
Willempie
Members-
Posts
67 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Willempie
-
Je zou eens electronica kunnen gaan studeren. de plus en min zijn relatief, en het maakt niet uit waar de plus of min het eerst komt. de plus en min duiden alleen maar aan wat er met de sinus van het signaal gebeurd. als je dus aan de versterkerkant de plus en min omkeert , keert de gehele kring om, zowel bij de woofer als de tweeter. en het in tegenfase aansluiten van een tweeter resulteert in het juist aansluiten van een tweeter. waarom? omdat een spoel na-ijlt (eerst spanning, dan stroom) en een condesator voor-ijlt (eerst stroom, dan spanning) dus door ze in tegenfase aan te sluiten (woofer, tweeter) sluit je ze juist in fase aan, in de kring.
-
Kan best dat beide spekers in tegenfase staan of beide in juiste fase geen probleem, maar als je spekers uit fase beter klinken kunnen er twee problemen zijn. 1. intern heeft een of andere idioot de zaak verkeerd aangesloten. 2. er is iets fundamenteel mis met de akoestiek van de luisterruimte.
-
Erik is een gelukkig mens, hardstikke doof en gelukkig
-
Spido ik had er bijna overheen gelezen. bitumen met glasvezel voor het dempen van je midden compartiment. klinkt nog logisch ook, ga ik deze zomer mee experimenteren. Ik wil nl. een tweede speakerset bouwen voor als ik mn dvd'tjes zit te be(kijken(luisteren)) op mn TV. Jaja een mini TL met 120cm line. ik ga immers 17cm bas/mids gebruiken met een fs van 60Hz (zout in de wonden haha) een kleine TL dus. Ik heb er zin aan.
-
quote van Jitze: Zou je hierbij geen rekening houden met de fysieke beperkingen van de luisterruimte ? Klopt als een bus, ik woon niet in een kerk en dus zorgt de 2e C van een pijporegel (32Hz) voor een te nadrukkelijk aanwezig zijn , 10 meter staande golf. tja je kunt niet alles hebben.
-
Dat is best een goed idee, de volgende keer dat ik speakers bouw laat ik ze maar toto 60 Hz gaan. Dan mis ik 2 octaaf laag maar dan schijnen ze dus beter te klinken?!! Tis wel zo, wat je dan niet hoort en nooit gekent hebt mis je ook niet, dus zullen ze voor veel mensen goed klinken. Of wat dacht je van Bose? 60Hz-10KHz klinkt waarschijnlijk nog beter. Nee, ik heb mijn vak gemist, maar sinds het rookverbod is ingegaan valt in sigarenkistjes ook geen droog brood te verdienen. Gelukkig nieuwjaar.
-
Ja Jerry de solar plexus en de aardshakra worden door de laagste tonen gestimuleerd. Maar das een andere hobby die wel leuk met muziek combineert
-
Vandaar dat ik het ook zei. mijn kasten tikken net de 20Hz en er zijn toch opnames die t wel halen. En ik kan er in zwelgen.
-
Das waar ook, wat maakt anderhalf octaaf nou uit.
-
Als doorgewinterde TL freak wil ik ff wat zeggen. Stel ik wordt morgen wakker en alles onde de 40hz zou weg zijn? Wat is het leven dan nog waard . Laat ik er asjeblief niet aan denken, het ging juist weer zo goed met mij. (haha)
-
Dempingsmateriaal kan niet altijd zomaar weggelaten worden. het dempingsmateriaal in mijn TL's bestaat uit dun verdeeld echt schapenwol. deze zorgt ervoor dat de geluidssnelheid in t labyrinth vertraagt wordt tot 290M/s. (kinetishe energie wordt gedeeltelijk omgezet in thermishe energie) als ik deze eruit zou halen klopt de afstemming van de TL niet meer met de woofer. Maar een breedbandspeaker met een meeklinkende open kast zullen ook wel op elkaar afgestemd zijn. ik denk niet dat beide zonder elkaar kunnen. Ik heb het echt nog nooit gehoord trouwens. zeer interessant. Dempingsmateriaal kan niet altijd zomaar weggelaten worden. het dempingsmateriaal in mijn TL's bestaat uit dun verdeeld echt schapenwol. deze zorgt ervoor dat de geluidssnelheid in t labyrinth vertraagt wordt tot 290M/s. (kinetishe energie wordt gedeeltelijk omgezet in thermishe energie) als ik deze eruit zou halen klopt de afstemming van de TL niet meer met de woofer. Maar een breedbandspeaker met een meeklinkende open kast zullen ook wel op elkaar afgestemd zijn. ik denk niet dat beide zonder elkaar kunnen. Ik heb het echt nog nooit gehoord trouwens. zeer interessant.
