Jump to content

Open baffle - eigenlijk baffleless - subwoofers voor panelen


Bloom
 Share

Recommended Posts

 

hztMTC4.jpg
Baffleless korf met twee Dayton UM18-22 woofers gemonteerd, opgehangen in een "hangmat" en in laatste fase van mechanische constructie.

8aijqQb.jpg
Volledig afgewerkte korf met complete bedrading. Uiterst rechts onderaan zie je de dubbele Neutrik Speakon connectoren waarop beide kanalen van een eindversterker zullen worden aangesloten.

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Best indrukwekkend zo.

En hoe speelt dat nu?

Probleem van een sub in combinatie met vellen is dat de sub vaak niet goed in fase te krijgen is waardoor de aansluiting merk baar is.

Trek je dit nu recht met een DSP en geef je de hoofd speakers ook een delay mee om mooi te laten aansluiten?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de constructie en bijhorende eindversterkers nog niet aangesloten en weet dus nog niet hoe het presteert. Ik moet het eindversterkerrek anders inrichten en dat vereist wat zwaar gesjouw. Daarna pas kan ik beginnen alle benodigde aansluitkabels te leggen om alles aangesloten te krijgen en pas dan kan het inregelen en luisteren beginnen.

Er wordt inderdaad met een DSP gewerkt en bruut geweld (tot 6000 W in elke woofer) plus een actieve externe crossover om alles mooi recht te trekken. Ik verwacht dat ik daar nog heel wat werk aan ga hebben om dat goed te krijgen.

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Alles is nu aangesloten zoals ik het wil en ik heb alles geconfigureerd en de Audyssey in mijn Marantz aan het werk gezet.
De elektrostaten gaan van zo hoog als ze maar kunnen tot ca 200 Hz en dan nemen de wooferkorven het over, die gaan omlaag tot 40 Hz en daar mag de sub overnemen. Dat uiterste sublaag doet die sub nog net iets beter dan de wooferkorven, dus vandaar.
1ste observatie: percussie is nu waauw! Mét alle autoriteit die je maar kunt wensen.
2de observatie: ik hoor de overgang tussen elektrostaat en wooferkorf nog steeds, zeker bij mannelijke stemmen. Dat moet nog beter. De DRC van de Marantz gaat er denk ik te vlug overheen en past de crossoverfrequenties niet voldoende goed aan.
Ik zal dus uitkijken naar nog een externe DRC, gewoon voor stereo. Die miniDSP die ik eerder vermeld had gebruiken standaard DiracLive, dus die vallen af. Met DiracLive heb ik meer dan genoeg ervaring opgedaan toen ik die Emotiva pré hier had en ik heb toen na uitgebreide testen geconcludeerd dat DiracLive  totaal incompatibel is met dipolen zoals elektrostaten en andere paneelluidsprekers en "open baffles".
Dus mogelijk wordt het geen commerciële DRC maar doe ik het met zelfbouw: http://drc-fir.sourceforge.net/
DRC is de software die de meting uitvoert met behulp van een meetmicrofoon en een notebook.
BruteFIR is de software die in de audioketen zal draaien vanaf een daartussen geschakelde computer en de meting van DRC invers toepast zodat je een correctie krijgt over het hele audiospectrum heen.
DRC en BruteFIR zitten standaard in de Debian repo's, dus voor mij zal dit de makkelijkste manier zijn denk ik. Ik heb geen kant en klare DRC gevonden in een aankoopbaar toestel die met zekerheid alles kan en doet wat ik wil.

Link to comment
Share on other sites

De Audyssey met zijn korte testtonen zit sowieso in de Marantz pré, dus die mag altijd als laatste aan het werk om afstanden te bepalen en reflecties weg te werken. Al zal dat laatste niet nodig zijn, mijn luisterruimte staat zo vol dat vrijwel alles één grote diffusie is.
De bedoeling is een systeem tussen de Marantz en de digitale crossover te zetten dat gebruik maakt van een meting met lange testtonen (dus meer de weergave van het audiospectrum meten via sweeps) om pieken en dalen in dat audiospectrum te corrigeren. Kent iemand zo'n systeem op de markt? Of moet ik het zelf bouwen? Ik kan niet in de documentatie vinden welke testtonen DRC gebruikt...

