![](https://www.high-endforum.nl/uploads/set_resources_7/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_pattern.png)
Ipenburg
Members-
Posts
44 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Ipenburg
-
Inderdaad Geert, er zijn inhoudelijke gegevens op papier van de trafo lezing. Als je belangstelling hebt ben je vanharte welkom om eens een bezoekje bij mij thuis af te leggen. Dan kan jij jezelf ervan overtuigen of mijn ESL geluid en de vormgeving werkelijk iets voor je is. Ik kan je dan ook alle relevante informatie geven die je nodig hebt om iets dergelijks te fabriceren. Coen Jeukens heeft bij het na-bouwen van mijn set alles zeer uitvoerig gedocumenteerd. Ik heb daar zelf geen kopie van. Wat mij betreft mag hij dat vrij publiceren. Wellicht kun je iets combineren met geintegreerde sub.......... Mijn gedachten hebben na gisteren weer volledig vrij spel, zolang het spel maar over ESL gaat. Zoals ik reeds aangekondigd heb zal ik na de zomervakantie een topic starten met de bouw van een nieuwe set, de Ipenburg-6 De bouw zal gestructureerd verslagen worden op de ESL-club. En hear kan iedereen tijdens het meebouwen vrij communiceren met mede forumleden om alle gezamelijke kennis die hier aanwezig is naar believen te kunnen implementeren in het of zijn nieuwe ontwerp. Zo krijgt iedereen die meedoet maatwerk met een hoog "slagings" percentage. Ik bouw dus zelf ook mee en ben erg benieuwd wat het ons oplevert. Groetjes, Wim.
-
Het was weer prima georganiseerd door Rob de Lugt. Een schoolgebouw is uitstekend geschikt voor een dergelijk evenement. De lezing over de bouw van step-up trafo's door Herbert Rutgers was zeker erg interessant. Hij dook wel erg snel in de ingewikkelde formules maar presenteerde de uitkomsten daarvan helder en begrijpbaar. Jan Breemer gaf een presentatie over een rondstralende luidspreker met een ESL mid-unit en trachtte ons deelgenoot te maken van zijn eigen problematiek. Piet Duivenbode liet ons zien hoe je de vrijheid hebt in het ontwerpen van statoren met trespa als basismateriaal. Een waar kunstenaar die met uiterste precisie statoren bedenkt en fabriceert, in trespa, om het even of ze nu vlak moeten zijn of gebogen. De Demo's waren het beluisteren wel waard. Voor elk wat wils zou ik kunnen zeggen: Solosound heeft de draad weer opgepakt met twee kleine hybride ESL luidsprekers met een ca 125mm ge
-
Voor wie het nog niet wist: a.s. Zondag 29 mei ESL-dag in Utrecht met lezingen en demonstraties van: zelfbouw Elektrostatische Luidsprekers en onderdelen. Zie voor meer info: http://esl.hifi.nl/evenementen.htm Dit jaar geef ik geen demo maar ik ben zeker aanwezig daar. Ik zal wat interessante detailfoto's maken die dag. En wie weet, treffen wij elkaar.
-
Het houdt de hobby levendig maar kom je daar waar je kan komen? Ik probeer slechts het niveau te halen/ geven waar je kan komen. Als je je hobby niet theoretisch onderbouwd(en daarmee goed kunt uitvoeren) dan kun je elk goed product om zeep helpen door onkunde. Aan zulke klanten heb ik niks en zij hebben niets aan mij en voor het geld hoef ik het niet te doen. Een trafo is een "passief" component, je kunt belangrijke parameters gewoon meten zoals resonantie, impedantie en de voor jullie belangrijke verzadiging en nog een heleboel dingen.De smaak kwestie komt pas om de hoek kijken in het allerlaatse stadium. Twee trafo's die in nuances verschillen (technisch gezien). Is de lineariteit van je trafo (laag) belangrijker dan een hoge impedantie? Dat soort vragen. Helaas komen de meeste trafo's niet eens in aanmerking voor een dergelijke discussie want aan geen van die eisen kan het aan voldoen. De basis moet gewoon eerst goed zijn daarna praten we verder. Vergis je overigens niet in wat ik van Sowter denk, ik vind de 1:60 nl gewoon goed. Als 1:120 wel onder de maat. Hallo Solidstate, De trafo's die Jeroen van mij te leen heeft zijn ook de 1:60 (8 Ohm versie) van Sowter. Deze heb ik bijgewikkeld met, ik geloof 4 draden parallel, naar ca 1:80. In serie geeft dit dus 1:160. Ik ken tot op heden geen trafo die het "alleen" nadoet wat dit koppeltje presteert. Natuurlijk zal het bijwikkelen meetbaar een verslechtering geven maar ik heb er nog niemand over horen klagen. Blijkbaar is de capaciteit van mijn statoren, en die van Jeroen laag genoeg om het gehele audiobereik weer te kunnen geven. Ik kom, belast met ESL element nog ruim op 28 kHz -3db. (gemeten met condensator microfoon, dus niet secondair aan de trafo) Extreme pieken, die duiden op resonanties in het hoog ben ik niet tegengekomen. Ik verdenk overigens de 100W 1:100 van Sowter wel van een flinke hoorbare resonantie. Gemeten heb ik het niet maar het geluid is erg ruw en ongenuanceerd in het hoog. Ja, en het feit dat ik die 1:100 Sowters over heb, ga ik niet nog een setje trafo's aanschaffen voor dat ik ze gehoord heb.............. Ik blijf uiteraard benieuwd naar de klank van jouw trafo's, zeker omdat jij er zelf van overtuigt bent dat er (meetbaar) bijna geen betere bestaan. Maar ik zal er wel nooit achter komen zolang ik op deze manier met audio bezig blijf en jij met een grote bocht om ons heen blijft lopen. Groet, Wim.
