Jump to content

Martin-Jan Dijkstra

Members
  • Posts

    61
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

668 profile views
  1. Beste Wol, O ja? Wat maakt een electrostaat dan van, bijvoorbeeld, een frequentie van 500 Hz? 510 Hertz? 520 Hertz? Dat zou dan wel een heel erg goede, snelle electrostaat zijn, h
  2. Hi, yahou forum van de esl club werkt niet meer, heb ik althans van anderen vernomen die zich ook probeerden aan te melden. Het forum is overigens ook niet meer actief. Quad musik in Berlijn repareert ze wel, zal wel duur zijn. Ik ken in NL geen reparateurs die aan deze klus willen beginnen, het is nogal arbeidsintensief. Als je googlet vindt je wel een aantal engelstalige sites die beschrijven hoe je ze zou kunnen repareren. Hopelijk is het iets simpels.
  3. Of bij Audiofinesse in Utrecht....... Weet je overigens wel zeker dat het niet het membraan is in plaats van de hoogspanning? Het is nml meestal het membraan. Zowiezo zijn deze Finals nou niet bepaald het hoogtepunt van betrouwbaarheid (niet voor niets zijn ze failliet), dus vraag is of het uberhaupt lonend is om er veel in te gaan investeren.... Je ziet ze dus ook regelmatig 2ehands op marktplaats, hopelijk niet aangeprezen als zijnde goed terwijl ze het eigenlijk niet zijn, gebeurt helaas vaak wel.
  4. Zal zeker geen straf zijn...bij Sander voor het eerst Magnepans gehoord die me positief konden overtuigen. klinkt idd erg mooi. enige dat ik altijd wel het idee van heb is dat de magnepans alles net wat groter afbeelden dan dat IK denk dat het hoort. Maar dat kan ook mijn ref kader zijn Beste m44, Nee hoor, dat klopt wel. Afgezien van het basregister. Want dat dooft zichzelf uit, als gevolg van akoestische kortsluiting. Een triangel, piccolo of celesta, bijvoorbeeld, met afmetingen conform het vierkante-meters-grootte stralend oppervlak van magnepan? Onzin! Bovendien is er geen muziekinstrument dat achterwaarts zijn geluid in tegenfase produceert, zoals een magnepan (of esl, of elke andere dipool) dat doet. Ha Spido, Die ervaring heb ik niet met mijn esls, het geluid wordt niet overtrokken. Is mijn mening natuurlijk. Als je een lijnbron heel lang maakt zul je ook niet alle geluid daarvan (rechtstreeks) waarnemen omdat het meeste boven en onder langs je heen straalt en het oor dus niet direct bereikt. Grootte maakt dus denk ik niet zo uit. Zie ook plaatjes van de golffronten in de diverse natuurkundeboekjes. Akoustische kortsluiting klopt. ESLs halverwege de luisterruimte zetten is geen optie bij mij, dus beneden ca 50 Hz houdt het zeker wel op. Kan ik mee leven. Als je het antifasegeluid niet meteen laat reflecteren (dus ruime afstand tot achterwand, evt ook onder een hoek), dan is er voldoende tijdsvertraging om niet storend te zijn. Dan heeft de dipool het voordeel van een wat betere belans tussen direct en indirect geluid.
  5. Zal zeker geen straf zijn...bij Sander voor het eerst Magnepans gehoord die me positief konden overtuigen. klinkt idd erg mooi. enige dat ik altijd wel het idee van heb is dat de magnepans alles net wat groter afbeelden dan dat IK denk dat het hoort. Maar dat kan ook mijn ref kader zijn Beste m44, Nee hoor, dat klopt wel. Afgezien van het basregister. Want dat dooft zichzelf uit, als gevolg van akoestische kortsluiting. Een triangel, piccolo of celesta, bijvoorbeeld, met afmetingen conform het vierkante-meters-grootte stralend oppervlak van magnepan? Onzin! Bovendien is er geen muziekinstrument dat achterwaarts zijn geluid in tegenfase produceert, zoals een magnepan (of esl, of elke andere dipool) dat doet. Ha Spido, Die ervaring heb ik niet met mijn esls, het geluid wordt niet overtrokken. Is mijn mening natuurlijk. Als je een lijnbron heel lang maakt zul je ook niet alle geluid daarvan (rechtstreeks) waarnemen omdat het meeste boven en onder langs je heen straalt en het oor dus niet direct bereikt. Grootte maakt dus denk ik niet zo uit. Zie ook plaatjes van de golffronten in de diverse natuurkundeboekjes. Akoustische kortsluiting klopt. ESLs halverwege de luisterruimte zetten is geen optie bij mij, dus beneden ca 50 Hz houdt het zeker wel op. Kan ik mee leven. Als je het antifasegeluid niet meteen laat reflecteren (dus ruime afstand tot achterwand, evt ook onder een hoek), dan is er voldoende tijdsvertraging om niet storend te zijn. Dan heeft de dipool het voordeel van een wat betere belans tussen direct en indirect geluid.
  6. Het is dezelfde persoon en aan de inhoud van het boek mankeert, op een paar onzorgvuldigheden na, niets. Het is een van de weinige boeken waar dieper op de filter theorie wordt ingegaan en in het tweede, niet in nederland uigegeven deel gaan ze nog veel verder. Het enige dat in dit boek achterhaald is is het stuk over transmissielijnen, maar dat gaat zeker voor ieder boek van voor 2000 op. Bedankt voor de opheldering, het is hem dus echt! De wereld is klein. Dat uitgerekend deze persoon iets publiceert met de titel 'fabels en feiten' is ronduit komisch gezien zijn malafide CV
  7. Waarom niet? Hi, Ik weet niet zeker of het om dezelfde persoon gaat, maar ene Reiner Romer heeft een website met zijn smoelwerk erop (google naar shackman esl). Hij houdt er op zijn zachtst gezegd dubieuze handelspraktijken op na. De kerel is ook op DIYaudio.com al vergruisd, terecht. wat natuurlijk niet wil zeggen dat het boek niet deugd. Dat kan ik niet beoordelen (niet gelezen). Als het uberhaupt hem is, wellicht staat er een foto van hem in het boek?
  8. Beste Knorretje, Dat boekje, geschreven door de verder volkomen onbekende G. Schwamkrug en R. R
  9. Hi, Nu je het zegt, aarding was voor mij ook niet helemaal duidelijk. Ik heb uiteindelijk ook het koelblok geaard (op aanraden derden). Wellicht is dit dan een punt van aandacht.
  10. Ik heb in het verleden de A50 gebouwd. De oproep van John vd Sluijs lijkt me terecht en zie ik als een positieve ontwikkeling. Aangezien John netjes uitlegt wie hij is en wat de bedoeling is (zie zijn link), vind ik het negatieve commentaar sterk overtrokken. Laten we het hear vooral gezellig houden.
  11. Kwantiteit kunnen geven is ook een kwaliteit smaken verschillen he
  12. het probleem met peter pan (oeps, peter belt) is dat er geen echt onderzoek aan ten grondslag ligt. Je zou een (dubbelblind) gerandomiseerde test moeten uitvoeren met een voldoende grote statitische kracht (n-waarde). Dan weet je of er echt wat verandert (want kennelijk is het niet goed te meten met de bestaande methoden).
  13. Behandel je daar je oren mee? pas op hoor.
×
×
  • Create New...