Jump to content

Condensators en microfonie


hmv
 Share

Recommended Posts

Bij deze test blijkt alleen de Wima MKS wat geluid te produceren ( dit is een oude gebruikte condensator), alle anderen bleven dood stil .

Mijn MKP-QS speelden er anders ook lustig op los. Wel met wat meer vermogen dan 70 Watt, maar heel duidelijk hoorbaar.

 

Op zich wel aardig zo'n test. Het microfonie effect zal voor een luidspreker nauwelijks invloed hebben, bij een voorversterker kan het effect mogelijk wel merkbaar zijn.

 

Maar ik kan me ook goed voorstellen dat het omzetten van elektrische energie in beweging van de wikkelingen ook invloed heeft op het geluid.

 

Als je echt letterlijk de condensator bij je oor houdt en er een sweep met redelijk vermogen doorheen jaagt, hoor je als hem op een bepaalde freq. een soort van sissen. Mischien is het beter dat een resonantie te noemen ipv van microphonie. Maar het is niet moeilijk je voor te stellen dat er wat signaal verloren gaat bij dat sissen.

 

En als de condensator bij die freq. sist kan ik me zo voorstellen dat ie daar ook makkelijker iets aan trillingen oppakt, maar dat laatste is maar een aanname van me.

 

Groet Roland

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een sweep op de condensator gezet, 70W aan 8 ohm, nog meer vermogen is onzin, hoeveel vermogen zou een condensator in een schijdingsfilter om zijn oren krijgen bij een normaal luister volume :blink:

70W, is dus meer dan voldoende, en bij mij bleven de condensators dood stil de gehele sweep.

Link to comment
Share on other sites

Ok,

 

Niet dat het een argument is voor mijn gelijk:

 

Twee jaar terug ben ik bij ClarityCap op bezoek geweest in Wrexham. En heb de meetopstelling gezien waarmee ze toen onderzoek deden naar microphonie in condensatoren. Die werden uitgevoerd door iemand van de Universiteit van Salford. Ik kan alleen maar zeggen dat ze al die metingen (vele duizenden) inderdaad uitgevoerd hebben. De paper is wat vaag / pseudo wetenschappelijk omdat ze niet gelijk alles willen weggeven.

 

Ik heb daar verschillende condensatoren horen sissen, van diverse merken. Vraag me niet met hoeveel Watt er door heen gejaagd werd. Voor mij was het duidelijk hoorbaar. De research paper zal in mei op de AES conventie in Amsterdam gepresenteerd worden. Aangezien het onderwerp controversieel is en de claim van ClarityCap en de universiteit van Salford fors is, verwacht ik behoorlijk wat tegengas. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat lopen in Amsterdam. Ze zullen toch een keer met alle gegevens op de proppen moeten komen schat ik zo in. Wat dat betreft is al die kritiek prima, weten we eerder of er nu echt wat aan de hand is of niet. Voor de wetenschappelijke discussie leuk. Voor ClarityCap toch wat minder als het "recept" zo snel al op straat ligt.

 

Zo! Nu toch 100% duidelijk is dat ik niet onpartijdig ben: je zou toch gekke Henkie zijn om 100000+ metingen over twee jaar tijd uit te voeren en zo ontzettend veel geld uit te geven voor een glad promo praatje in een folder.

 

De stellingname hier komt er een beetje op neer of iemand schuldig is tot er bewijs ligt of net andersom. Niet om nu met valse sentimenten te spelen, maar het is denk ik wel de bottomline. Een ander punt zou kunnen zijn of wetenschaplijk onderzoek en economische belangen wel altijd zo lekker samen gaan.

 

Groet Roland

Link to comment
Share on other sites

Hoelang worden er al condensators gemaakt, en hoeveel merken zijn er wel niet? En die zitten dus al jaaren te suffen :confused: Volgens mij doen vele hun best om de beste condensator te maken.

ClarityCap probeerd zich in een markt te draaien waar het krap is (nogal druk) en komt dus met pseudo wetenschap, met een onderwerp ,een probleem dat allang(geleden) is opgelost.

Om een condensator te laten sissen heb je alleen een te hoog voltage nodig(gelijkspanning over de condensator, net iets meer dan de condensator aan kan) en een relatief klein signaal.Doorslag is wat je hoord sissen. :(

Ik ben er niet op uit om ClarityCap onderuit te halen, waarschijnlijk zijn het zeer goede condensators, maar het verhaal waar ze mee komen deugt niet, iets waar veel nieuwe high-end producenten last van hebben.

Reclame is niets anders dan een probleem creeren en de oplossing bieden. ;)

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

 

Ik heb het onderzoek niet opgezet, nog uitgevoerd. De bewering die ClarityCap doet is dat verschillen in microphonie in condensatoren die je kunt meten uiteindelijk hoorbaar zijn als je ze in luidsprekers toe past. En hoe dat dan gemeten is en of dat technisch mogelijk is dat je dat kunt horen is inderdaad in die paper zo vaag als wat gehouden. En daar zou ik zelf met de getallen erbij ook geen oordeel over kunnen vellen.

