
Edje2
Members-
Posts
1545 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Edje2
-
Bij Qnap moet je ook betalen als je een tweede harddisk wilt kunnen analyseren. De eerste is freeware. Zo proberen ze wat extra omzet te genereren. Mijn eerste Qnap was ook storingsvrij. Er schijnt een slechte serie geweest te zijn, ik had dus pech. Mijn hdd's van Toshiba (N300) doen het daarentegen weer voorbeeldig. Draaien nu al 7 jaar onafgebroken en de waardes zijn nog als een nieuwe.
-
Interessant, ik heb jouw document ook gedownload, ziet er goed uit. Weet nog niet wat ik ermee ga doen. Zal het niet veel gebruiken vermoed ik, maar interessant is het wel!
-
Qnap heeft ook een lijst van geteste hdd's. Ik vermoed dat Synology zoiets vergelijkbaars gaat doen. Daar heb je toch alleen maar voordeel mee Jack? Je wilt toch geen hdd die niet lekker werkt in jouw NAS? Ik zou me daardoor niet laten afhouden. Qnap heeft ook zo zijn dingen. De software wordt wel beter, maar is nogal onoverzichtelijk soms. Mijn NAS (TS-453D, 4 bay) is ook al eens stuk geweest. Was op het randje van de garantie, maar het cache geheugen is vervangen. En het vervelende is dat je de NAS een paar weken kwijt bent. Heb het idee dat een Synology betrouwbaarder is, maar eerlijk gezegd geen ervaring mee. En zoveel duurder zijn de Synology schijven ook weer niet dacht ik.
-
Gebruik je die geluidskaart dan als signaal generator, of om te meten George? En lukt dat met een laptop, of heb je daarvoor een speciale geluidskaart nodig in een PC? En een blokgolf dc? George toch. Een blokgolf is ac, maar dan met oneindig veel harmonische erin om de blokgolf te kunnen construeren.
-
Ik heb zon digitaal ding, maar dat is eigenlijk niks. Alles beneden de 0,5V is niet zuiver meer. Misschien eens zon oude Philips proberen. Er moet in elk geval een verzwakker schakelaar op zitten.
-
Ik neem aan dat dit de blokgolf is die op de ortofon testplaat staat? Of doe je dat met een toongenerator? Ik vermoed het laatste niet omdat de spanningen zo laag zijn dat je een heel dure toongenerator nodig hebt om dit te kunnen genereren. Wel apart overigens dat de duty cycle van de blokgolf geen 50% is.
-
Mee eens. Maar waarom dan 2 diodes in serie? 1,5 volt is toch ook genoeg, of blijkt dat in de praktijk toch anders?
-
Als je er een weerstand tussen zet moet dat wel een "vermogensweerstand" zijn. 1/4 watt is niet voldoende. Je kunt ook wat weerstanden bestellen en dan luisteren wanneer het stil is bij de laagste weerstand. Ik meen dat ik er bij de jadis iets van 18 ohm in had zitten. Bij een lagere waarde kreeg ik brom. Hoe lager de waarde des te veiliger het is. Bij een te hoge waarde doet de aarde niks meer. Bij een weerstand van 8k ohm doet een aardlekschakelaar niks meer. Je kunt dan niet meer aan de 30mA komen die een ALS nodig heeft om af te gaan. Daar komt natuurlijk ook de weerstand van jou als mens bij, dus je moet daar in elk geval heel ruim onder blijven. Ik denk 100 ohm max, maar dat is een gevoel.
-
Ja kan ik testen. De 6j9p is gelijk aan de E180F, de 6s3p is gelijk aan de EC86 buis. Enige buis die geen equivalent kent is de 6S19P. Maar die kan ik ook wel testen op basis van de datasheet. Die zit in de psu, dus als die goed functioneert, geen gas of lek heeft functioneert die prima.
-
wat zit er nu overigens in, ik lees tegenstrijdige dingen: The correction unit has 2x 6S4P, 6J5P tubes, Power supply - 6S19P, 6J1P, SG2, 5C4S. (Angaben aus der Homepage: Used tubes: Phono stage 2x6S3P, 2x6J9P; Power supple 6C4P, 6S19P, 6J1P
-
Ik kan de buisjes voor je testen Klaas als je wilt. Dan weet je in elk geval wat.
-
Dat werkt inderdaad vaak erg goed. Bij Jadis (ook andere uiteraard) versterkers haalt dat meestal de brom weg.
-
Als je met een SUT geen goede blokgolf krijgt betekent het dat je geen goede afsluiting hebt. Dat is het gedoe met een sut.
-
Ik neem aan dat die met de Ampearl de afgeschuinde blok geeft, en met de JK een echte blok?
-
Hoe ziet de blokgolf eruit Klaas, heb je daar een plaatje van? Ik vraag me overigens af wat er dan precies op de plaat staat. Apart dat het element met deze phono (icm sut) beter spoort. Ik kan me haast niet voorstellen dat de afsluiting het element fysiek zoveel meer in de greep houdt.
-
ah, zo, dan heb je een stabiele bias spanning voor de instelling van de buis. Op zich wel apart om dat met een batterij te doen, de bias verloopt dan.
-
Vaak worden die bouten niet aangedraaid om minder resonanties in de kast te krijgen. waar zijn die batterijen voor?
