Jump to content

tortor

Members
  • Posts

    32
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by tortor

  1. Zie mijn voorgaande posting Richard Kruizinga. Trouwens, Kruizinga, Kruizinga ..... toch niet de Kruizinga die veel uitstekende input verzorgt voor de "voor nop" softwarerubriek van het periodiek Computeridee? Zoniet, vergeet deze vraag dan gewoon.
  2. Bingo Sodeluu! er is een plug-in voor winamp waarmee je Itunes bestanden kunt beluisteren in winamp. Hij heet "Itunes database importer" en ik vond hem op intenet. Ik heb hem geinstaleerd en het werk perfect. Bedankt voor het meedenken iedereen.
  3. Naar dat Media Monkey zal ik eens kijken vanavond CableTalk. Jitze, dat weet ik, maar ik wil graag 1 goede player voor al m'n cd's en nummers. Liefst dus windows media player of winamp. Daarom wil ik graag converteren.
  4. Ja, ze schijnen inderdaad te zijn beveiligd. Aan de andere kant kan ik niet geloven dat daar niet al lang iets op gevonden is. Hmmm, moeilijk dus.
  5. Ik koop wel eens cd's via Itunes en zou de muziekbestanden graag met bijvoorbeeld met windows media player willen afspelen, maar de bestandsoort is niet gelijk. Kent iemand een gratis te downloaden converter die Itunes bestanden leesbaar kan maken voor de windows media player. Via google heb ik er een paar geprobeerd, maar er werkte er geen een van.
  6. Een vriend van me heeft de woofers van z'n (oude) Philips boxen vervangen omdat de foamrand verteerd was. De originele woofers waren 16 Ohm (2 stuks parallel per box). De nieuwe woofers zijn echter 8 Ohm per stuk. Hoe kan hij zijn filter aanpasssen zodat e.e.a. weer wordt zoals het was? Weet iemand hier raad mee?
  7. Bedankt voor de tips. Ik zal me er op storten. ik heb zojuist in Duitsland 2 drivers besteld om vast wat mee te spelen.
  8. Tot heden heb ik alleen versterkertjes in elkaar geprutst en begin mij te intreseren voor LS-zelfbouw. Ik heb redelijk wat gelezen op diverse fora en heb een vraag. Ik wil een baffle proberen te maken met 9 stuks Tangband W3-871S erin. Voor zover ik heb gelezen is het plaatsen van de drivers in een raster beter dan allemaal onder elkaar. Stel dat ik geen ruimtelijke beperking heb, hoe groot zou dan de baffle moeten worden en in wat voor patroon moeten de drivers er in worden geplaatst? Ik hoop dat iemand mij een richting kan geven.
  9. Precies, zo gaat het steeds. Als je twijfelt gewoon mailen dat je wilt afhalen, dan komt de aap gelijk uit de mouw.
  10. Absoluut nep !! Je hoort dit soort dingen steeds vaker. Altijd in het engels gesteld. Mail maar eens terug dat je intresse hebt en hoe e.e.a. af te handelen. Let dan maar eens op het betalingsvoorstel dat je teruggemaild krijgt. NIET INTRAPPEN DUS!
  11. Op de site (web.vip.hr/pcb-design.vip/amps.html) vindt je de meeste PCB's van de Aleph. De meeste vesies van klein tot groot zijn hier te koop, ook van de voedingen en andere leuke PCB's. Ik heb goede ervaringen met de zeer behulpzame man achter deze site. Kwaliteit van de PCB's is goed. Succes.
  12. Pjotr, Bij hetgeen ik zei over het maximaal te installeren trafovermogen (3 a 5 x bij topklasseversterkers) sprak ik steeds over 1 monokanaal omdat velen kiezen de versterker dubbel mono uit te voeren, dus ook 1 trafo per kanaal. in die contaxt vindt ik dus 500VA wat ruim (voor 1 kanaal dus).