-
Solidstate: De manier hoe jullie met audio bezig zijn zegt mij dat ik er met een grote bocht om heen moet lopen. Desalnietemin sucses. Desalnietemin wil ik nog steeds de meetgegevens van jullie Sowter 1:70 zien, of haken jullie nu af? Het paar is ondertussen af. Een demo vind ik niet tot de mogelijkheden behoren mede doordat "klanten" vaak proefondervindelijk bezig zijn en geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn. Hallo Solidstate, Precies zoals jij zegt weet een hobbyist die zich met deze materie bezig houdt vaak niet waar ie mee bezig is. (Ik heb overigens zelfs mijn twijfels bij sommige fabrikanten.) Ook ik kloot vaak maar een eind weg, tegen alle spelregels in, maar dat houdt de hobby wel levendig. En het heeft mij een stuk verder gebracht dan wanneer ik iedereen alleen maar op zijn woord had geloofd en alleen maar had na-ge-aapt in plaats van het zelf proefondervindelijk bezig zijn. Ook ik heb overigens nooit beweerd dat de sowters helemaal het einde zijn. Maar gelukkig kan krom + krom ook recht zijn. Meten aan trafo's heb ik wel eens gedaan. Ik heb ook aan een setje T.A. trafo's gemeten. Die waren ook nog eens veel liever voor de versterker maar het Sowter geluid is veel rustiger en schoner en veel rijker aan detaillering. Nee, de uitkomst van de metingen zei mij niets over hoe e.e.a. zou gaan klinken. 't Zal dus allemaal ook een kwestie van smaak zijn.
-
Ha die Solidstate, Ben jij al vaker blijven zitten met "custom made" trafo's die je voor iemand gemaakt hebt? Gezien jouw starre houding lijkt het in ieder geval wel zo en dan heb ik er wel begrip voor dat je niet aan de gang blijft met wikkelen voor nop. Waar kan ik specificaties vinden over jouw 1:110 trafo's? Want die heb ik nog nooit gezien. Nee, ik ben nog nooit blijven zitten met mijn trafo's. Maar iedereen betaalde ook netjes vooruit volgens afspraak en ik heb mij aan mijn verplichtingen gehouden. Ik heb ergens op dit forum wat specificaties gezet. Starre houding? jullie willen voor een dubbeltje op de eerste rangzitten zul je bedoelen. Wie zegt hier dat ik voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten? Ik wil met plezier een paar honderd euro's uitgeven hoor! Maar dan wil ik wel zeker weten dat ik op de eerste rang kom te zitten! Kun jij misschien de moeite nemen om mij te verwijzen naar die specs van jouw trafo's?
-
Een mooi voorbeeld van een honingraat behuizing die goed geslaagd was is ooit in de markt gezet door Celestion. Type SL700. Niet goedkoop maar deze luisdpreker speelde werkelijk subliem, absoluut zonder kastresonanties. De inhoud/massa verhouding was hier inderdaad lang geen kg per liter. Wat deze discussie te maken heeft met de recensie van mijn luidsprekers weet ik niet maar de ondewerpen die hier passeren zijn best interessant. By the way, hoe zit het eigenlijk met de Kilo/Liter-verhouding bij een ESL of is er misschien een ideale Kg/Oppervlakte verhouding aan te geven?
-
Hoeveel belangstellende hebben we al om mee te bouwen als het solid state wordt? Henri1 natuurlijk. Ik ga in ieder geval voor 1 of 2 stuks. En verder?
-
Geweldig, fijn dat we deze fase kortgesloten hebben! En nu weer effe lekker luisteren naar .....MUZIEK! beste ipenburg, om muziek te luisteren heb ik jou en dit forum niet nodig dus kom ik hier om te discusseren! heftig te discusseren!! dus ik vind nog steeds dat een speaker het onderste oktaaf moet weergeven! en dat een conusluidspreker qua midhoog niet aan een esl kan tippen. ik pas deze stellingen toe naar mijn believen. ligt eraan met wie ik discusseer , conusknecht of vliesridder Ha die Erik, Nee ik ben geen konusknecht of vliesridder. Ik blijf gewoon op zoek naar de weg van het betere geluid in mijn woonkamer. Het maakt mij helemaal niet uit via welke weg de lucht in beweging wordt gebracht. Als het maar klinkt als muziek en ik er van geniet. Om muziek te luisteren heb ook ik dit forum niet nodig. Maar wellicht kan ik dankzij discussies en ervaringen van anderen hier, geinspireerd raken voor b.v het bouwen van weet ik wat voor speaker en zodoende, in mijn beleving weer een stapje dichter bij de werkelijkheid komen. Ik vind het dus een prima plek hear om ervaringen uit te wisselen. "heftige" discussies...........nee, in iedergeval zonde van mijn tijd, laat mij dan maar gewoon genieten van muziek. Groet, Wim.
