Sjef
Members-
Posts
13 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Sjef
-
Als ik de posts zo doorlees denk ik dat er nog een paar grote misverstanden bestaan over digitale crossover/correctie. Iedereen denkt alleen maar aan ruimte correctie. Wel, ik kan je vertellen dat hoe goed ook dat dit never and the nooit niet een goede akoestische aanpassing van je ruimte kan vervangen. Als je woonruimte galmt als een kerk dan is daar geen enkele manier van electronische correctie tegen opgewassen, hooguit kun je een iets te sterk aanwezige ruimtemodus in het laag er mee compenseren maar in het mid en hoog absoluut niks, wel de luidspreker zelf. Verder bestaat er ook het misverstand dat je er een slechte behuizing mee kan compenseren, nee, zal je ook niet lukken, vergeet het maar, een slecht ontworpen behuizing valt niet te compenseren (nou ja, een beetje wel). Met de wetten der natuur valt nu eenmaal niet te tarten al denken vele audiofielen van wel. Ten derde is er het misverstand dat duurdere luidspreker units als b.v. de genoemde ScanSpeaks geen correctie behoeven. Het is juist met dergelijke units dat je de beste resultaten boekt. Een slechte driver is en blijft een slechte driver en een slechte versterker is en blijft een slechte versterker daar valt niet tegenop te compenseren. De basis zal toch altijd van goede kwaliteit moeten zijn. Nog even wat over analoog versus digitaal. De meest mensen beseffen niet dat tegenwoordig zo goed als alle opnames die op LP uitgebracht worden DIGITAAL zijn opgenomen. Het aanbod van werkelijk analoge opnames is erg dun, daar moet je echt voor zoeken. Bovendien is het aanbod op LP zowiezo zeer beperkt dus kun je jezelf de vraag stellen of je naar muziek wil luisteren en nieuwe muziek wil ontdekken of dat je puur gaat voor de kwaliteit en die vijftig met moeite verkregen analoge LP's grijs blijft draaien. Bovendien heb ik een serie oude Blue Note opnames die opnieuw (digitaal) geremasterd zijn en die toch echt beduidend beter klinken dan de orginele LP's die ik ook heb. Verder denk ik dat de hele discussie een beetje of-topic geraakt (mede door mijn eigen toedoen, ik weet het). Ik denk dat JSA die de topic is gestart vooral op zoek is naar een goedkope oplossing voor het evt. actief filteren. Als je het al met je PC op wil lossen dan denk ik dat je beter af bent om gewoon een Behringer aan te schaffen, zo'n apparaat kost geen drolen je kunt je later altijd nog (naar ik heb begrepen) b.v. door Sebastiaan laten modificeren.
-
Dat is inderdaad een groot voordeel ten opzichte van de actieve filters die niet meer kunnen dan allen maar textbook passieve butterworth / linkwitz riley of whatever filters kunnen nabootsen. Tegenwoordig heb je met de digitale crossover/correctie (en daarmee bedoel ik niet de Behringer, die kan inderdaad niet veel meer dan dat) de mogelijkheid om dat soort fouten zeer goed zo niet veel beter te corrigeren. Ik ben ook nooit een fan geweest van actief filteren volgens het textboekje, dat zet totaal geen enkele zoden aan de dijk (spreek uit ervaring) In dat geval ben je inderdaad veel beter af met passief filteren. De meest mensen snappen echter ook totaal niet wat een DSP apparaat als de DEQX doet, nee nogmaals, het heeft echt niks maar dan ook helemaal compleet niks, nada, (hoe duidelijk kun je zijn) te maken met een Behringer / Omnidrive / Tact or whatever, dit is echt iets totaal anders. Ik zeg dit niet omdat ik er een te koop heb want dat heb ik namelijk niet meer. Heb begrepen dat Perpetual Technologies met een soortgelijke DSP op de markt komt voor veel minder geld, echter alleen als correctie unit, dus zonder crossover mogelijkheid.
