden in je laatste alinea. You're my man. Maar waar ik het laatste jaar ENORM van kan genieten, is zondags s'morgens als de wereld (en mijn vrouw) nog slaapt, mij volledig relaxt, nog half slapend, op de sofa leggen en dan maar naar de muziek luisteren. NIET naar de klank! Maar de muziek. Het zal mij dan worst wezen hoe het klinkt. .... nog 6 keer slapen groeten, Sofa.
  16. Beste vrienden en vriendinnen, Ik heb een maand geleden mijn volledige zekeringkast vervangen. De oude smeltveiligheden eruit en 'echte' automaten er in. Dikke bruggen. Mooi verspreid over 3 fasen. Goede aarding aangesloten. EN last but not least ... een volledige nieuwe kabel naar nieuwe stopcontacten die ik exclusief gereserveerd had voor mijn installatie. Polariteit natuurlijk ook gechekt. Daarna luisteren natuurlijk. En nog eens luisteren. En nog eens. En ...... We zijn nu een maand verder. En nee. Er is geen bal veranderd aan de klank. Niks meer ruimtelijkheid. Niet meer diepte. Ook niet minder. Alles is net hetzelfde. Ben ik nu echt ziek in mijn hoofd? Zijn mijn oren totaal niet in staat om dergelijke grote aanpassingen te kunnen horen. Help mij ... Sofa.
  17. Euh ????? Live geen luistermoeheid? Ik nodig je uit om een drummer in je woonkamer een solo van een uur te laten spelen. Benieuwd hoe het met je luistermoeheid gesteld is? Het hoeft zelfs geen drummer te zijn. Elk instrument dat in je eigen kamer gespeeld wordt, zal je na een tijd je het gevoel geven, dat het (meer dan) genoeg is geweest. Dat kan een cello zijn of een viool. Of een piano. Al eens geluisterd naar een viool in je eigen woonkamer? Of de cellosuites van Bach. Orgasmisch mooi. Maar op het einde ben je blij dat het voorbij is. Je hoofd zit dan meer dan vol. Je bent volledig verzadigd. De dynamiek van 'live'-instrumenten is enorm groot. En vervorming? Echte instrumenten hebben ook een vervorming. Dat is een deel van de klankkleur. Een installatie die je veel luistermoeheid bezorgt, is volgens mij ook realistischer. groeten, Sofa.
  18. Beste collega's Ik ga heel geregeld naar (NIET versterkte) optredens. Dit zowel in zalen, zaaltjes en bij kennisen thuis in de woonkamer. Ik ken bijvoorbeeld ook de klank van oa. een viool in mijn eigen woonkamer. Als ik de klank vergelijk met mijn installatie, zit mijn installatie ongeveer op 60%. Ik heb het hier over het totaalbeeld van de klank (dit is min of meer de echtheid ervan). Een supergetweakte installatie met een budget waar een gemiddeld afrikaans land zijn schulden mee zou kunnen afbetalen, zit ongeveer op 65%. Het verschil is echt wel klein hoor, en vaak zeker niet de moeite om er geld aan te geven. Als ik hifi materiaal vergelijk met de echte wereld ... ALTIJD is het enorme teleurstelling. Wat ik wel doe is genieten van de muziek. Via hifi of in't echt. Trouwens willen we het echte horen? Al eens uren na elkaar in een woonkamer gezeten, waar iemand piano, viool of cello aan 't spelen is? Ook al is het prachtig gespeeld, na een tijd is het meer dan genoeg geweest. Het hifi gebeuren is een virtuele wereld. Vergelijk het met een foto van een mooie jongedame (of jongeheer). Dit kan een prachtige foto zijn. Met details die je in't echt misschien nog niet gezien had. Misschien is die dame zelfs mooier (=anders) dan in het echt, maar het blijft een foto. groetjes, Sofa.
  19. Na een prachtige week vakantie thuis aangekomen en wat muziek opgezet. Wat blijkt ... alles klinkt veeeeeel beter dan voor mijn vakantie!!! En er was niets veranderd! Welke referentie heb je nog na een week? Het is een herinnering. In hoeverre kun je details van klankkenmerken blijven onhouden? PS. Nu ben ik aan 't denken om, om de andere week, een week op vakantie te gaan. Dan bespaar ik mij de kosten van een upgrade van mijn installatie Groeten, Sofa.
