Jump to content

Trafo Voor Mc


carl
 Share

Recommended Posts

 

Vintage, je zegt toch zelf dat je aan de secundaire zijde de boel dempt met een 18K resistor? Juist dit deel is kritisch afgestemd op de 47K Ohm van een standaard phonostage

 

De MC10 is een hoogohmige transformator (20< ohm), voor de Lyra heb je een laagohmige Transformer nodig (1-40 ohm).

 

Natuurlijk kun je hem geschikt maken maar 'afstemmen' is een beetje een eufemisme, daar het per definitie niet optimaal is voor de betreffende transformer.

 

Sowter bijvoorbeeld heeft een uitgebreid assortiment aan transformers geoptimaliseerd voor diverse elementen:

 

www.sowter.co.uk/phono-cartridge-transformers.php

 

 

 

Lees eens goed, in plaats van zo door te drammen. <_< Primair heb ik 11ohm.  Die 18K samen met een zilvermica condensator van 100pF  secundair is alleen om mogelijke op slinger verschijnselen tegen te gaan door een -3dB laagfilter op een gezonde 70khz te zetten.  Die waardes zijn gemeten door de ontwerper.  

 

Versterking heb ik genoeg,  uit een test door de Duitse Stereoplay blijkt er maar liefst 1,1mV  uit de Delos te komen. Dat kun je bijna al door een 6SL7 of ECC83  buis laten versterken.  Een "eitje" dus voor een step-up trafo.  Na enig fijn tunen werkt het én klinkt het erg goed. :)  Sowter maakt prima  trafo's, ik gebruik ze in mijn cd-speler.  

 

Maar als je echt een exact afgestemde trafo wilt laat er dan een op maat door Pieter Treurniet maken http://www.dhtrob.com/impressies/tribute_lundahl_mc_stepup.php

 

Voor jouw Benz element  is dat overkill  ;)  Voor mijn Delos waarschijnlijk een  update.  Maar het klinkt al zo goed :wub:

Laat even horen, hoe het afgelopen is met de Sowters :)

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij praten we een beetje langs elkaar heen :-) Je primaire afsluitweerstand is toch verlaagd tot 130 ohm?


 


Maar als er inderdaad zoveel volume uit de Lyra komt heb je niet de volledige gain nodig, dus dan snap ik wel dat het geen issue is.


Link to comment
Share on other sites

 

Volgens mij praten we een beetje langs elkaar heen :-) Je primaire afsluitweerstand is toch verlaagd tot 130 ohm?

 

Maar als er inderdaad zoveel volume uit de Lyra komt heb je niet de volledige gain nodig, dus dan snap ik wel dat het geen issue is.

 

 

Je maakt een denk foutje.    Je hebt de ohmse belasting en de schijnbare belasting (ook Z genoemd) veroorzaakt door de zelfinductie van de trafo!

Volgens de website van  Lyra is de ohmse belasting tussen 5 en 15ohm ohms fijn en schijnbaar volgens de gebruiksaanwijzing 130ohm.

 

Bezitters van een gewone phono versterker met b.v. opamps  hebben het veel makkelijker die hoeven alleen de ingang impedantie met een vaste weerstand op 100...150ohm te zetten en de gain natuurlijk.

 

Maar geen voordelen zonder nadelen.   :)  

Link to comment
Share on other sites

Ik begrijp de door jou gehanteerde begrippen niet zo Vintage...de eigenlijke (bij gebruik trafo ook wel secundaire) afsluitweerstand van 47K wordt door de trafo omgezet in een schijnbare (primaire) afsluitweerstand van 1/(step-up ratio)^2, bij een 1:10 transformator wordt dat dus idealiter 470 ohm.

 

De interne impedantie van je element (de draadweerstand) dient minimaal tien keer lager te zijn dan deze (al dan niet schijnbare) afsluitweerstand. Door het plaatsen van een extra resistor in parallel heb jij deze afsluitweerstand verlaagd bij de MC10 van 343 naar 130.

 

Wat Lyra bedoelde met de 5-15 ohm is dat je een laagohmige transformator moet gebruiken; die 5-15 ohm slaat dus niet op de schijnbare afsluitweerstand van de transformator, want die is vele malen hoger, maar op de bronimpedantie van je element. De MC10 is juist een hoogohmige transformator (20< ohm bronimpedantie zoals vermeld in de technische paper) dus dien je aanvullende maatregelen te treffen om resonantie tegen te gaan, zoals je zelf uitvoerig hebt omschreven.

