Jump to content

Lectuur om zelf luidsprekers te bouwen


Raymond
 Share

Recommended Posts

Beste Raymond,

 

Hier alvast twee goede titels:

 

"Great sound stereo speaker manual" van David B. Weems.

 

"Luidsprekerkasten" van Vance Dickason.

 

Het eerste boek begint erg bij het begin met een erg goede inleiding tot de materie. Staat ook boordevol met praktisch tips en is een echt bouwboek dat goed gestructureerd is en makkelijk leest.

 

Het tweede is ook erg goed maar minder gestructureerd. Is voor de echte beginner wat minder toegankelijk vind ik.

 

Hier een website die als zelfbouwer niet in je favorieten mag ontbreken:

 

http://www.speakerplans.com/

Kijk vooral even bij de "Juicy Links"

Link to comment
Share on other sites

Elektuur om zelf luidsprekers te bouwen :D

 

Het luidsprekerbouwboek van Vance Dickason is erg goed. Verder heeft elektuur nog enkele luidsprekerbouw-specials uitgebracht die nog in sommige boekhandels te krijgen zijn.

 

Je kunt ook op de sites van Scan Speak, Visaton, Vifa, Focal en Pearless kijken. Waarschijnlijk staan daar ook nog voorbeelden

Link to comment
Share on other sites

Geplaatst door Raymond:

Ik ben aan het orienteren om zelf luidsprekers te bouwen.Heeft iemand tips voor titels van boeken die ik eens kan raadplegen?

 

G.Schwamkrug/R.Roemer: Luidsprekers, fabels en feiten.

ISBN 90-70160-46-3

Elektuur B.V, Leek

 

G.Schwamkrug: Lautsprecherboxen, aufbau-nachbau-umbau.

ISBN 3-921608-51-1

Elektor Verlag, 5100 Aachen

 

De laatste is het vervolg op "Fabels en Feiten", is erg goed en gaat zeer veel dieper op de materie in, met name afstemming en filtering. Ondertussen worden er een aantal mythes de wereld uit geholpen, zoals het eerste orde filter.

Of en hoe goed deze verkrijgbaar zijn weet ik niet.

 

Klang & Ton, vooral de oudere jaargangen en

Hobby HiFi zijn goede zelfbouw tijdschriften die ook de nodige aandacht aan de theorie besteden. Beiden zijn probleemloos bij de betere tijdschriften handel te krijgen.

Link to comment
Share on other sites

Geplaatst door Arieson:

De Duitse bladen "Klang und Ton" en "Hobby Hifi" zijn erg goed. Van beginner tot gevorderde

Klopt, die zijn ook een must voor de zelfbouwer. Alleen over het hoe en waarom en de achterliggende theorie is er vrijwel niets in te vinden. