
Edje2
Members-
Posts
1491 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Edje2
-
Kun je overigens wat beter beschrijven wat je van de PW1 vs de P5EX vindt Carl? Waar blinken beiden in uit, en waarom vindt je de Ayre mooier?
-
Ik heb je al eerder aangegeven dat voor impedantie aanpassing de Ayre niet uit het rack hoeft, ook niet bij ongebalanceerd spelen. Gewoon plugjes insteken en klaar. Bij ongebalanceerd spelen druk je er gebalanceerde in en vice versa.
-
Hier ga ik je nog een keer aan herinneren Carl Ik heb maar zo het vermoeden dat je daar op terug gaat komen
-
Ik herken de at95e echt niet als scherp carl. Heb er hier een liggen (oude type) en die is alllesbehalve scherp
-
Wat ging er dan niet Carl?
-
Dat is alleen nieuw vinyl Carl. Voor tweedehands kun je in de uk heel goed terecht, maar dat werkt dus niet meer.
-
Gaaf hoor. Kwa waarde vs kosten niet de moeite waard om te restaureren, maar dit zijn zulke prachtige kunstwerken en daarom de moeite waard. Is vaak veel stuk van binnen en er gaan de nodige uurtjes in zitten, maar als je het leuk vind natuurlijk een must om te doen. ik heb zelf een oude Philips. Die moet ook gedaan worden. Had exact zo’n zelfde vroeger als 16 jarig jochie in de schuur staan. Kwam erg fraai geluid uit kan ik me herinneren. Dat is nu wel wat minder geworden, dus er zal ook vast eea stuk zijn. Ik verbaas me erover hoe goedkoop die oude radio’s zijn, blijkbaar zijn er maar weinig mensen met interesse.
-
Magisch duo!
-
Daarvoor zijn we hier immers ook
-
Helemaal mee eens. Uit mijn rekenvoorbeeld zie je dat het verschil een halve gram is op de effectieve massa. Dat is verwaarloosbaar. ik heb hier een Morch arm met verschillende arm buisjes. Als ik een element beluister met een rode buis en vervolgens een blauwe zou je verwachten dat het verschil erg groot moet zijn op basis van de effectieve massa (resp 7,5 en 14 gram), zeker omdat een zyx bijvoorbeeld best een gemiddelde massa nodig heeft. Het verschil in geluid is vrijwel verwaarloosbaar, beiden heel goed. ook de storing is identiek. Daarom mijn stelling dat het allemaal niet zo precies komt. De praktijk is gewoon anders als de theorie rondom de resonantie frequentie. Er zijn meerdere arm bouwers die aangeven dat het ook veel genuanceerder is dan de resonantie frequentie. Mark baker van Origin live geeft ook aan dat de kwaliteit van de toonarm vele malen belangrijker is dan de match kwa effectieve massa. In een sme 5 bijv (enorm resonantie arme arm) kun je bijna alles zetten, gaat vrijwel altijd goed. Ik wil nog eens meten wat het wisselen van armbuis doet met de resonantie frequentie, maar de Morch is niet ingebouwd. Dat is een interessante test denk ik.
-
`Dat stuk op de Reed site gaat niet over de effectieve massa maar over de inertia, overigens ook het stuk op DIY audio. Daar had ik al eens een stukje over geschreven: Maar over hoe de effectieve massa van een element gemeten wordt is nergens wat te vinden. Ik weet wel hoe je die moet berekenen, maar mijn punt is dat dit sterk af hangt van het gemonteerde element, oftewel waar het contragewicht zich bevindt. De effectieve massa is dus geen constante, en ik vraag me dus af hoe de fabrikant dat bepaalt.
-
Wat een speurwerk George, knap dat je dit gevonden hebt. Zou zomaar eens de oorzaak kunnen zijn. Wellicht met een ander buisje die net een iets andere constructie heeft is het weg.
-
Ik ben me 100% bewust dat het twee verschillende dingen zijn. Maar als je op internet op zoekt hoe de effectieve massa te bepalen wordt beweerd dat je de massa van de armbuis moet meten zonder contragewicht. Dat werkt dus niet en bewijst mij weer dat iedereen elkaar napraat. Want het staat ergens en een ander herhaalt dat zodat de leugen is geboren. Ik beweer ook niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar weet wel dat er zoveel nonsense te lezen is die velen voor waar aannemen. En mijn stelling is dan, ga dingen proberen dan kom je erachter dat de werkelijkheid vaak net even anders is.
-
Daarom mijn vraag Klaas hoe dat te meten. Ik heb er nog geen passend antwoord op gekregen.
-
Maar waarom geeft dat dan te denken Klaas, dat is een vooroordeel gebaseerd op wat?
-
Verschillende lengtes SA armen hebben vrijwel dezelfde effectieve massa terwijl als je de arm zonder contragewicht meet echt zwaarder wordt als deze langer is. Ik zal er eens 2 opmeten van verschillende lengtes,
-
Korf doet zelf onderzoek, die praat zeker geen internet geleerden na. Deze man doet zelf onderzoek en onderbouwt op wetenschappelijke wijze. Dat staat heel ver van anderen napraten. Mij stelling is dat jouw metingen gebaseerd zijn op een wetenschap of methode die wellicht niet de waarheid is. Ik denk dat Korf dat bewijst.
-
Hoe zou ik dat kunnen verifieren dan? Enige parameter die je zelf kunt meten is de massa van de arm zonder contragewicht. Maar dat is zoals ik hierboven aangeef niet het hele verhaal.
-
In mijn praktijkervaring! Klopt die redenatie dus wel. Nogmaals zie de opmerking van Jack! Gewoon proberen en dan zie je dat dingen soms werken die dat volgens de (internet!) boekjes niet zouden moeten doen. Het vervelende met internet is dat er zoveel “internet geleerden” zijn die hun info van sites halen wat nergens onderbouwd is waardoor deze info zich maar blijft herhalen zodat dit voor veel mensen de waarheid wordt.
-
De effectieve massa is ook weer geen vast gegeven voor een arm. Als ik deze voor een bepaalde arm bereken en doe dat met 2 verschillende contragewichten is de uitkomst anders. Dat komt doordat de massa van het gewicht hoger is maar uiteraard op een andere plek op de arm zit. ik denk dat de verwarring van de jelco arm is ontstaan doordat de met of zonder (het gewicht van een) element is of alleen de losse headshell. Ik heb hier verschillende jelco sa armen in de doos liggen en volgens de documentatie klopt de 12,nogwat gram zeker wel. Maar dat is alleen de arm
-
100% mee eens, de praktijk is zoveel anders dan de theorie. ik raad Klaas en Carl aan eens op de site van korf audio te kijken. Deze man is heel innovatief, en trekt ook de resonantie frequentie theorie sterk in twijfel. Als voorbeeld heeft hij een element in 2 totaal verschillende armen gemonteerd en wat denk je: de resonantie frequentie bleef gelijk. Dus wat is dat dan waard zou je zeggen.
-
Wij luisteren via internet radio. Werkt goed!
-
Staat hier ook heel vaak op, erg lekker
-
Het komt allemaal niet zo nauw carl. Je kunt die tabellen volgen en daar je conclusies uit trekken. Je kunt ook gewoon een element in een arm monteren en het resultaat beluisteren. Als ik bijvoorbeeld een zyx in de ikeda arm monteer is de resonantie frequentie veel te laag volgens die tabellen. En toch klinkt het fantastisch. Zou toch niet moeten kunnen?