 

Deze onduidelijke/foutieve omschrijving van Lyra wordt zelfs specifiek genoemd op de website van Rothwell: 

http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/html/mc_step-up_transformers_explai.html

 

Lyra make excellent cartridges but their recommended loadings appear confusing. On their website they say that the recommended load "directly into MC phono input : 91ohms - 47kohm", but then go on to say "recommended load via step-up transformer : 5 - 15ohm". Taken literally, this makes no sense. Why would a cartridge be happy into a 100 ohm load if it is presented by an amplier but not if it is presented by a transformer? The only logical conclusion is that they mean the transformer should be designed for a source impedance of 5 - 15 ohms. That would make perfect sense and it can be safely said from experience that Lyra cartridges are an excellent match for Rothwell transformers.

Link to comment
Share on other sites

Parlinone  Ik heb  al een paar keer vriendelijk verzocht de handleiding van de MC 10 te lezen.

 

Daar kom je via http://www.mennovanderveen.nl/nl/transformatoren.html

En http://www.mennovanderveen.nl/nl/mc10.html

 

Daar zie je o.a. dit.  Merk op dat standaard Rip = R inwendig primair 11Ω ohmse waarde = prima voor de Delos.

 

 

3_mc10.jpg

 

 

 

En hier de hele handleiding

http://www.mennovanderveen.nl/mc10/mc-10.pdf

 

Lees hem en merk op, op pagina 6 van de PDF zonder verdere ingrepen de Zload 344Ω is.

Dat is de "schijnbare weerstand"  die de Delos ziet.

 

In 1e instantie heb ik voor 200ohm gekozen door een weerstand van 470Ω parallel over de ingang te zetten.

Later voor 130ohm door uit mijn hoofd een weerstand van 180Ω parallel over de ingang te zetten.

 

Stap 2 secundair.

 

Dan krijg je secundair F-3H unbalanced is bij 18KΩ en 100Pf.

 

Het gewoon is gewoon een kwestie is van de handleiding lezen. 

Merk ook op dat er  niemand op de hele wereld zo'n uitgebreide en duidelijke handleiding schrijft.

 

En dat er misschien betere trafo' s  zijn?  Vast!  Maar je loopt dan wel  het risico zonder duidelijke specificaties, in het high-end geneuzel terecht komt.

Link to comment
Share on other sites

Vintage, Ik heb het natuurlijk al gelezen en wat je nu zegt betwist Ik ook helemaal niet. Je zegt merk op terwijl ik al duidelijk aangaf dat de Zload (schijnbare weerstand) standaard 344 is voor de MC10. Sorry ik schreef 343. Wat is je punt?

 

Lees zelf pagina 7 maar eens van die handleiding, want er is een hele pagina gewijd aan wat ik zeg. Bij een Rdc < 20 ohm moet je externe correctie toepassen om resonanties te voorkomen. Dat is ook exact wat Rothwell benoemt.

Link to comment
Share on other sites

Mooi, ik vind de website van Lyra niet onduidelijk.

Er wordt bij de Delos een uitgebreide handleiding geleverd die precies  vertelt hoe je het e.e.a. het beste kun afstemmen.   

Zover ik weet hebben bijna àlle MC elementen boven de 20khz een oplopend karakter of een dip.  Dat moet je kritisch dempen.

 

Even je andere punt.  Hoe kom je erbij dat het parallel schakelen van een weerstand van 11Ω met een weerstand van 220Ω of in mijn geval 180Ω een verlies van gain van de step-up trafo geeft? Zet je die weerstanden in serie.  Dan heb je gelijk dan krijg je een spanning deler.   Maar nu zal de weerstand nog iets  lager worden.  De gain blijft gelijk.

 

Verder vraag ik me af, of je het geld dat je nu besteed hebt aan je Benz Silver, Sowter trafo's en het inbouwen.  Niet beter had kunnen besteden aan een passend element bij je Sonneteer versterker en draaitafel.  Er zijn ook heel goede MD en MI elementen, wat mogelijk een betere combinatie was geweest  Bij een fatsoenlijke  winkel hadden ze gelijk een goed advies gegeven of je had daar je Benz kunnen omruilen voor wat meer passend.  Vaak beter ook dan al die internet wijsheden. :wacko:  Wat specificeert Sowter nu aan zijn MC trafo's ??? ik vind het erg summier.