  13. Sebastiaan, in je eerste alinea en veel van je mods kan ik mij goed vinden, al heb ik met een aantal ervan geen ervaring. ik heb ook een een dubbele regulator per kanaal (LM338) en een buffertrap met opamps uit de "OPA" familie toegepast met goed resultaat. Paralelbedrijf ga ik ook nog wel eens probeen en je truc met de instelpot zal ik dan zeker onthouden. Met overkill (500VA per kanaal) bedoel ik trouwens geenszins dat de geluidskwaliteit hierdoor nadelig wordt beinvloed, maar dat vanaf een zeker vermogen ook geen substantiele verbeteringen meer te verwachten zijn en het ontwerp alleen maar duurder, groter en zwaarder wordt. Bij een ringkern van 500 VA kan zelfs een inschakelstroombegrenzer nodig zijn om te voorkomen dat de installatieautomaat eruit gaat (prakties probleempje). Je kunt inderdaad beter te veel stroom reserve hebben dan te weinig, maar genoeg stroom is ook goed. Een 3 tot 5 voudige overdimensionering wordt vaak gehanteerd. Tuurlijk Tube300, als je een dikke trafo hebt liggen ga je geen nieuwe kopen, logisch.
  14. Ik ben erg benieuwd naar de aanpassingen en verbeteringen die bij jouw brouwsels tot een beter resultaat hebben geleid. Of verklap je dat liever niet? Je zegt dat de "standaard"" gainclones maar matig klonken. In vergelijking waarmee bedoel je dat? Mijn eigen vergelijkingsmateriaal kan de toets der kritiek zeker doorstaan; toch vind ik een min of meer standaard gainclone in vergelijking erg goed klinken. Ik hoor in elk geval geen verschil in geluidskwaliteit dat het prijsverschil naar mijn mening rechtvaardigd. Moet er wel bijzeggen dat ik nog maar tot ca. 16kHz waarneem (leefijdskwestie). Ik bouwde met de LM3875, LM3886 en LM4780 op PCB's van Brian Bell en op zelf-geetste PCB's.
  15. Pjotr en Sebastiaan, ik ga ervan uit dat jullie je advies om grotere C's te installeren baseren op eigen (luister)ervaringen met subamps met de LM3875. Dus verschilende waarden hebben gebouwd en beluisterd, waarna jullie door te luisteren is gebleken dat een groter waarde van de voedingselco's een betere basweergave tot gevolg had. Voor de mening van degenen die ik aanhaalde in mijn eerdere post geldt namelijk wel dat veel geexpirementeerd en geluistersd is om tot een mening te komen. Let wel, ik kakel alleen maar na wat ik erover op internet lees, maar heb door veel lezen wel geleerd de auteurs in gradaties in te delen. En er zijn er nogal wat die jullie verhaal tegenspreken. Aan Pjotr: Misschien is zo'n chip juist wel goed OMDAT het niet echt iets bijzonders is (goedkoop bijvoorbeeld). Aan Sebastiaan: hier en daar baseer je je op metingen en theorie. Dat is in het geval van een LM3875 niet verstandig. De door jou gemeten hoge rimpel is bijvoorbeld voor deze chip geen enkel probleem. Dat is zelfs een opvallend kenmerk van deze chip. Aan een LM3875 moet je eigenlijk ook niet meten. Je moet er naar luisteren en daar je mening op baseren. En eeeh........ nog veel meer uit deze chips te halen? En niemand die het eerder ontdekte? Vertel.
  16. Of dat max. van 1000 uF ook geldt voor subs kan ik inderdaad niet beoordelen maar wellicht loont het de moeite om hierover wat aanvullende info op internet in te winnen. Er zijn genoeg "cracks" op internet te vinden die vragen kunnen en willen beantwoorden over gainclones. Ik zou het eens vragen op DIYAUDIO (zeer professionele site waar ontzettend veel kennis zit op elk deelgebied dat audio betreft). Vooral Peter Daniel en Brian Bell die veel op dese site opereren hebben het bouwen van LM3875 amps tot kunst verheven en weten hierover ongetwijfeld iets te zeggen.