-
Klopt, ik had inderdaad een DEQX in de aanbieding omdat ik wil upgraden naar de preamp versie. Stom dat niemand er op gereageerd heeft, hij mag voor een zeer bescheiden bedrag t.o.v. de nieuwprijs weg. Veel mensen denken nog steeds dat de DEQX een soort van luxere (lees duurdere) versie van een Behringer is. Dit is echter een compleet ander ding. De DEQX wekt niet met digitaal nagebootste analoge filters maar met Linear Phase filters, die zijn analoog domweg niet te maken, dat kan alleen met rekenkracht. Verder corrigeert de DEQX op fase, frequency response, time delays etc over het gehele spectrum, ook als je b.v. met breedband speakers werkt. Vreemd is het dan ook dat er veel discussies zijn te vinden over het apparaat waarbij het altijd alleen maar gaat over de toegepast AD/DA converters en de analoge trappen, niemand heeft het over wat het ding aan verbetringen brengt omdat de meesten het domweg niet gehoord hebben of niet kunnen/willen geloven. Ooit geluisterd naar een luidspreker met over het gehele spectrum een constante group delay ? Met dit soort DSP apparaten is het eindelijk mogelijk. De verbeteringen geven een veel beter stereobeeld, rust, detailering, dynamiek, etc ondanks de extra electronica in de signaalweg. Ben het volledig met Sebastiaan eens dat je nog steeds wel degelijk verstand moet hebben van luidspreker ontwerpen als je met digitale hulpmiddelen aan de gang gaat maar dat het voor de meesten onder ons een mogelijkheid is om filters voor elkaar te krijgen die je met passief of analoog actief filteren niet voor elkaar krijgt zonder maanden lang te meten, simuleren, bouwen, evalueren, weer meten, etc etc. En een slecht ontworpen crossover is pas echt killing voor je geluidsbeeld, daar helpt geen enkele dure speaker kabel, spikes, dure filteronderdelen of wat dan ook meer tegen.
-
"Middentoners horen in een dode en niet kleurende behuizing. Dynamiek is dan optimaal, je kunt de middentoner beter filteren naar het laag toe, hij heeft controle, en is zo goed als direct.. ik heb hier echt al uitbundig mee ge-experimenteerd gehad.. dode gesloten behuizing waarvan deze ook nogeens erg erg goed is gedempt, no color at al.. pure vertaling van het verkregen signaal." Ja, ja, zo bouwde ik mijn speakers de ook tot voor enkele jaren geleden, en dacht daarmee ook de allerallerallerbest oplossing te hebben. Wel eens de compressie verschijnslen en de a-lineariteit van de speaker ophanging in combinatie met de ingesloten lucht bestudeerd ? Wel eens de frequentieresponse versus power response bestudeerd van een gesloten behuizing en vergeleken met die van een hoorn of open baffle ontwerp. Wel eens de cone breakup t.g.v. luchtcompressie vergeleken met die van een vrij opgestelde unit ? Wel eens de effecten van een niet symetrische belasting bestudeerd ? Wel eens de ruimte integratie tussen kast versus open baffle vergeleken ? Wel eens afgevraagd of je luidspreker konus wel echt net zo weinig kastgeluid doorlaat als 20cm dikke betonnen kastwanden ? (tenzij je speaker ook een conus heeft van 20cm dik beton natuurlijk) Wel eens etc. etc etc. ? Klopt, er zijn met jou methode hele goede resultaten te behalen, maar om nu te beweren dat het de enige juiste manier is, nou nee, niet bepaald. Mijn ervaring is dat op deze manier luidsprekers aleemaal wel heel erg mooi schoon en precies kunnen klinken maar op den duur ook een beetje levensloos en geknepen. Goed voorbeeld daarvan was voor mij wel de B&W Nautilus (de grote slak) Vreselijk gelikte gepoetste HiFi, maar fijn muziek spelen ?, ik krijg er geen ...... van. Er zijn ook andere manieren mogelijk, maar die vragen een totaal andere kijk op het ontwerpen van een speaker, zomaar een speaker op een plankje hangen leidt in 99% van de gevallen tot onbevredigende resultaten. Zomaar een willekeurig hoorntje ervoor hangen ook, zomaar 20 boven elkaar plakken als zogenaamde line array ook. Je bouwt een speaker toch ook niet in het eerste het beste voorhanden zijnde sinaasappel kistje om vervolgens het gehele concept van het inbouwen van speakers te verguisen ?
-
Op de meeste DVD spelers staat ook altijd D-out i.p.v. SP-DIF. Dat komt omdat DVD spelers meerder formaten digitale audio kennen i.p.v. de standaard SP-DIF 16bits/44.1kHz. Hangt een beetje van de receiver in je DAC af of die daar wel of niet mee om weet te gaan. Is overigens over het algemeen wel in de setup van de speler te fixeren op SP-DIF. Bij CD spelers is het altijd SP-DIF of AES-EBU, de laatste is wel altijd gebalanceerd uit. De digitale interlink kan ook nog roet in het eten gooien. Heb zelf b.v. een van Medevoort dig.interlink die vreemd genoeg bij vele DAC's of CD-MD verbindingen het signaal niet laat "Locken" terwijl het met een standaard dropvreter wel altijd lukt.
-
Kijk ook eens op www.schuro.de Zij verkopen volledig ingegoten rinkern trafo's, ook met magnetische en statische afscherming.