  20. Enkele jaren geleden ben ik een Primare versterker gaan beluisteren in een winkel. Ik ben even vergeten welke luidsprekers erop hingen, maar dat klonk verschrikkelijk slecht. Die kerel heeft nog wat zitten schuiven en dergelijke, maar het hielp niet. Nog nooit zo'n slechte klank voor zo veel geld gehoord. Het was echt wekkerradio niveau. En het rare was, dat er niets verkeerd was aangesloten ofzo. Raar en spijtig. Ik gebruik de Accuphase E-212 op Chario Syntar 200T en ben er super tevreden van. Heb al vele versterkers beluisterd, maar de Accuphase is wel merkelijk beter dan alle andere. Op alle versterkers die ik tot nog toe beluisterd heb, was wel iets op te merken. Niet zo met de Accuphase. Die doet zonder ook maar enige moeite zijn ding. Ik heb geen enkel opmerking hierover. groeten, Sofa.
  21. Leuk dat iemand anders ook problemen heeft met een dergelijk probleem. Zelf erger ik mij ook al enkele jaren aan het lawaai van mijn koelkast. Mijn bedoeling is om (volgend jaar?) als ik de keuken vernieuw het koelsysteem in de kelder net onder de koelkast te plaatsen. Ik heb daar twee voordelen mee. Het lawaai is er niet meer en in de zomer is het merkelijk koeler in de kelder, waardoor er sneller gekoeld wordt. Verder ergerde ik mij ook aan het getik van wand en kleine "design" wekkers. Ik heb alles buitengekieperd en mij een wandklok gekocht die, welliswaar veel duurder was als de andere, maar vrij stil is. De trafo van de halogeenspot... Al enkele malen vervangen, maar na enkele maanden begint het weer. De afzuigkap in de keuken. 2 standen. Stil en lawaaierig, of beetje afzuigen of veel. Volgende keer meer standen. Soms het draaien van mijn cd-speler zelf. Het omgevingslawaai. Hier heb ik jaren geinvesteerd in akoestisch isolerend glas. Niet zoveel duurder, maar wel beter. Helaas niet perfect. Over het "lawaai" van het opruimen van de tafel of de vaat, durf ik niet beginnen En als we toch bezig zijn over merken en dergelijke. Ik heb een Duiste Bosch. En die is niet zo goed hoor. Steeds opletten met de link Duits is goed. Duitse techniek kan vaak niet op tegen bijvoorbeeld Italiaanse en al zeker niet tegen de Franse. groeten, Sofa.
  22. Hallo, Ik heb mij indertijd een nieuwe Arcam 72T cd-speler gekocht. En als ik eerlijk moet zijn is hij zijn geld niet waard! Ik had hem weggedaan, omdat ik een betere klank verwachte ten opzichte van mijn oude Kenwood. Helaas ... de klank was niet beter, maar ook niet slechter. Wat wel veel slechter is, is de bediening. Persoonlijk vind ik dit een ramp. Dat hij op het front minder bediening heeft, en dat de display veel minder informatief is dan de Kenwood wist ik wel, maar het blijft behelpen. De afstandsbediening is een voorbeeld van een misbaksel. Veel te veel knoppen, die nooit gebruikt worden. Vooral omdat deze dienst moet doen voor andere toestellen van Arcam. Bij het plaatsen van een cd duurt het langer alvorens deze begint te spelen dan die oude Kenwood. Gekopieerde cd's wil hij soms niet spelen (nooit dat probleem gehad met die oude Kenwood). Het loopwerk mocht stiller. Nu begint sinds enkele maanden de slede kuren te krijgen. Als ik ze open, gaat het geregeld dadelijk terug dicht. Heel vervelend als je cd-tje er half tussen komt te zitten. Voor dat geld vind ik Arcam echt wel prul. Dit is het laatste toestel van Arcam wat ik gekocht heb. Groetjes, Sofa.
  23. Hallo, Ik gebruik de Accuphase E-212 op Chario Syntar 200T en ben er super tevreden van. Heb al vele versterkers beluisterd, maar de Accuphase is wel merkelijk beter dan alle andere. Op alle versterkers die ik tot nog toe beluisterd heb, was wel iets op te merken. Niet zo met de Accuphase. Die doet zonder ook maar enige moeite zijn ding. Ik heb geen enkel opmerking hierover. groeten, Sofa.
×
×
  • Create New...