![](https://www.high-endforum.nl/uploads/set_resources_7/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_pattern.png)
Laurens
Members-
Posts
26 -
Joined
-
Last visited
Never
Everything posted by Laurens
-
Wat is er zo speciaal aan de versie met metalen a/b ? (tov de versie met de plastic a/B)
-
Ik denk dat je suggestie om een standaard gebalanceerde pre te gebruiken de handigste oplossing is. Daarmee sluit je dus gewoon de Array uit.. geen probleem toch? Het is vast een hele mooie pre, maar het lijkt me dat er genoeg alternatieven op de markt zijn.
-
De ARC LS2B heeft alleen een phase splitter voor de gebalanceerde uitgang (intern is deze hele versterker single-ended, zie het gebruik van 1 dubbeltriode voor beide kanalen tegelijk). Trafootjes zitten hier ook niet in. Ik heb nog ergens een schema van de LS2B liggen.
-
Gebeurt dit allemaal om de interne phase-splitter van de Aragon te omzeilen? Is die dan z
-
Weet ik wel, maar ik doel op je omrekenformules enzo die maximaal gunstig richting de spl/w/m zijn gemaakt (de impedantie bij 1kHz is vrijwel nooit lager dan de 'nominale' impedantie).
-
Rendement hangt inderdaad samen met de impedantiecurve. De door Pjotr verdedigde spl/w/m norm geldt in feite alleen op een bepaalde frequentie (meestal 1 kHz). Het is best mogelijk dat bij een andere frequentie (zeg 60Hz) tweemaal zoveel vermogen nodig is voor de genoemde geluidsdruk. De gevoeligheidsnorm van spl/2.83V/m heeft hier in principe geen last van. Zolang de versterker 2.83V levert, zal bij elke frequentie de geleverde geluidsdruk min of meer gelijk zijn aan de fabrieksopgave. Avalons hebben een zeer gecontroleerd afstraalgedrag. Meestal wordt een speaker hierdoor minder afhankelijk van de opstelling. Een grote speaker in een kleine kamer werkt echter meestal niet, dus ook niet bij Avalon. Je hoort op een Avalon al snel beperkingen in de andere componenten, maar ze zijn zeker niet moeilijk aan te sturen.
-
Ik heb nog speakers van Goldmund en had er vroeger een DAC van. Beide zijn geweldige apparaten. Ze zijn ook 'anders' dan alle andere merken, die werken met standaard opamp schema'tjes en BB of Crystal dacs. Dat maakt ze dus ook duurder (iets nieuws maken is natuurlijk duurder dan iets anders kopieren). Volgens mij is de prijs/kwaliteit verhouding van het spul gewoon in orde, in ieder geval minimaal marktconform. De Goldmund Reference draaitafel heeft momenteel misschien niet een goede prijs/kwaliteitverhouding, maar dat is nooit de bedoeling geweest. Een McLaren F1 is ook te duur, maar tegelijkertijd wel een inspiratie voor andere fabrikanten. De andere Goldmund draaitafels waren voor zover ik het kan inschatten gewoon fatsoenlijke draaiers voor het geld, helaas niet veel meer dan dat.
-
Mocht je 2ehands willen overwegen, dan voldoet de AP Virgo wel zo'n beetje aan je omschrijving.
-
Even als korte aanvulling: Als je versterker spanningsgelimiteerd is (zoals de meeste transistorversterkers) dan is de handigste norm de SPL/2.83V/m waarde, als je versterker stroomgelimiteerd is (zoals vroeger, buizenversterkers enzo) is de handigste norm de SPL/w/m waarde.
-
De rechter Het is nu opgelost, dus je kunt er nu niks meer van merken. De Goldmunds zijn ongeveer evengroot, maar het is een behoorlijk ander ontwerp. Ik heb hier geen moeite mee in mijn ruimte. Ik moet wel vrij dicht op de speakers zitten (ong. 3m), maar de ruimte zelf is ongeveer 7m bij 3.5m. Ik heb deze speakers gekocht op de dag dat ik de ALR's verkocht. Zelden een speaker gehad die me zo goed beviel.
-
De middenkamer kon via de middentoner weer geseald worden. Het was gewoon een productiefoutje waarbij de lijm die de koker met de achterkant van de speaker moest verbinden niet goed aansloot. Hierdoor was er een open verbinding tussen de middenkamer en de baskamer. De grote drukverschillen in de baskamer kwamen dus ook in de middenkamer en bewogen de midrange mee. Volgens mij heb ik met 1 of andere kit de boel weer luchtdicht gemaakt.