-
Ligt helemaal aan de frontjes imho. ik heb speciaal daarvoor geschikt stretchdoek gebruikt. Vroeger had je die Marantz speakers met 15mm dik schuim als front, die is dus af te raden. Waarschijnlijk heb jij dus wel goed frontdoek gebruikt.
-
Ik heb het niet helemaal bijgehouden, maar voor TV is de aardzender er al een tijdje uit, dus ik weet niet of FM er nog in zit? ben bang dat sateliet alleen overblijft.
-
Perfectie is niet van deze wereld, inderdaad. Maar er zijn best veel mensen die tevreden zijn met hun speakers. Ik heb een paar weken geleden aandachtig naar een set kharma's zitten luisteren. En door de bank genomen klonk het beter dan bij mij. en zoals ik een een ander topic al heb vermeldt ga ik dus mn laag mids vervangen. sta ik toch open voor verandering (lees berbetering). Maar ik heb ook heel eerlijk tegen hem gezegd dat ik het laag van mn TL's niet wil missen. Hij laat mij dus wel in mijn waarde. ik zei al, "bouw eens zo'n set , maar dan in een TL" Hij heeft nog geen antwoord gegeven. zou ik ook niet gelijk doen.
-
Zo heb je door je 'modificeerdrift' altijd wel een excuus wanneer een ander het wat minder vindt. Helemaal mee eens! Jammer dat ik in eerste instantie in het recentietopic redelijk afgezeken werd. gr. Marcel Zeker niet door mij, de enkele keren dat ik bij Hans op bezoek ben geweest konden de noch de R90's noch de Omega's mij bekoren. Smaken verschillen ik begon al bijna aan mezelf te twijfelen..... gr. Marcel Laatst was ik bij de platenspelerdagen van J.Ketelaar in Het Harde. Daar kon ik natuurlijk niet zeggen dat ik zijn 37.500 euro's klinkende Ultimo's zwaar kl*te vond klinken (metalige bodyloze stemmen om over de kwaliteit van het laag maar te zwijgen ) Waarschijnlijk was ik dan door de pek en de veren gerold Voor dat geld kun je iets moois bouwen. thiel units zijn wel goed maar iedereeen heeft zo zijn eigen idee van een ontwerp. bij mij moet t klinken, optisch imponeren hoort niet bij speakers.
-
Beste Tube, 4mm wanddikte, voor speakers, lijkt mij een interessant ontwerp. hoe groot zijn ze? de kasten dus en vertel eens wat meer. is voor mij geheel nieuw. Als de kasten de grootte hebben van een sigarenkistje snap ik het, anders niet, ik ben heel nieuwsgierig. Ik vindt 12mm ook dunwandig. vandaar. En niet alleen van zien dus, ik heb zelf echt wel eens vaker een luidsprekerkast ontworpen en gebouwd.
-
ja verhip zeg, heb mn kerstboom nu aan mn vanden hul kabels hangen, lijkt wel of t licht minder irritant is
-
Over scherp klinken gesproken. Ik heb nu de gewoonte om ruim een uur vantevoren mn cdspeler en versterrker aan te zetten. dit scheelt echt een hoop ellende. de scherpe kantjes zijn dan tenminste weg.
