Jump to content

xlr kabels beter wel of niet gebruiken


m44
 Share

Recommended Posts

Mijn versterker heeft de optie om de cd speler met xlr kabels aan te sluiten. dan kan ik ook de cd-input schakelen naar "normal"of balanced"

 

nu word mij altijd verteld dat xlr alleen is voor de grote afstanden maar is dit dan sluitend het geval of zijn er ook andere meningen.

verder wat kan er bedoeld worden met een optie balanced of normal.

Link to comment
Share on other sites

Het gebruik van XLR kabels (=balanced) is alleen dan zinvol indien de apparatuur die je gebruikt intern ook echt gebalanceerd is opgebouwd. Wanneer je apparatuur intern single ended is opgebouwd verslechtert het gebruik van XLR kabels de kwaliteit alleen maar omdat er aan de kant vd de cd speler een extra single ended--> balanced en aan de kant van de versterker een extra balanced-->single ended omzetting in het signaalpad komt.

 

Welke apparatuur gaat het in dit geval om?

Link to comment
Share on other sites

denon pmas10 geinegreerde versterker en een rotel 971.

de rotel heeft geen xlr maar ik dacht als het zinvol was een combi kabel te maken met aan de ene kant xlr en de andere kant tulp. mits dit mogelijk is natuurlijk.

Link to comment
Share on other sites

Zo'n verloopkabel heeft totaal geen zin omdat de Rotel geen gebalanceerd signaal kan uitsturen. Waarschijnlijk is ook de (voortrap van de ) Denon single ended dus als je de XLR input van de Denon gebruikt zit er alleen maar extra electronica in het signaalpad. Kortom: blijf gewoon een ongebalanceerde kabel gebruiken (RCA).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik vind dit wel een interresant topic, want ik vraag mij af hoeveel en welke fabrikanten XLR in/uit-gangen op hun apparatuur inbouwen zonder dat deze ook gebalanceerd is opgebouwd. Als er een XLR in/uit-gang op het apparaat is en deze is niet gebalanceerd opgebouw moet dat in de gebruiks aanwijzing staan of anderzijds duidelijk vermeld worden vind ik.

 

Anders wordt je flink genept/in de maling genomen etc.

 

Welke merken maken echt gebalanceerde apparatuur dwz, bij welke merken kan je er vanuitgaan dat als je een XLR in/uit-gang ziet dat het ding ook echt gebalanceerd is gebouwd. Of is daar niks zinnigs over te zeggen?

Link to comment
Share on other sites

Er spelen hier twee afzonderlijke aspecten:

-gebalanceerde verbinding

-gebalanceerde circuits

 

 

Een gebalanceerde verbinding, wanneer afgesloten in een differentiele versterker (of transformator) aan de ingang, biedt aantoonbaar immuniteit tegen ruis/storing die gelijkelijk instraalt op beide signaaladers van de verbinding (common mode noise / common mode rejection). Dit is het aspect dat gebalanceerde lijnen aantrekkelijk maakt in de pro wereld (studio's, theaters, ...) omdat dat meer veel verbindingen en met lange verbindingen gewerkt wordt.

 

De aard van de circuits binnen in de component (versterker, mengtafel, CD-speler, processor, ...) maakt voor de pro-wereld niets uit, als de ingangen en de uitgangen maar differentieel zijn. Dikwijls (altijd?) zal een component dan ook intern enkelzijdig werken (minder circuit, dus goedkoper), met convertoren op alle in- en uitgangen.

 

 

 

Een gebalanceerd circuit daarentegen bevat dubbel zoveel componenten als een gewoon enkelzijdig circuit (een versterker wordt er twee, een 2-kanaalsvolumeregelaar wordt 4-kanaals, ...) en kost dan ook nogal wat meer. Daar staat tegenover dat in zo een circuit de voeding geen onderdeel meer vormt van het signaalpad, en volgens sommige audiofielen kan dat beter klinken.

 

Wanneer een hififabrikant dan de gebalanceerde toer op gaat dan kan hij dat doen vanuit twee

standpunten:

-utiliteit: het aanbieden van het gebalanceerde verbindingsformaat (of dit nu zinvol is of niet)

-audiofiliteit: het exploiteren van de voordelen o.g.v. voeding.

 

In het eerste geval zal hij, net zoals de pro-fabrikanten, met extra conversiecircuits op in- en uitgangen werken (wat potentieel slechter klinkt, want nodeloos complex t.o.v. RCA-connecties). In het tweede geval zal hij zijn circuits volledig ontdubbelen en er een prijs voor vragen.

 

De meeste niet-onbetaalbare gebalanceerde consumentenaudio valt onder de eerste categorie.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kraus vonBentinck

duidelijk verhaal, zo komt mij voor.

Toen ik een phonotrap liet bouwen had ik ook een eisenlijstje gemaakt met vrijwel bovenaan: gebalanceerde ingangen.

Met vrijwel identieke argumentatie van de bouwer (verdubbeling componenten, achteruitgang kwaliteit) is die eis geschrapt. Wel zijn er twee paar gebalanceerde uitgangen op de phonotrap gezet maar dat is een mooi voorbeeld van tegemoet komen aan wensen omdat het de moeite niet waard is om iemand wijzer te maken. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...