-
Zonder hoorns kun je wel degelijk een hoger rendement halen dan 90 dB. 95 a 96 dB is haalbaar. Je ontkomt er dan echter niet aan dat het een groot systeem wordt. 30 Hz uit een 20 cm speaker halen en dan nog een hoog rendement verwachten is tarten met de wetten der natuur, ofwel het is onmogelijk. Bedenk wel dat juist veel hoogrendements systemen zeeeer afhankelijk zijn van de versterker die je er op aansluit. Neem een voorbeeld aan Lowhter. Kan erg mooi klinken op een goede single ended triode versterker, sluit er een transistorversterker op aan en je hebt nog nooit in je hele leven zo'n verschrikkelijk rotgeluid gehoord. Aan de andere kant moet je ook geen dynaudio setje op een 6 watt triode versterker aansluiten, dat is ook een niet te harden slechte combinatie.
-
Geef liever wat meer geld uit aan goede condensatoren in je filter. Het loont veel meer de moeite om eens verder te kijken dan standaar MKP voor je filter. Probeer eens een MKP+, een M-cap Supreme of een goede Olie Papier in je filter. Dit heeft vele malen meer resultaat dan je speaker klemmen vervangen door dure exemplaren. Mensen denken iets te vaak dat iets wat er high end uitziet ook meteen veel beter klinkt. Electronen trekken zich echter niks aan van het uiterlijk van je spullen. De verbetering die je krijgt met WBT klemmen zijn minimaal en staan in geen verhouding met de prijs.
-
Het zijn inderdaad Podszus Gorlich speakers. Ten minste zo heten ze vroeger. Later heette ze alleen nog Gorlich (meneer Podszus is de uitvindervan het konus materiaal al ergens in de jaren dertig en is inmiddels overleden, vandaar) Momenteel worden ze verkocht onder de merknaam Zelaton. Gorlich heeft zich inmiddels volledig op de auto hifi gestort. Heb net een paartje Podszus gorlich's verkocht voor weinig (1/4 nieuwprijs). Jammer dat niemand ze kent, zijn zeer bijzondere units. Koste me echter twee jaar adverteren om er weer vanaf te komen. Waarom wil iedereen toch alleen maar Scan Speak ??
-
Niet zo heel erg veel vermogen ?? 275 watt met een speaker met een rendement van 99 db is een PA installatie, knappe jongen die daar thuis nog niet genoeg aan heeft.
-
Yep, dat zijn aanduidingen voor de tolerantie van de onderdelen. Mocht je weerstanden moeten vervangen dan koop je tegenwoordig gewoon 1% weerstanden, zit je altijd goed.
-
Als je echt zo weing verstand hebt van electronica is het dan niet verstandiger om eerst eens een gainclone of zoiets te gaan bouwen. De spanningen in een 300B se versterker zijn namelijk echt DODELIJK, echt vele malen erger dan je vingers in het stopcontact steken, levens gevaarlijk als je niet weet waar je mee bezig bent. Zoek anders de hulp van iemand die er wel verstand van heeft en laat alles goed checken voor je het aansluit, dan is het geen probleem. Iedereen die kan solderen kan een buizenbak bouwen. Dit is niet lullig bedoeld, ik wil alleen graag dat je in leven blijft. By the way. Met scherm aan massa wordt het schermrooster van de penthode in de mu-stage bedoeld. Deze ligt voor wisselstroom aan massa, niet voor gelijkstroom. Als je dat doet dan komt er hele vieze, erg stinkende rook uit je versterker. B+ en B++ wordt inderdaad gebruikt om de verschillende hoogspanningen uit elkaar te houden.
-
Een tweeweg systeem met een 20cm kan wel degelijk. Het klopt dat veel 20cm speakers snel last krijgen van breakup in het mid, maar daar hebben vele 17 en 13 cm speakers ook last van. Je meot alleen niet proberen weg te komen met een 6db filter. Het afstraalgedrag is voor het gehoor niet eens zoveel beroerder dan dat van een 17 cm. Je moet alleen geen combinatie gaan maken met een zeer breed spreidende tweeter, dat is een veelgemaakt fout. Het afstraal gedrag van beide units moet min of meer overeenkomen, aners help je je stereobeeld om zeep. Een 20 cm heeft ook vele voordelen. Het klinkt over het algemeen wat voller in het laagmid, een uiterst belangrijk gebied voor de "boddy" van je geluid. Een 13 cm klinkt daar vrijwel altijd te dun. Een goede breedbandige tweeter is bijv de Eton air motion transformer. Een beetje prijzig maar wel mooi. De bandors zijn geen goede combi, die hebben een te laag rendement. Heb er zelf nog een paar liggen (iemand, voor een habbekrats ?)Doen het geweldig met klassieke muziek maar zijn te soft voor een lekker popdeuntje.