 

MC en Step-up trafo's zie ik niet als zaligmakend.   Eerder als noodzakelijk kwaad... <_<

Link to comment
Share on other sites

Je verwart denk ik een aantal dingen nu. De Rdc is de bronweerstand van een element. Voor de Delos zit die tussen de 5-15. De MC10 handleiding geeft aan dat je in geval van een lagere bronweerstand dan 20ohm externe correcties moet toepassen, zoals jij hebt gedaan. De MC10 is dus een high Z transformer.

 

In het geval van bijvoorbeeld een Denon of Benz Micro is dit dus ideaal en hoef je geen externe maatregelen te treffen. 

 

Wat de oorzaak van die lagere gain betreft, daar weet ik het fijne niet van, maar het wordt op de site van Rothwell duidelijk omschreven:

 

In another article about step-up transformers on the internet (http://www.high-endaudio.com/RC-Step-ups.html), Arthur Salvatore concludes that transformer loading is crucial to optimising performance (quite true) and after describing the results of his empirical experiments with resistor loading the Bent Silver transformer he states that "when the resistor value is too high, the sound will normally be bright, forward, light and lean" and goes on to say that "when the resistor value is too low, the sound will normally be dark, recessed and compressed". He also says that with a slightly reduced load impedance the sound had "greater separation", but reducing the resistor value too far caused the volume to drop too much.
All of Mr Salvatore's results were predictable and all concur with results of the transformer loading experiments described above. At first the reduced load impedance is damping out the ringing in the transformer and causing the sound to become clearer and less bright sounding. Further reductions in the load cause the high frequencies to balance better with the low frequencies (as predicted by the square wave flattening out in figure 1 above) and reducing the load impedance even further causes the signal level to drop to such an extent that the transformer is no longer stepping up sufficiently to be any use. The correct way to load the transformer would have been with a resistor/capacitor network, which, in fairness, the author does allude to, and which could have eliminated ringing and maintained the step-up ratio. Nevertheless, his empirical results concur very well with both theory and measurement.

 

Ik snap eerlijk gezegd niet helemaal wat je bedoeld met een "beter passend" element? De Benz is een HO MC, en de eigenschap van deze categorie MC is dat je ze dus op een normale phono trap kunt aansluiten, maar optimaal is het niet. HO MC heeft een outputniveau van tussen de 2-2.5mV, terwijl het standaard RIAA inputniveau 4,7mV is. Er is geen enkele standaard phono trap die daar beter op aan zou sluiten, als hij volgens RIAA specificatie is gemaakt. Door de 1:2 transformers te gebruiken wordt het outputniveau verhoogd naar 4mV, en tevens wordt de afsluitimpedantie verlaagd naar 12K. Of dit daadwerkelijk beter is, daarover verschillen de meningen. Het is niet zo dat een lagere afsluitspanning (binnen de specificatie van het element) per definitie beter is. Sowter is daarbij naar mijn weten de enige die een dergelijke 1:2 transformer in het assortiment heeft.

 

Hoe dan ook, ik gebruikte voorheen een MM element en wilde wel eens een MC uitproberen. Daarbij wil ik dat met een scherp budget realiseren. Voor relatief weining geld (300 euro) heb ik straks wel een goed op elkaar afgestemd systeem. Sterker, mijn MM element had ook een vrij lage signaalsterkte van 3.3mV, dus zelfs als ik terug zou stappen op dat element is de ingebouwde step-up trafo mooi meegenomen. En als ik overstap op LO MC kan ik de transformators vervangen voor een die aansluit op dat betreffende element. De informatie op de website van Sowter is misschien summier, maar er staat alles wat je dient te weten. Het is allemaal niet zo moeilijk, slechts twee keuzes: highZ of lowZ, step-up ratio. Alleen als je je buiten de specificatie begeeft wordt het ingewikkeld, maar ook dan is het af te raden als thuishobbyist als je het mij vraagt.

 

Met advies van winkels heb ik weinig. Als je snapt hoe de dingen werken, kun je zelf de juiste onderdelen samenstellen. Maar dat ik nu ieder element rechtstreeks op mijn versterker aan kan sluiten, met de juiste transformer, dat is iets wat ik nu juist een geweldig idee vindt. "Less is more" om maar een bekend cliche uit de kast te halen :)

Link to comment
Share on other sites

 

Er wordt bij de Delos een uitgebreide handleiding geleverd die precies  vertelt hoe je het e.e.a. het beste kun afstemmen.   