-
Laten we ons dan richten op ruisarme FET's want ik heb een element met 0,5 mV output. Gaan we een bestaand serieapparaat nabouwen of gaan we voor een systeem dat een doe het zelver op punt heeft gezet. Als we voor het serieapparaat gaan, welke zouden we dan best nabouwen ? Bij voorkeur een eenvoudig ontwerp waarvan de hoge kwaliteit bekend is. Het mag van mij een clone zijn of een DIY ontwerp. Ik heb zelf geen ervaring met zeer goede phono-pre-amps. Een voorwaarde is wel dat er een switch voor high en low output (MM/MC 5mV en MC 0,5mV) aanwezig is, en indien gewenst een impedantiecorrectie. Dan is het voor iedereen die meedoet universeel bruikbaar. Het liefst bouw ik iets op een printje. Als er een aantal mensen meedoen moet een printje wel te regelen zijn denk ik. Ben benieuwd. Wim.
-
Die luxman is toch niet zo'n smerige direct-drive he ?? Ik heb zo'n zelfde Luxman direct-drive draaitafel ook in mijn bezit gehad met het originele Luxman MC elementje. Dit ding speelde werkelijk heel fraai. De bodem, gaatjesboard, heb ik vervangen door een 4mm dikke stalen plaat. Kleine uitsparing voor de trafo en het schakelaartje voor de automatische afslag er in gemaakt. Deze plaat heb ik zwaar gedempd met lood-bitumen. Het was een hele klus om dit mooi passend te krijgen. De draaitafel woog daarna wel 4x het oorspronkelijke gewicht. Resultaat? Een grote teleurstellig! Rommelig en ongecontroleerd laag. Totaal geen doorzichtigheid meer in het geluidsbeeld. Advies, laat dat gaatjesboard lekker zitten al ziet het er niet uit, het zit er blijkbaar niet voor niets! Veel luisterplezier! Lang leve de koningin(nedag)
-
Liefst een buizenontwerp i.v.m. meer muziek Is het zo dat een buizen PRE-amp voor phono, meer ruist dan een niet buizenontwerp?
-
Geweldig, fijn dat we deze fase kortgesloten hebben! En nu weer effe lekker luisteren naar .....MUZIEK!
-
Jeroen, Het segmenteren om de sweet-spot te vergroten gaat helaas wel weer ten koste van je rendement. Hoe is de stator/folie afstand nu? Wim.
-
Nee Erik, Niets van dat alles. Gewoon 1:140 zonder primaire weerstanden of andere impedantiecorrigerende truukjes. Ik heb wel expirimenten gedaan, ook met Mirror en eigen varianten op dat thema maar kon er niet mee bereiken wat ik voor ogen had. Mijn uiteindelijke oplossing: Secondair heb ik slechts 3 cm van het paneel rechtstreeks op de trafo's aangesloten. Dit zit aan de binnenkanten van de luidsprekers. Naar opzij heb ik segmentjes van eerst 2, en verderop 3 cm aangsloten via kool-weerstandjes. De weerstanjes zijn in waarde, oplopend naar buiten toe, empirisch vastgesteld (luisteren dus en heel veel (d
-
Inderdaad een interessant onderwerp. Zeker nu er, na vinyl, weer veel nieuwe kunststoffen bij gekomen zijn zoals o.a. Kaydex, dat is een super slijtvaste kunststof of PET, je weet wel van die flessen. Maar misschien laat de productiemethode slechts vinyl (PVC) toe omdat de kunststof als een pasta tussen twee mallen moet worden geperst. Het zwart zal inderdaad door het koolstofgehalte komen, voor het verkrijgen van de benodigde slijtvastheid? of tegen krimpverschijnselen? of alleen voor het oog? Ik herinner mij dat er een LP van Pinkfloyd, the darkside of the moon, in de Japanse uitvoering veel beter klonk dan de US en de EU versie, en deze jap was volgens mij wit, dus zonder koolstof (bron: test HVT) Wel, wie weet wat de analoge plaat ons nog zal brengen in de toekomst? En in welke kleur? Groet, Wim.
-
Foto's van wat? Op mijn bericht op pagina 1 (onderaan) heb ik twee plaatjes neergezet. Als je meer details wilt zien? Zeg maar waar jij een close-up van wil hebben. Fotografie is mijn 2e passie dus........ Groet, Wim.