-
Klopt, is een natuurkundig begrip. Is ook niet per se voor de leek bedoeld Toine, ik wil begrijpen hoe een fabrikant zijn effectieve massa bepaalt, en dat is blijkbaar niet exact op deze manier, al komt hij enigszins in de buurt. Ik denk dat wij “niet fabrikanten” er alleen achter kunnen komen adhv de resonantiefrekwentie en de compliantie van een element.
-
Maar dat geldt voor heel het internet. Als jij een zoekopdracht start op Google kost dat ook erg veel energie. AI is daar maar een onderdeeltje van
-
Er zit veel werk in het maken van een element, dat bepaalt de kostprijs en verkoopprijs. Daarnaast wordt er gewoon veel marge gemaakt denk ik. Er zijn bepaalde Concordes die heel fraai zijn, daar zit de top techniek van ortofon in. Dat zijn niet de nieuwe types, ik moet even opzoeken welke dat waren. hoeveel beter dat is dan de Goldring moet je simpelweg ervaren en kan je alleen zelf bepalen
-
Heb de titel ook veranderd, zo denkt het de lading wat beter in mijn optiek. Omdat ik graag wil weten hoe je tot de effectieve massa komt heb ik een Jelco SA-750L gebruikt om dit terug te rekenen. De beschikbare methodes gaan uit van de inertia van beide zijden van de toonarm tov het lager. Dus contragewicht aan de ene kant en armbuis en headshell aan de andere kant. De inertia is niks anders dan de massa maal de arm in het kwadraat. Op die manier kan een balansberekening worden gemaakt, en omdat de totale inertie een optelsom is van beide zijden hoef je eigenlijk maar wat zaken op te meten om de calculatie te kunnen maken. Ik heb er een excel sheet van gemaakt waar de volgende waarden in moeten worden ingevuld: - massa contragewicht (g) - afstand center contragewicht tot draaipunt arm (cm) - gewicht arm zonder contragewicht en element (kg) - effectieve lengte (mm) Ik vond overigens online ook degelijke calculatie sheets, die komen overigens op andere waarden, en liggen nog verder van de waarheid. Omdat de gebrukte formules niet inzichtelijk zijn heb ik die naast me neergelegd. Als ik de jelco op meet kom ik aan een effectieve massa van precies 15 gram zonder element. En dat is toch echt wat anders dan de 11 gram die de fabrikant opgeeft. Voor de geintresseerden, deze formule heb ik gebruikt: =(B10/1000*((B11/100)^2/(B13/1000)^2)+2*B12/3000)*1000 waarbij B10-B13 de 4 invulvelden betreft. Ik ga verder zoeken, maar loop er vooralsnog in vast. Dus als iemand nog een idee heeft hoe Jelco bijvoorbeeld op de 11 gram uit komt hoor ik het graag. Overigens zit er een meetfout in deze methode: de stubje waar het contragewicht op zit zou eraf moeten worden gehaald om de calculatie te kunnen maken. Daardoor zou de effectieve massa nog ietsje hoger worden, dus is zeker niet de reden.
-
sted 31 maart `Dat stuk op de Reed site gaat niet over de effectieve massa maar over de inertia, overigens ook het stuk op DIY audio. Daar had ik al eens een stukje over geschreven: Maar over hoe de effectieve massa van een element gemeten wordt is nergens wat te vinden. Ik weet wel hoe je die moet berekenen, maar mijn punt is dat dit sterk af hangt van het gemonteerde element, oftewel waar het contragewicht zich bevindt. De effectieve massa is dus geen constante, en ik vraag me dus af hoe de fabrikant dat bepaalt. Omdat ik dit een zeer interessant onderwerp vindt en er het fijna van wil weten heb ik deze discussie hier even uit het topic van Carl gehaald om verder te gaan in een apart topic. Zou houden we de info uit elkaar.
-
Hopelijk kom er een soort van mechanisme waarmee kan worden aangetoond of inhoud echt is of niet. Daar wordt nu uiteraard al hard aan gewerkt, alleen komt lastig van de grond omdat de bedrijven die er geld in stoppen geen belang bij hebben. Zoiets zou door de overheid gereguleerd/verplicht moeten worden. Gaat denk ik ook vast komen. De quantum computers die momenteel ontwikkeld worden is wat dat betreft ook een groot gevaar. Elk wachtwoord, ook heel goed (64 bit encryptie) beveiligde systemen die tot nu toe niet te kraken waren zijn straks in een paar tellen te ontcijferen. Hoe dat gaat aflopen is nog niet duidelijk. Meestal weet de mensheid ergens wel een oplossing voor te bedenken, als de pijn maar groot genoeg is. We zullen zien.
-
Dat laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste Jack. Overigens heeft Ortofon nog steeds een erg fraai mm element, de 2M black (LVB). Maar inderdaad gingen ze met die ouwetjes een stap verder. Heb hier een oude Sansui MC liggen, ik denk van de jaren 70. Die heeft een stepup trafo in de headshell ingebouwd. Is in basis een Supex SD-900. Ding klinkt werkelijk waar geweldig. Niet zo super gedetailleerd als een moderne mc, maar wel heel erg natuurlijk en levensecht. Bekkens zijn niet dun, zoals bij sommige mc elementen, maar vol en rijk. En het stemmengebied, wauw! Voordeel is ook dat die op een mm phono is aan te sluiten. Eigenlijk heb je niet meer nodig.
-
Moet toch ergens vandaan komen Toine, en aangezien de chatbox niet zelf naar apparatuur kan luisteren zijn ze nog steeds afhankelijk van menselijke luisteraars die hun ervaring op papier hebben gezet.