Zover ik weet hebben bijna àlle MC elementen boven de 20khz een oplopend karakter of een dip.  Dat moet je kritisch dempen.

 

 

 

Dit is helemaal niet wat ik bedoel en dit is ook helemaal niet wat er gebeurd als reden om de transformer af te stemmen.

Link to comment
Share on other sites

De allereerste elektronica les die ik kreeg ging over het afstemmen van twee audio circuits. Ik herinner me vaag dat het iets te maken heeft met optimalisatie van vermogensoverdracht maar hoe het precies zit weet ik allang niet meer en helemaal niet als er ook impedanties een rol spelen. 

 

Is het misschien mogelijk dat iemand de basisprincipes van dat afstemmen uitlegt voor de niet-specialisten hier? 

Link to comment
Share on other sites

Het afstemmen van een transformer komt erop neer dat je met behulp van externe weerstanden en condensators de resonantie effecten verhelpt. Dit is vrij specialistisch werk en je moet de boel ook doormeten om te testen of het werkt. Vooral empirisch werk dus.

 

Gelukkig hoef je met de juiste keuze transformator helemaal niks af te stemmen. Resonanties ontstaan wanneer je een element gebruikt met een bronweerstand buiten het 'bereik' van die transformer. Iedere transformer heeft een bepaalde range waarin zich geen resonanties zullen voordoen.

Afstemmen is daarom een beetje een eufemisme voor resonanties onschadelijk maken. Die resonanties ontstaan door de interactie tussen element en transformator. Om die reden wordt er normaliter onderscheid gemaakt tussen twee type transformators, de highZ transformators die geschikt zijn voor elementen met bronweerstand van zeg 40-100 ohm, en de lowZ transformators die geschikt zijn voor elementen met een lage bronweerstand, zeg 1-40. De meeste low output MC elementen hebben een bronweerstand van 5-20ohm, dus een lowZ transformer is daar aan te bevelen.

 

Een nadeel van afstemmen is dat de gain ervan afneemt, maar vooral: het voorkomen van resonanties is altijd beter dan filteren en dempen achteraf.

Link to comment
Share on other sites

De allereerste elektronica les die ik kreeg ging over het afstemmen van twee audio circuits. Ik herinner me vaag dat het iets te maken heeft met optimalisatie van vermogensoverdracht maar hoe het precies zit weet ik allang niet meer en helemaal niet als er ook impedanties een rol spelen. 

 

Is het misschien mogelijk dat iemand de basisprincipes van dat afstemmen uitlegt voor de niet-specialisten hier? 

 

 

Dat staat allemaal goed uitgelegd in dat docje van Menno. Punt blijft dat je met een step-up het element relatief laagohmig afsluit en niet alle MC elementen functioneren daarmee optimaal.

 

Voorbeeldje: Je phono pre heeft een imperdantie van 47Kohm en 100pF. een step-up van 1:10 tranformeert die impedantie een factor 100 omlaag. Het element ziet dus 470ohm parallel met 10nF.

Link to comment
Share on other sites

(...)  For instance, if you have a 40-ohm impedance MC cartridge (like a Denon or a Signet) and the transformer has a switch or setting for "40 ohms" (the Signet MK-12T is a perfect example), it does not mean that the step-up transformer is actually set at 40 ohms input impedance when connected to your preamp. It just means that the setting is for a 40-ohm cartridge. What is really happening is the transformer may actually be presenting 100 to 200 ohms input impedance to your 40-ohm cartridge at that setting when connected to your preamp. While this may appear to make it user-friendly for the consumer, it actually hides the actual step-up ratio of the device. This can be proven. If it were really matching a 47K ohm load to a 40-ohm input, the transformer ratio would be 34.3:1. This means that a 0.2 mV output signal would be approaching 7mV! Empirically we know that this is not the case (7mV to most MM preamp phono inputs is quite a large signal).

The reason for this apparent Wizard of Oz type secrecy is that there is a balancing act between coupling the fragile MC cartridge signal to the preamp and Q (Quality Factor) - the lower the transformer input impedance, the lower the Q (and the more the resultant bandwidth). Therefore the more the voltage steps up, the tighter the coupling and the more it loads the cartridge. In general, the lower the input impedance, the more bass and loudness you get at the sacrifice of the mid and high end (tends to sound rolled off). As you "lighten" the loading, the less voltage step-up and the more the mids and highs increase and the bass decreases. This tends to produce an edgy or brittle sound with tight, lean bass. Now, when you add the actual construction and components used to actually make the step-up transformer to this mix or balancing act (not to mention the actual input impedance of your preamp's phono stage), it seems that cartridge manufacturers all engage in audiophile schadenfreude. Basically you (the user) are left with a complete mess to try to sort out, usually empirically and at your own expense.

