Jump to content

Breedband luidsprekers


hderkx
 Share

Recommended Posts

Sorry wol, dit is een nutteloze opmerking. Jij weet toch ook dat het gemakkelijker is om een groot bereik op te nemen dan ditzelfde bereik weer te geven?

 

Mischa

Link to comment
Share on other sites

wie heeft een tweeweg of drieweg microfoon thuis staan! :)

 

Beste wol,

 

AKG heeft een "Duplex" serie tweewegmicrofoons gevoerd, waarvan de bekendste type D 202CS was (is).

Die werd ook veel in studio's en bij de omroep gebruikt. Ik meende onlangs te zien dat hij in het Lagerhuis nog steeds in bedrijf is, en daar heeft hij toch al heel wat te verduren gehad!

Ik gebruik het type vrij dikwijls, omdat ze heel snel ingezet kunnen worden (geen voeding: dynamisch!), een rumble filter aan boord hebben (tegen stoot-, stap- en bonsgeluiden) en voortreffelijk klinken.

448225_AKG_mike.JPG

Link to comment
Share on other sites

hele volksstammen lopen ermee weg.

 

wat is de charme dan van deze breedbanders?

 

coherentie, homogeniteit, veel gedetailleerder is dit niet te beantwoorden zonder alle drivers over een kam te scheren. Daarvoor zijn de verschillen veel te groot.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

hele volksstammen lopen ermee weg.

 

wat is de charme dan van deze breedbanders?

 

coherentie, homogeniteit, veel gedetailleerder is dit niet te beantwoorden zonder alle drivers over een kam te scheren. Daarvoor zijn de verschillen veel te groot.

 

De wat echtere weergave, alsof je er werkelijk bij bent, komt mijns inziens door een mooie gelijkmatige afstraling, zeg maar een mooi rondstraalgedrag. In het hoog bundelen ze steeds meer naarmate de frequentie stijgt. In feite bundelen ze teveel omdat de conus te groot is, of ze bundelen in mindere mate maar dan is de conus te klein voor fatsoenlijke lage tonen weergave, maar dat moet men maar voor lief nemen.

Maar de kracht zit 'm in de gelijkmatige afval off axis. Dit is op andere wijze moeilijk te bereiken. Een derde orde filter o.i.d. met een - voor de afstand tweeter tot woofer- zeer laag gekozen overgangsfrequentie zou kunnen (geen interferentie), of een coax o.i.d. Of, zoals -meen ik- Isophon bij z'n nieuwste generatie speakers doet, die dip rond de overnamefrequentie zo smal maken dat die onhoorbaar wordt door 8ste orde filters toe te passen.

1ste orde filters en 'd Apllito's e.d. zorgen voor een grote dip in de frequentiekarakteristiek rondom de overnamefrequentie ergens off axis. Blijkbaar is het gehoor gevoelig voor reflecties die niet hetzelfde karakter hebben (door de grote dip) als het directe on axis signaal en veroorzaakt dat een onnatuurlijkere weergave met moeilijk te plaatsen instrumenten.

Trouwens, zowiezo zegt het frequentieplaatje on axis niet zoveel. Men moet een soort power sum meten om in te kunnen schatten hoe een speaker klinkt in een ruimte. En dan kunnen breedbanders soms helemaal niet zo'n berg en dal landschap zijn als men eerst dacht.

Een kenmerk voor een breedbander is z'n extreem lichte konus, ook al is de driver best groot. Tevens mag de spoel niet te veel zelfinductie hebben. Dit zijn voorwaarden voor voldoende hoge tonen weergave. Echter dit levert nogal eens andere problemen op, zoals een relatief hoge resonantiefrequentie, of een extreem slappe conusophanging, hetgeen weer een erg lage stijheid van het systeem betekent, een hoge Qts, of tewel: een zeer grote gesloten kast om nog een beetje aardig laag te krijgen. Vandaar ook soms de voorkeur voor open baffles. Of wellicht biedt de voorschakelcondensator uitkomst.

Link to comment
Share on other sites

Beyma tweeter vanaf 5K?

De tweeter is geen dipool. Ook de sub niet.

Welke " midden" driver is dat? Ik ben wel geinteresseerd in zulek grote drivers voor het midden gebied, als de conus maar licht en stijf genoeg is. Dat zal hier wel als je 100 dB op 1w/1m hebt! Zo'n grote conus gaat lekker bundelen in het midden, met als gevolg een betere direct/gereflecteerd verhouding.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Of wellicht biedt de voorschakelcondensator uitkomst.

Of voorschakelweerstand. Pass heeft ook wel interessante gedachten over hoogrendements-breedbanders met bepaalde type versterkers. link

 

Bedankt voor deze link nog. Zeer interessant stuk!!!!

Het verklaart de liefde van buizen voor hoogrendements breedbanders.

Link to comment
Share on other sites

Bose 901 is het prototype van het breedbandluidsprekersysteem.

Dit type is een rondom-stralende unifase speaker: dus niet een z'n-eigen-bas-uitdovende dipool.

De output naar achteren is dus in dezelfde fase als de output naar voren.

In dat opzicht is de 901 dus al een stuk beter (althans: minder beroerd) dan electrostaten, magnetostaten en de in veel opzichten n

Link to comment
Share on other sites

@Spido: laat de Bose 901 liever geen voorbeeld zijn voor alle breedbanders, net zomin als dat de 301 voorbeeld zou moeten zijn voor alle tweeweg speakers. :D

 

Een Bose ding is iets anders dan de high end waar we het hier over hebben, hoop ik.

 

Wat Bose doet met die eq doen anderen in het wisselfilter, of met nog veel uitvoeriger correctiemiddelen. Het is nu eenmaal een probleem om lage en ook nog hoge tonen weer te geven met een enkele luidspreker (dat had jij ook al eerder gezegd). Om voldoende ver te gaan kwa frequentie moet de conus wel heel licht zijn, aangedreven door een sterke magneet, met een spoel die nauwelijks inductie heeft. Dergelijke speakers kunnen, als er geen nare resonanties in zitten, heel mooi dynamisch klinken. Maar het probleem is om daar nog wat laag uit te krijgen. Maar zo erg is het niet om te filteren bij 200 Hz. Dan wordt het een tweeweg. Helaas past het rendement van de woofer bijna nooit bij die van de breedbander, dus wordt het een P.A. woofer. En dat wordt dan weer een hele grote kast. Tsja. Dat verkoopt weer niet. Maar is wel leuk om zelf te bouwen.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...