Bill
Members-
Posts
300 -
Joined
-
Last visited
Everything posted by Bill
-
Rood hoeft niet erg te zijn als het maar geen overs zijn. Zie nergens de 0dBfs (in digitaal domein) bereikt worden.
-
Wat is 0 dB?
-
Dat IPTV techniek legaal is.. tja dat zal wel (vergeet je internet abbo niet). Of de content die ze vestrekken legaal (vekregen) is? Uiteindelijk is digitaal tv ook een soort van IPTV. Maar gelukkig is de keuze van je provider vrij.
-
Schiet jezelf niet in de voet mumsoft. https://www.totaaltv.nl/nieuws/waarom-mogen-kpn-en-ziggo-niet-legale-iptvabonnementen-aanbieden/
-
24 sporen en inderdaad verschillende overrdubs, meesterwerk. Interessant (en leerzaam) om spoor voor spoor te luisteren. Dan maar zo https://ibb.co/cZf64S
-
Nee hoor Ivan. Zonder analoog geen geluid.
-
Nou, want analoog kleurt bijna nooit.
-
Vandaar: "als het goed is".
-
Tja, voor converteren (tussen digitaal protocollen onderling en van digitaal naar analoog) is "troep" nodig. Je kunt proberen de USB rechtstreeks op je analoog versterker aan te sluiten. Ook voor het decoderen van bepaalde formaten zal een 'computer' en software nodig zijn. Maar als het goed is zal het 'kleuren' alleen in het analoog gebied gebeuren.
-
Tja, en dan ook maar hopen dat je vinyl via een fatsoenlijke cutting lathe is gemaakt.
-
Als je er 590 euro voor neergeteld hebt is de kans groot dat (je denkt dat) het werkt.
-
Even uit nieuwsgierigheid, hoe wordt de geluidskwaliteit tussen streams en downloads (van zelfde materiaal) via Tidal en/of Qobuz hier ervaren?
-
The soundtrack done by Cinematic Orchestra in 2003...
-
Dat zal dan hier 1 grote klikobak worden ben ik bang. Niks is goed genoeg of het kan altijd beter (anders), lekker motiverend.
-
Die 'dropveter' is een prima kabeltje hoor. Hoezo drukfout? Siltech heeft zo voor dat geld te koop (en zal ze waarschijnlijk aan audiofielen verkopen ook).
-
635 euro betalen voor een kabeltje en denken dat die beter geluid geeft is inderdaad te mooi om waar te zijn..
-
0:20, veel beter dan als ik met mp3 had gehoord.. Beleving herken ik wel. Je hebt gelukkig recht op een eigen mening robx.
-
"Wij" zijn zovelen. "Lekker" is een smaak.
-
Klopt. Analoog is ook tijdconstant. Maar... wow en flutter zijn vaak vele malen erger dan de jitter van tegenwoordig. Klopt Pjotr. Omdat bij digitaal men zonder problemen lage frequenties totaal uit fase kan weergeven lijkt men daar ook niet meer op te letten. Met een hoofdtelefoon zal je weinig hinder ondervinden (er wordt veel met hoofdtelefoon gemixed), maar bij luidspreker weergave beginnen de problemen. Aangezien we toch slecht de plaatst van lage frequenties kunnen bepalen (ons hoofd is niet groot genoeg ) kunnen we deze beter in het midden (mono) plaatsen. Dit heeft ook als voordeel dat de vermogen (en lage frequenties kosten wat vermogen om te horen) beter verdeeld wordt.
-
Even kort uitleg van een (digitaal) opname naar LP. Opnames worden gemaakt en d.m.v. een ADC digitaal gemaakt (eerste klok). Vervolgens worden deze (vaak) "in the box" bewerkt (gemixed), als dit goed gebeurd veranderd er niks aan de gemaakte sample momenten (geen klok invloed). Deze mixdown (stereo) wordt gemasterd (afhankelijk van doel en medium) en blijft digitaal. Hier kan de samplerate wel aangepast worden (bijvoorbeeld van 96kHz terug naar 44.4kHz). Deze digitaal master gaat naar de perser. Deze kan voor LP niks met een digitaal bestand dus deze digitaal master zal analoog gemaakt worden (net als bij jou thuis met een DAC en een klok dus). Dit analoog signaal kan nog verder bewerkt worden om de moederplaat (waarvan later de LP wordt geperst) te maken. Gechargeerd, zowel bij CD als bij LP wordt er (tenminste) twee keer geklokt. De laatste keer is bij CD bij jou thuis, bij LP bij de perser.
-
Er zijn altijd (bij digitaal) twee verschillende klokken. Als ik live digitaal monitor zit er al verschil tussen de klok moment van ADC en het weer DAC (latency). Laag op een LP is als het goed is mono gemaakt (als het dat niet was). Dus beide speakers kunnen ook lekker hun vermogen samen gebruiken om deze goed weer te geven. RIAA heeft ook invloed. Ik kom steeds vaker (bij masteren van andermans mixen) fase problemen tegen met lage frequenties. Dit is deels te wijten aan gebruikte bronnen (stereo piano's, gelayerd samples) en deels aan gebrek aan mix kennis.
-
Als de opname (digitaal) is gemaakt zal deze uiteindelijk gemasterd worden. Voor CD zal dit dan 44.1kHz - 16bit bestand worden welke gebruikt wordt om de CD van te persen. Voor LP (Vinyl) zelfde, mogelijk dat er nog eens gekeken wordt of de lage frequenties (80 - 200 Hz) wel mono zijn. De 'cutter' (welke de moederplaat voor persen van vinyl maakt) zal RIAA filtering nog toegepassen. Dit gebeurd bij DA conversie. Kortom, ook om van een digitaal opname een analoog LP te maken heb je te maken met een DA klok. Die van de cutter. Bij CD heb je te maken met je eigen DAC en klok dus. Wat "nauwkeurige studio klok discutabel is" betreft, een nauwkeurige klok is een must, maar overdrijven kan ook. Een goede ADC heeft een goed constructie met een goede klok, externe (master) clocks hebben soms voordeel soms niet (afhankelijk van de klok in de ADC). Meerdere digitaal apparatuur zal gesynct moeten worden met de ADC klok (of een master klok).
-
Ze komen niet terug, ze waren er al in het hoorbaar gebied. Daarvoor is vastleggen of reproduceren van die hoge frequenties niet nodig. Tja, en klokken in de studio daar zijn zoveel meningen over. Een duure externe klok geeft soms juist niet een beter resultaat. Misschien leuk om te lezen? https://www.soundonsound.com/techniques/does-your-studio-need-digital-master-clock
-
Denk dat jitter vandaag de dag minder erg is dan de wow en flutter ooit was. Instrumenten hebben vervorming en harmonischen maar de medium of apparatuur ook en ook die kunnen we 'mooi' vinden...