  17. Van Gainclones gebaseerd op de LM3875 is bekend dat voedingselko's groter dan 1000 uF de laagweergave nadeling beinvloeden (hoe raar dat ook klinkt). Vergroten zou ik je dus afraden. een 500VA trafo per kanaal is zwaar overkill. 200VA per kanaal is meer dan voldoende. De MUR860 is uitstekend geschikt voor een op de LM3875 gebaseerde gainclone. Ik maak wel altijd een dubbele brug per kanaal, dus 8x MUR860 per kanaal. Je kunt de LM3875 bruggen of paralel zetten. Ik beluister deze gainclones als normale audioversterker met passieve volumeregeling op 4 Ohm 93 dB weergevers en het dak gaat er af. Succes!
  18. Nee he, niet weer Pjotr. uittreksel. Zie vooral de tussen deze tekens { } staande text. Zelfbouw & veiligheid VEILIGHEID (bron: NEN3544 Elektronische en aanverwante toestellen met netvoeding voor huishoudelijk en soortgelijk algemeen gebruik - veiligheidseisen.) De eisen ten aanzien van de veiligheid hebben voor een groot deel te maken met de netspanning, 230 volt, maar ook met de temperatuur van aanraakbare onderdelen en de brandveiligheid. Alle problemen die samenhangen met een netvoeding kunt u vermijden door, als dat mogelijk is, gebruik te maken van veilige (goedgekeurde) net-adapters. U bouwt dan geen direkt uit het net gevoed toestel en u hoeft zich geen zorgen meer te maken over kruipwegen en doorslagspanningen. Wij raden u daarom aan zoveel mogelijk adapters met een geschikt vermogen toe te passen bij zelfgebouwde schakelingen. {Als het om direkt uit het net gevoede toestellen gaat, zijn voor de bouwer twee soorten isolatie van belang: klasse I (enkele isolatie, en altijd voorzien van een steker met randaarde en drie-aderig snoer) en klasse II (dubbel ge
  19. John heeft gelijk, Het is domweg verboden om een klasse II apparaat te aarden in Nederland en hoewel ik dat verhaal over Sony niet kan controleren lijkt het mij stug dat zij als serieuze aanbieder de Nederlandse gebruiken negeren. Sebastiaan, bedoel jij dat op de door jou bedoelde Sony apparaten een dubbel geisoleerd symbool staat , (2 in elkaar getekende vierkanten)? Als dat symbool er namelijk niet staat is het geen dubbel geisoleerd apparaat en moet het wel geaard worden.
  20. Je begrijpt mijn antwoord niet of je formuleert je voorbeeld niet goed. NEN1010 gaat trouwens wel degelijk ook over aarding en indeling in klassen. Maarre, ik stop deze discussie als je het niet erg vindt. Je aard maar een eind weg.
  21. Als in jouw voorbeeld de DVD speler een klasse II apparat is, dan heeft de steker van deze DVD speler geen aardcontacten, maar je kunt hem wel gewoon aansluiten op een voedingspunt van een klass I apparaat. Dat mag en kan dus. Neen, ik ga je niet vertellen waar dat in de NEN1010 staat want het is een zeer ontoegankelijk boekwerk. De NEN1010 bevat overigens wel wat meer dan jij suggereert hoor. Het meest eenvoudig is om de veiligheidspagina te lezen die speciaal over dit onderwerp gaat en in elk elektuur maandblad is ingebonden (in elk geval was dat in het verleden altijd zo).
  22. Aan Pjotr: De steker van een klasse II apparaat mag geen aardpinnen hebben, dus je mag hem best aansluiten op een contactdoos met randaarde. De randaarde wordt eenvoudigweg niet doorerbonden met het klasse II apparaat. Nogmaals, lees eens een veiligheidspagina van Elektuur, en je bent gelijk helemaal op de hoogte.
  23. Aan een klasse 2 apparaat zit om deze reden dus ook nooit een steker met randaarde. Je kunt hem dus wel gewoon aansluiten op een randaarde stopcontact, want de apparaatsteker van het toestel heeft deze aardcontacten niet. De NEN1010 is hier zeer duidelijk over. Zie ook de veiligheidspagina in elke elektuur uitgave (maandblad). Het is gewoon verboden.
  24. Als het een klasse 2 apparaat betreft (dubbel geisoleerd), herkenbaar aan het symbool van 2 in elkaar getekende vierkanten, dan is aarden zelfs verboden!
×
×
  • Create New...