 

Of je nu denkt dat het pseudo of echte wetenschap is. Vroeg of laat zulllen ze deze claim niet meer af kunnen doen met een onduidelijke paper en met de precieze onderzoeks methode op de proppen moeten komen. Ik ben benieuwd of ze daadwerkelijk de klank bepalende factor 100% wetenschappelijk en waterdicht kunnen bewijzen*. We draaien rondjes, wat mij betreft. Het verschil is dat ik niet gelijk roep kwakzalverij en snake oil, omdat ik weet hoelang er aan gewerkt is. Ik heb bepaald niet de indruk dat het een fake onderzoek is. Dat zal mijn inziens dan naar voren moeten komen na alle heisa die erover dit onderwerp is. Als het inderdaad niet hard te maken is gaan ze grandioos op hun bek. Maar toch: de Universiteit van Salford werkt er aan mee. De britse overheid heeft een behoorlijke subsidie voor dit onderzoek gegeven. Er is dus behoorlijk wat werk in gestoken om het allemaal net echt te laten lijken.

 

Tot die tijd, gun ik ze het voordeel van de twijfel en mag jij ze voor gladde prietpraatjes verkopende marketeers uitmaken.

 

Groet Roland

 

*100% wetenschappelijk is natuurlijk ook een illusie, er zijn nog steeds behoorlijk wat punten waarop niet alle wetenschappers het met elkaar eens zijn.

Link to comment
Share on other sites

Subsidie :) en lekker bezig zijn :D , Wima, Jensen, enz, hebben nooit aan microfonie gedacht, laatstaan onderzoek ;)

Kom op toch, we weten wel beter.

Clarity heeft een leuk pakkend verhaal, en de universiteit word lekker bezig gehouden en houd er nog een paar centen aan over, mooi toch :P

Link to comment
Share on other sites

Onderzoek of niet, het gaat er om of microfonie hoorbaar is en ons muzikaal genoegen verstiert.

 

Condensatoren die dat euvel vertonen zijn simpelweg van bagger kwaliteit. Daar desondanks onderzoek aan gaan doen is meer een marketing kwestie.

 

Zowel Wima als Epcos (om maar eens een paar niet-audiofiele merken te noemen) maken op dit moment polypropyleen condensatoren, tot 47u / 630V, van zeer hoge kwaliteit

 

;)

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

 

Wat een wantrouwen hier. Wordt er een keer in samenwerking met een Universiteit een onderzoek naar de klank van condensatoren gedaan, is het weer niet goed. Kijk maar eens op de ClarityCap site: ClarityCap daar staat geen enkele pseudo wetenschappelijke claim.

 

Dacht je nu echt dat ze alle andere factoren die meespelen in condensatoren voor het gemak over het hoofd gezien hebben? Voor de duidelijkheid, het is geen onderzoek naar microphonie. De conclusie van het onderzoek is dat microphonie de oorzaak is van klankverschillen tussen condensatoren. En of die claim nu overeind blijft of niet. Dat zal de tijd leren. En of je het nu verdacht, marketing onzin of wat dan ook vindt het is voorzover ik weet het eerste wetenschappelijke onderzoek naar de klank van condensatoren.

 

Groet Roland

 

PS: Wima, Epcos en vele anderen maken inderdaad ook mooie condensatoren van hoge kwaliteit. Tussen de industrieele condensatoren kunnen inderdaad prachtige toevalstreffers zitten. Zoals de Arcotronics, Inco Sintex, etc, etc allemaal condensatoren die nooit bedoeld zijn geweest voor een toepassing in luidsprekers of audio. Zie de condensator reviews van Tony Gee op Humble Home Made Hifi.

Link to comment
Share on other sites

Roland# Geplaatst 18 Apr 2008, 23:47:41

Dus als Wima of Jensen ergens niet aan denkt bestaat het niet? Ik zie het verband niet zo. Zijn er meer onderzoeken geweest naar de klank van condensatoren? Door Wima? Interresant.

 

Je hebt me niet helemaal begrepen, ik bedoel Wima, Jensen, enz, zullen allang ondezoek gedaan hebben op dit vlak en vele anderen.Voor de grote merken heeft een condensator allang geen geheimen meer.

 

Alle fabriekanten weten niet waar zij mee bezig zijn, alleen Clarity doet onderzoek :lol:;)

Clarity komt met prietpraat om de prijs en verkoop cijfers op te drijven.

Link to comment
Share on other sites

Voor de grote merken heeft een condensator allang geen geheimen meer.