 

Next the manufacturer's specifications compound these problems further by stating information such as "40 ohms with transformer, 100 ohms with amplifier". This is techno-babble for "I (the manufacturer) am really not going to tell you how to properly load my cartridge for optimum results". Instead I am going to give you "setting values" for "complimentary equipment" that we also manufacture. (...)

http://www.6moons.com/audioreviews/stepup/primer.html

 

Read MORE about it! Exciting! Interesting! Utterly Disturbing!

Link to comment
Share on other sites

Je verwart denk ik een aantal dingen nu. De Rdc is de bronweerstand van een element. Voor de Delos zit die tussen de 5-15. De MC10 handleiding geeft aan dat je in geval van een lagere bronweerstand dan 20ohm externe correcties moet toepassen, zoals jij hebt gedaan. De MC10 is dus een high Z transformer.

 

===> Lastig quoten zo :) De gemeten ohmse impedantie van de Delos = 8,2Ω   die van de MC10 primair 11Ω   Van de website van Lyra  (daar komt die 5-15Ω van)

  • Recommended load via step-up transformer: 5 ~15ohm (step-up transformer's output must be connected to 10kohm ~ 47kohm MM-level RIAA input, preferably via short, low-capacitance cable) 

 

 

In het geval van bijvoorbeeld een Denon of Benz Micro is dit dus ideaal en hoef je geen externe maatregelen te treffen. 

 

====> Dat klopt.  Hiervoor had ik een Benz  Ace medium en daarvoor hoefde ik niets aan te passen

 

 

Wat de oorzaak van die lagere gain betreft, daar weet ik het fijne niet van, maar het wordt op de site van Rothwell duidelijk omschreven:

 

====> Of je nu 10 , 11Ω of 20Ω  hebt maakt  hier niet uit.  De spanning over die weerstand blijft hetzelfde.  (feitelijk sluit ik 3 weerstanden parallel aan.  Die van de Delos, die van de trafo en het extra weerstandje primair.   Voor de rest staan op die site van Rothwell  die zo te lezen kloppen en die ik zelf heb ervaren.  Als ik de trafo niet secundair demp dan klinkt het te "fris en te helder"  Bij een lagere Z dan 130Ω  vind ik de Delos met mijn buizen riaa te dof klinken.

 

In another article about step-up transformers on the internet (http://www.high-endaudio.com/RC-Step-ups.html),

 

Ik snap eerlijk gezegd niet helemaal wat je bedoeld met een "beter passend" element?

 

===> Ik meen dat Rinsma in Lippenhuizen heel succesvol Sonneteer combineerde met Grado   http://www.rinsmahifi.nl/ 

Zoals ik al zei  MC vind ik niet persé zaligmakend er zijn ook uitstekende MD en MI elementen.

 

Maar ik snap je bedoeling. :)    Advies van een goede audiozaak vind ik zelf wel vaak een meerwaarde hebben.   Theorie en praktijk dat

wil wel eens wringen.  En ook de combinatie element /arm / draaitafel is niet onbelangrijk.

 

Lees het  verhaal  van Jongensdroom met zijn TD-124 nog maar eens na.

Link to comment
Share on other sites

Dat staat allemaal goed uitgelegd in dat docje van Menno. Punt blijft dat je met een step-up het element relatief laagohmig afsluit en niet alle MC elementen functioneren daarmee optimaal.

 

Voorbeeldje: Je phono pre heeft een imperdantie van 47Kohm en 100pF. een step-up van 1:10 tranformeert die impedantie een factor 100 omlaag. Het element ziet dus 470ohm parallel met 10nF.

 

Het kunstje staat er inderdaad uitgelegd. Ik ben altijd nieuwsgierig naar de achtergrond van het kunstje. Precies welke resonanties worden door die belasting van het element gedempt? In welk frequentiegebied liggen die? Hoe wordt de optimale belasting van het element bepaald? 

Link to comment
Share on other sites

Ik wil concreet mijn Thorens 160. 1 met Denon 160 element aansluiten op mijn gereviseerde Quad phono. De phono ingang heeft 4,2 Mv. Wat ik natuurlijk leuk vind is om het systeem in 70 jaren stijl te houden. Had Denon vroeger geen trafo's? Misschien weet Spido dat wel?