-
Wat Dirtyherrie zegt is gewoon waar: een Avalon is relatief makkelijk aan te sturen. Je hoeft dus ook niet per se veel duurder te gaan dan de PJ12's, zolang het maar wat beter is. Een leuke buizentrap (vanaf ong. 50W) kon wel eens prima werken op zulke speakers. Avalons zijn volgens mij speakers voor het leven en als je ze je serieus kunt veroorloven, moet je het zeker overwegen. Vooral ook omdat door het zeer mooi gecontroleerde afstraalgedrag de combinatie met de ruimte bijna altijd goed gaat.
-
Ik heb ze gekocht van ene heer Jaap Vleugel uit Amsterdam. Hij heeft ze weer van Harry Weidema uit Veendam. Ik heb ze in November 2000 gekocht. Volgens mij zijn ze van origine van ongeveer begin 2000. In eerste instantie was er een probleempje mee: de middentoner van 1 van de speakers bewoog nogal, terwijl de andere ogenschijnlijk stilstond. Uiteindelijk kwam ik erachter dat de 'kamer' (=papieren koker) van de midrange niet goed afgesloten was aan de achterkant. Nadat dit verholpen was waren ze weer perfect. In mijn ruimte (of met mijn versterker?) kon ik er niet zo goed mee uit de voeten. Vooral het laag was nogal aanwezig. Vandaar dat ik ze verkocht heb. Dit is alles wat ik er van af weet. Gelukkig passen ze wel bij jouw luisteromgeving.
-
Dan zijn we het dus eens Ik zei in een eerdere post al dat sommige versterkers een voorkeur voor 8 ohm zullen hebben. Mijn HT-versterker verdubbelt het vermogen echter al in 4 ohm. Ik denk trouwens dat als je weet dat je versterker eigenlijk liever geen 4 ohm blieft, je er beter aan doet om geen 4 ohm speakers te kopen, ongeacht het rendement.
-
Volgens mij is het zo dat als ik 2 speakers vergelijk die beide een 'rendement' van 90dB/2.83V/m hebben en de ene is 4 ohm en de andere 8ohm, dan is dat voor een fatsoenlijke moderne transistorversterker equivalent. Dit maakt het dus voor de argeloze audiofiel een eerlijke vergelijking. Als de vermogens in dB/W/m zouden worden opgegeven zou het juist misleidend zijn! Met mijn buizeneindtrappen zou de 8 ohm speaker meestal een betere match zijn, maar dat is natuurlijke niet de gemiddelde situatie.
-
Of het nu 93dB/2W/4 ohm is of 93dB/1W/8 ohm, maakt voor bijvoorbeeld een Krell of Levinson weinig uit. Zelfs voor de betere HT receivers maakt dat geen verschil. Waarom zou die opgave niet juist zijn? Zolang je erbij zet of je 1W of 2W ingangsvermogen gebruikt is het toch een valide waarde? In het verleden was het gebruikelijk om 1W als referentie te nemen, maar met de huidige versterkers vind ik 2.83V een veel betere norm. Ik zou trouwens geen PJ12 op Avalon zetten, die Avalons worden dan mijns inziens, met alle respect, een spreekwoordelijke 'vlag op een modderschuit'.
-
Ik heb Goldmund Dialogue speakers. In principe is het zo dat als je een versterker hebt die stabiel is tot bv 2 ohm, de opgave in SPL bij 1W/1m de meest zinnige manier van vergelijken is. Fasedraaiing en impedantieverloop zijn niet zo meer van belang, aangezien de versterker niet stroom-, maar spanningsgelimiteerd is. Als je een buizentrap gebruikt of een wat minder stabiele transistortrap of een klasse A versterker, zijn de andere factoren soms net zo belangrijk als het absolute rendement. Volgens mij is er echter niet een rechtstreekse relatie tussen impedantie/fase en rendement. Als je conus veel rustiger blijft, heeft je versterker de boel beter onder controle. Dat is dus een goede zaak, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al gehoord
-
Ik denk dat Bas doelde op hoogrendement PA speakers. Die maken vrijwel zonder uitzondering gebruik van hoorns. Bij een hoornspeaker heb je wel degelijk een veel lagere conusuitslag. Hoornspeakers hebben hun eigen nadelen, maar die moet je niet aan hoog-rendement toeschrijven. Ik heb zelf hoogrendement speakers (96dB) en heb als enige nadeel gemerkt dat je wat gevoeliger bent voor ruis e.d. vooral in je voorversterker. Verder heeft het alleen maar voordelen.
-
Gefeliciteerd Jelte! Heb je ze van Mathijs gekocht? Dan zijn het namelijk mijn oude speakers. In ieder geval veel luisterplezier toegewenst!