 

Tuurlijk, en Philips heeft een peertje in de kluis liggen dat 1000 jaar meegaat. Heb je mischien een link naar eerdere onderzoeken naar de klank van condensatoren? Waaruit daar iets van zou blijken? Of hoeft alleen ClarityCap zich te verantwoorden voor zijn uitspraken? Waar is je uitspraak op gebaseerd?

 

Ik taai af uit dit topic, kennelijk mag je niet zonder 100% wetenschappelijk bewijs naar een een onderzoek linken, maar wel zonder bewijs een bedrijf van kwakzalverij, etc, etc. beschuldigen. Ik meende on topic te zijn met mijn verwijzing naar het onderzoek van ClarityCap. Ik draai het maar even om. Graag links naar wetenschappelijk onderzoek aan de klank van condensatoren van andere condensator fabrikanten. Bewijs je stelling dat condensatoren voor andere fabrikanten geen enkel geheim meer kennen.

 

Groet Roland

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ik heb zelf eerder de indruk dat c-fabrikanten iets maken dat geweldig meet, en dan gebruikers ontdekken dat een bepaald type per ongeluk goed klinkt. de grote merken prijzen hun eigen dingen nergens aan met de bewering dat ze mooi klinken (nooit gezien van Wima of zo).

 

groet

Link to comment
Share on other sites

Waarom zou Wima gaan beweren dat hun condensatoren goed zouden klinken, ze zouden hun markt daarmee beperken, verder staat op hun site wel te lezen dat hun MKP condensators ook uitstekend te gebruiken zijn in audio toepassingen.Lees de technical info eens op de Wima site.

Menno van der veen maakt duidelijk wat er gebeurt in een zeer slechte condensator, zo slecht dat je dat eenvoudig kunt meten :blink: Gerenomeerde condensator fabrikanten hebben genoeg know-how en die hoef je dus niets meer uit te leggen.

Verschillen tussen de condensators ontstaan door de verschillende oplossingen van de problemen die zich in de condensator voor doen.

Link to comment
Share on other sites

........de grote merken prijzen hun eigen dingen nergens aan met de bewering dat ze mooi klinken (nooit gezien van Wima of zo).

 

groet

Goede wijn behoeft geen krans.

 

Overigens is de doelgroep van b.v. Epcos en Wima helemaal niet de audiofiele markt. Al doen sommige van hun producten het daar wel uitstekend.

 

;)

Link to comment
Share on other sites

Guest tubejack

Zal ik eens een "klein" geheimpje vertellen :rolleyes: er is mij ter ore gekomen

dat Roederstein MKT 1813 erg microfoon ongevoelig is :o Kost ook nog 3x niks ook :)

 

Z

Link to comment
Share on other sites

De conclusie van ClarityCap over hoorbare kwaliteitsverschillen tussen condensators gaat niet over microfonie, maar over resonanties. Deze resonanties worden veroorzaakt door de signaalstroom die door de condensator loopt. Het onderzoek heeft microfonie wel meegenomen, maar dit effect blijkt geen rol te spelen bij condensators.

 

N.B. ik herhaal alleen wat ClarityCap zegt, ik hoop binnenkort de peer-reviewed wetenschappelijke publicatie te kunnen lezen.

Link to comment
Share on other sites

De AES conventie waar de volledige research paper van Salford/ ClarityCap gepresenteerd is, is ondertussen voorbij. Ik kan nog niet met het hele onderzoek komen( copyright AES) maar er wordt aan een volledig en openbare versie van het onderzoek gewerkt.

 

Paul Dodds legt in dit filmpje zeer duidelijk uit wat er nu precies allemaal onderzocht is en wat de conclusie is van het onderzoek: (11 min.)

Paul Dodds on resonance in caps.

 

Groet

Roland

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het filmpje bekeken en nog even op de site van Clarity rond gekeken.

Wat me opvalt is dat er niets nieuws word gezecht of geschreven, wel twee jaar onderzoek gedaan :confused: , verder word er alleen maar gerept over"metallised polypropylene" , want die maken zij bij clarity :o , dus alle andere maar vergeten :confused:

Twee jaar onderzoek, en vele matriaalen waar je c's van kan maken vergeten, en dan met een dun verhaal komen waar iedereen al vanaf wist.

(wat wel leuk is, dat je je eigen naam op de c's van clarity kan laten drukken :P )

 

Na al mijn comentaar, zal ik toch een claritycap mee nemen in mijn luister test, ik ben gewoon niet onder de indruk van hun pseudo wetenschap.

Link to comment
Share on other sites

Tuurlijk, er zijn zat andere materialen om mkp's van te maken! Suf van ze! Ik zal ze gelijk mailen!

 

HMV ik kom uiteindelijk met een volledige paper op de propen. Kom jij nog met links naar andere onderzoeken naar condensatoren? Maak je je bewering nog hard dat condensatoren zoals je eerder beweerde geen geheimen meer kennen voor de andere fabrikanten? 1 link is voldoende...Makkelijk toch?

 

Groet Roland

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...