Jump to content

R. Tromp

Members
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Social Media

  1. Hallo allemaal, Kent iemand van jullie de XSM2000 van Grundig? Het is een actieve luidsprekerbox met vier drivers, vier versterkers, ca. 20 jaar oud. Iemand enig idee van specs. en heeft iemand een schema (Doknet kent em niet) Groeten, Rob.
  2. Beste Enno, Dan praat je volgens mij over de emotionele waarde. Vandaar ook mijn volgende zin: "Maar.... omdat ze niet meer in productie zijn en het daarmee een collectersitem is geworden, geld er meteen een andere regel: Wat de gek ervoor geeft." Dat is volgens mij hetzelfde als wat jij bedoelde met de Jaquar. Ik vrees alleen dat een verzekeringsmij de MFB boxen niet ziet als iets van waarde. En ook ik vind de prijzen veel te hoog. Dat neemt niet weg dat als mijn eigen MFB boxen verloren zullen gaan om wat voor een reden ook, ik best een traan zal laten. Groeten, Rob.
  3. Enno en anderen, Ik ben met je eens dat het best hele mooie speakers zijn (zeker wat betreft het laag). Maar ik vind de prijzen die je tegenwoordig ziet veel te hoog. Bedenk dat het spul minimaal 18 jaar oud is. De 532 was de eerste en stamt uit 1973!! Daarna kwan de 541, 544 en 545 (1976) en later de 567 (1978). De enalaatste serie (585, 586 en 587 is van 1979. De laatste box is in 1983 op de markt gebracht. Daarna is Philips met de ontwikkeling en productie gestopt (helaas). Waar ik moeite mee heb is dat er sommige "handelaren" zijn die de prijs enorm opdrijven. In Kerk-Avezaath (bij Tiel) zit een bekende, die onder vele namen handelt. In principe is het spul geen stuiver meer waard, simpel omdat ze volledig afgeschreven zijn. Maar.... omdat ze niet meer in productie zijn en het daarmee een collectersitem is geworden, geld er meteen een andere regel: Wat de gek ervoor geeft. En daar maken handige jongens (mis)(ge)bruik van. Ik ben een MFB liefhebber, maar niet voor de prijzen die nu gevraagd cq betaald worden. Groeten, Rob.
  4. Het voordeel van MFB is tweeledig. Ten eerste wordt de laag-luidspreker gecorrigeerd op vervorming. Dit door middel van een piezo elementje onder de stofkap. Zodra de luidpreker iets anders weer (wil) geven dan het ingangssignaal, dan wordt er teruggeregeld. Dit signaal wordt teruggevoerd naar de ingang van de eindtrap. Ten tweede wordt er een correctie toegepast, omdat de woofer in een veel te kleine kast zit. Er vindt dus een vroege (laag) afval plaats. De correctie (zit in de terugkoppeling) zorgt voor een vlakke weergave vanaf min. 20 Hz. (let wel, er zit een rumblefilter in, dat heeft het kantelpunt op ca. 40Hz liggen.) Dus de techniek vind ik perfect, een kleine box met een strak laag. Zeker voor hoog en midden zijn er tegenwoordig veel beter drivers. Groeten, Rob.
×
×
  • Create New...