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Ik heb jaren geleden op de High-end audioshow een open baffle subwoofer gehoord. Dit was niet meer dan een kleine plank met daarop twee grote woofers met het gezicht naar elkaar. De man vertelde dat het plaatsen van dat ding telkens een hele uitdaging was. Maar door draaien en verplaatsen wist hij het telkens goed werkend te krijgen. Het klonk dan ook erg goed (zegt iemand die niet gauw tevreden is over de laagweergave). Faseproblemen liggen voor de hand, en dat los je maar heel beperkt op met DSP.

Link to comment
Share on other sites

De metingen kan je verrichten met Arta en de uitkomsten daarvan kan je in de DSP aanpassen.

Mini dsp kan je daarvoor wel gebruiken maar vind ik vaak toch nog wel te veel in de weg zitten.

Andere DSP die ik wel goed vind is de Hypex DSP maar ik dacht dat ze daar mee gingen of zijn gestopt.

Daarna kom je al snel bij Lyngdorf uit.

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Bloom said:

Alleszins geen Windows bij mij. Het moet Linux zijn!

Ik heb begrepen dat Arta ook met een windows emulatie werkt.

Helaas nog geen linux varianten van goede meetsoftware gevonden.

Jammer maar helaas hier zal je echt even van je geloof moeten wijken.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben van plan DRC en REW te bekijken: die draaien allebei onder Linux. DRC zit zelfs in de standaard repo's van Debian Linux, die ik thuis gebruik.

Link to comment
Share on other sites

Heel indrukwekkend al heb ik niets met al dat digitale bijsturen. Toch intrigeert me wel wat mevrouw (eventueel man) Bloom hiervan vindt. Zegt ze nu leuk jongen geniet ervan of moet je nu alleen slapen 😆 Ik schat in dat je vrijgezel bent of een nog liberalere vrouw hebt dan ik. 

Link to comment
Share on other sites

Of dat "digitaal bijsturen" iets is, weet je pas als je het eens probeert. Bevalt het niet, is het even vlug weer verwijderd he.

Ik leef alleen, maar ik ken wel een paar vrouwen die er geen enkel probleem mee hebben. Ik moet wel bekennen dat die zwaar in de minderheid zijn.😉

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, kappa7 said:

REW hoor ik wel vaker langs komen maar zelf nooit mee gewerkt.

 

Ik gebruik REW ook om te meten. Er zit kennelijk ook een Equaliser in, maar daar heb ik geen ervaring mee.

 

Om te meten maakt hij mooie en duidelijke grafieken (o.a. ook een waterval). Die op te slaan zijn, zodat je later nog een kun terugkijken.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de crossover tussen de elektrostaten en de wooferkorven verlaagd van 200 Hz naar 150 Hz. En dat klinkt effectief beter.
De volgende stap is wat experimenteren met zowel DRC als REW als meetsoftware voor het weergavesysteem en BruteFIR voor het toepassen van de correctiefilter die in de vorige stap is aangemaakt. Dit toepassingsfiltersysteem (dat heet ook wel een convolutiesysteem) komt tussen de Marantz AV-voorversterker en de t.racks DSP-206 digitale crossover te staan. Gewoon stereo in en stereo uit. Ik zal wel moeten testen hoe goed van kwaliteit de ingebouwde geluidskaart in moderne moederborden is. De kans is wel hoog, vermits dat normaal allemaal in één enkele chip zit en je dus geen kortere leidingen kunt hebben. De bedoeling is in elk geval géén ruis en liefst ook geen of zo weinig mogelijk vervorming. Als een ingebouwde geluidskaart hieraan niet kan voldoen, zal ik op zoek moeten naar een insteekkaart die dat wel kan. Heeft misschien iemand hier al ervaring mee?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Wat mij betreft een groot succes, ik speel er nog altijd mee! Ik zou zeggen: kom maar eens kijken en vooral luisteren!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...