-
Vervanging van je filtercomponenten in je speaker door hoogwaardige componenten sorteert altijd effect. Echter de argeloze beginnende modificeerder kan dan in een valkuil lopen. ff simpel uitgelegd in t volgende: Als je door een vuil raam naar buiten kijkt zie je een auto geparkeerd staan. als je vervolgens dat raam schoonmaakt zie je weer dat ook die auto vuil is. zo is t met je apparatuur ook, als je een goede luidspreker hebt en je modificeerd die met kennis van zaken hoor je verbetering maar ook weer andere problemen. bijv. de mankementjes in de cd speler of versterker. je moet dit dus wel onderkennen en niet je speakers daarvan de schuld geven, dus objectief blijven of anders gewoon niks doen. denk ik
-
Das toevallig, ik heb de rogers monitor, nog met de B139B en de B110B als laagmidden. Na nu verschillende versterkers te hebben gehoord op mn rogers ben ik toch van mening dat de laagmidden van Kef (B110B) zijn langste tijd heeft gediend bij mij. Ik heb deze kasten trouwens zelf gebouwd. Telkens besluipt mij het idee dat het gebied wat deze speker beslaat (200Hz-2KHz) net ff iets achter blijft ten opzichte van de rest. mijn oog is dan ook gevallen op de nieuwe aanwinst van Seas nl. de M15CH002. Deze is vrijwel indentiek met de B110B met enkele verbeteringen. 1.Kaarsrechte karakteristiek van 100-4000Hz (moet 200-2000Hz doen) 2. fasekegel 3.lichtere konus, sterkere magneet 4. correctie ter voorkoming van cavity reflektie 5. and last but not least, 2dB meer geluidsdruk. Ik denk dat dat alles meer accent legt op de zo belangrijke tembre in stemmen en de houten kastjes van akoestische instrumenten Zeg maar net ff dat beetje meer. toch?
-
Hey Siep, dat is een interessante link. weer wat wijzer geworden. Ik was zowiezo al overtuigt dat een copy beter KAN klinken dan een orgineel. 2 belanrijke oorzaken namelijk. 1. een orgineel is geperst, dus kan het gat uit t midden zitten en er zitten lichte wobbels in de track dus extra foutcorrectie. 2. een orgineel is vaak in onbalans door de exotische labels bestaande uit dikke opdruk lak geheel willekeurig op de cd aangebracht.
-
Holy moly ik heb ff deze topic doorgelezen. zal ik ff een simpele reactie erbij zetten. In mn jeugdjaren had ik die Philips draaitafel met de 3 tiptoetsen (ben t type vergeten) met een sure element en echte eliptishe diamant. een zelfgebouwde versterker op t Philips principe met de 2N3055's in de eindtrap en zelfgebouwde tweewegjes met kefs erin. was toen gek van veel platen maar daaronder ook Spiral staircase van Supersister. die zit nog steeds in mn audio-geheugen gegrift. heb tegenwoordig een cd963sa met van Medevoort upgrade erin, nog steeds een oude Yamaha AX 700 en mn rogers monitors. geheel bij toeval kwam ik bij Bol.com de cd versie tegen van Spiral staircase voor de schrikbarede prijs van 8 euri. dus het grote uur U was daar. cd'tje erin en ...... Man ik hoor nu veeel meer als toen op die plaat stond, het hoog nog wel wat plat maar dat waren de opnames uit die tijd (ok niet allemaal) maar de rest was zo lekker, meer detail en plaatsing. en die vent met zn bas gitaar zat dus gewoon op mn 3 zitter te tokkelen en gonsde door mn buik. kortom, kippevel. Nee er is best nog wel wat goeds onder de zon.
-
Yamaha A520 versterker (bj. 1987) opknappen
Willempie replied to TimePieces's topic in Audio verleden
oh helemaal mee eens KT. Hij is niet rijp voor de prullenbak. Maar hij heeft me wel 20 jaar trouwe dienst bewezen. Hij gaat naar de zolderkamer volgend jaar waar ik wat met akoestiek ga experimenteren. desnoods soldeer ik die schakelaars door. ik heb ze nooit nodig gehad. Maar er is zoveel moois tegenwoordig. ik zit heel sterk te denken aan de a350 van Van Medevoort. Daar mn kinderen uit gaan vliegen heb ik weer tijd voor mn oude hobby, nl. audio. ik heb de draad weer opgepakt en heb net een Philips 963 sa VM op de kop getikt. Man dit ding speelt de sterren van de hemel. dus ga ik naar een betere versterker op zoek. mn rogers Monitors hou ik nog wel ff, maar heb ook al weer bouw perikelen. Wat is t toch een mooie hobby. -
Yamaha A520 versterker (bj. 1987) opknappen
Willempie replied to TimePieces's topic in Audio verleden
Ik heb de Yamaha AX 700 en had hetzelfde probleem. heb echter geen contactspray gebruikt maar Valvoline high performance Clean tronic. Zolang ik van de drukknoppen cd direct en audio bypass afblijf is er niks meer aan de hand. ben al op zoek naar een andere versterker. behalve de betreffende drukknoppen zit t ding vol met elco's in de signaalweg. ben niet van plan om er nog wat aan te doen. als ie t nog maar ff uithoudt.