Link to comment
Share on other sites

Ik heet niet Spido, maar Denon had weldegelijk trafo's in het pakket. Een heel bekende is hier al een aantal keren genoemd, nl de AU-320. De mooiste die ze hebben is de AU-S1 (erg duur). Maar voor die DL-160 heb je ook bij de Quad geen trafo nodig. De DL-160 is een MC, maar omdat hij nogal wat output geeft (1,6mV) heeft ie ook meer windingen op de spoeltjes (om die hogere spanningsafgifte te krijgen) en ergo een hogere eigen impedantie (160Ω). Afsluiten op een standaard MC ingang (100Ω) komt dan overeen met een quasi kortsluiting.

 

Zou je een step-uptrafo als de AU-320 bij dit element gebruiken, komt er 16mV op de phonoingang te staan. De trafoverhouding is 1:10, dus als je 1,6mV erin stuurt, komt er aan de andere kant 16mV uit.

De phonoingang van de quad heeft volgens jouw een gevoeligheid van 4,2mV. Je stuurt die phonotrap dan bijna 4x te hard in. Dat gaat absoluut niet lekker klinken.

 

Ik zou de DL-160 dus gewoon rechtstreeks op de phonoingang aansluiten en indien nodig de volumeknop iets verder open draaien.

Link to comment
Share on other sites

Dat ga ik als eerste proberen Roger, maar ik denk altijd verder.

 

Ik vind dat wel moeilijk hoor die mV van element en phono trap. Ik ben alpha!

Link to comment
Share on other sites

Iemand er wel eens aan gedacht het element als stroombron te beschouwen?

 

BMC heeft dat wel gedaan en met goed resultaat moet ik zeggen.  Dat in combinatie met een gebalanceerde ingang geeft erg mooie resultaten.

 

Sowieso ben ik voorstander van gebalanceerde ingangen  voor een element, met die zeer kleine stroompjes, spanninkjes en impedanties is dat alleen maar een voordeel, net als die stroomsturing.

 

Gebalanceerd in kan heel mooi met een trafo, je moet alleen de bedrading van de arm naar de phono-pre (of trafo) aanpassen.

Link to comment
Share on other sites

Dat ga ik als eerste proberen Roger, maar ik denk altijd verder.

 

Ik vind dat wel moeilijk hoor die mV van element en phono trap. Ik ben alpha!

 

De 33 kan prima zonder step-up i.c.m. een DL160. Met het insteekkaartje kun je 2 mogelijkheden kiezen: M1 en M2. M1 heeft een een nominale gevoeligheid van 2 mV en M2 een gevoeligheid van 5,6 mV. M1 sluit dan prima aan bij een DL160 met zijn 1,6 mV output.

 

Gewoon proberen wat het beste werkt en de minste ruis oplevert.

Link to comment
Share on other sites

De 33 kan prima zonder step-up i.c.m. een DL160. Met het insteekkaartje kun je 2 mogelijkheden kiezen: M1 en M2. M1 heeft een een nominale gevoeligheid van 2 mV en M2 een gevoeligheid van 5,6 mV. M1 sluit dan prima aan bij een DL160 met zijn 1,6 mV output /quote]

 

Na de modificatie zijn die gevoeligheden verdubbelt maar wordt een en ander wel stiller Peter. Even uit mijn hoofd 4,2 en 11,7. Dan wordt het wat weinig.

Link to comment
Share on other sites

De 33 kan prima zonder step-up i.c.m. een DL160. Met het insteekkaartje kun je 2 mogelijkheden kiezen: M1 en M2. M1 heeft een een nominale gevoeligheid van 2 mV en M2 een gevoeligheid van 5,6 mV. M1 sluit dan prima aan bij een DL160 met zijn 1,6 mV output /quote]

 

Na de modificatie zijn die gevoeligheden verdubbeld gehalveerd, maar wordt een en ander wel stiller Peter. Even uit mijn hoofd 4,2 en 11,7. Dan wordt het wat weinig.

  ;)

 

BTW, ik zie nog steeds geen probleem om de DL160 rechtststreeks op M1 aan te sluiten. Je zult de volumeregelaar iets verder open moeten draaien, maar dat heeft eigenlijk alleen maar voordelen, nl een groter regelbereik en minder "verstoring" door diezelfde regelaar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...