-
250V is iets dat echt nooit voor zal komen. De Aitos is typisch een buizenvoortrap, dwz in staat om hoge spanningen te leveren, maar (relatief) weinig stroom. Meestal hebben buizen-voortrappen ook een hoge uitgangsimpedantie (mijn huidige Jadis heeft ongeveer 1 kohm). De Aitos zal die hoge spanningen dus eigenlijk alleen in hele hoge impedanties (1Mohm ofzo) kunnen leveren (anders treedt vervorming op). Als de Aragons inderdaad een ingangsimpedantie van 600 ohm hebben, moet je gaan denken aan een nul-ohm voortrap.. ik denk dan aan Spectral of Krell of Gryphon ofzo. In ieder geval solid-state. De Vandenhul heeft een uitgangsimpedantie van 50 ohm en lijkt mij daarmee tamelijk ongeschikt om de Aragons aan te sturen, het zou echter wel beter kunnen zijn dan een LS2B. Succes met de experimenten iig, ik heb eigenlijk alle bovengenoemde voortrappen gehad (Spectral, Krell KRC, Gryphon XT, ARC LS2B), behalve de VandenHul A-1 (ik heb wel de P-1 gehad maar da's wat anders). Spectral zal volgens mij het beste gaan werken, maar is in gebalanceerde uitvoering niet te betalen.
-
Odin, Ik heb zelf de SME 3009III. Voor de meeste MC's is deze niet geschikt. De compliantie (op de website terug te vinden) van het element dient voor deze arm hoger dan 25 te zijn. Ik gebruik zelf wel een MC in deze arm, maar dat is een VandenHul met een compliantie van 28, dat gaat dus net! Dit is ook de tragiek van deze arm. Toen hij uitkwam werd hij als referentie gezien, maar vlak daarop verschenen allemaal loodzware MC's die helemaal niet met deze arm overweg konden. Vandaar dat je hem nog maar weinig ziet. Laurens
-
Threshold was failliet. Inmiddels is er een bedrijf opgestaan dat service overneemt en ook de produktie weer gaat starten. Probleempje is wel: er zit in een Threshold T100/T200/T400 een speciaal component dat niet meer gemaakt wordt. Elke reparatie aan dit onderdeel betekent dus vervanging door een alternatief. Het alternatief klinkt iets anders, dus dit moet aan beide kanalen gebeuren. Maw: reparaties zijn duur en 200W klasse A is niet geheel storingsongevoelig. Klankmatig zijn ze goed, maar ik sluit me bij Marcel aan dat het zeker niet grensverleggend is. Ik heb zelf de T200 en T400 gehoord. Laurens
-
En iemand die roept dat een Krell krijst, heeft nog nooit een Krell normaal horen spelen. Krell is vol, warm en krachtig, Levinson wil nog wel eens een beetje 'leeg' klinken. In optima forma zijn beide prima. Ik heb ooit de originele 4B beluisterd en vond het een versterker die 'technisch' goed speelt, maar mij niet in de muziek wist te betrekken. Echt iets voor iemand die een precies en krachtig geluid zoekt. Laurens
-
ruud, ik heb ook nog zo'n ding liggen. Is echt gewoon een eenvoudige arm die je het best op een Linn draaitafel kunt zetten. Verwacht er niet teveel van. Hou er ook rekening mee dat je je ARMBOARD er wellicht voor moet uitzagen etc. Je weet pas zeker of het goed gaat als je hem beluisterd, maar volgens mij is hij niet 'superkwetsbaar'. Die Denon zal het er wel mee doen, of het een upgrade is durf ik niet te zeggen. Laurens
-
Voor zover ik weet, kunnen DVD-audio CD's (de 192khz/24bit variant) alleen op daarvoor geschikte loopwerken afgespeeld worden. Die zijn er wel, maar dat zijn niet de normale 'goedkope' DVDspelers van onder de f1500,-. DVD's met 96khz/24bit kunnen wel in elke DVD speler afgespeeld worden. Er zijn er echter maar een paar die dit signaal ook via de digitale uitgang doorsluizen (Pioneer en Marantz 7010). Het afspelen van CDRW's (zeer lage reflectiewaarden/contrasten) is meestal geen probleem en kan ook met niet voor CDR geschikte DVD spelers. Het afspelen van een CDR ligt veel ingewikkelder. Dit hangt samen met de kleur(=golflengte) van de laser die nodig is om de hogere data-dichtheid van een DVD uit te lezen. Sommige DVD-spelers (Philips, Pioneer, nieuwste Sony) hebben daarom een dubbele laser-unit. CDR's worden dan uitgelezen met dezelfde kleur als in een gewone CD speler en werken dus normaal. Omdat niet alle CDR's dezelfde kleur hebben, zijn de resultaten bij een niet-dual laser systeem wisselend. Groen en blauw gaat meestal niet, 'kleurloos' vaak wel (Princo).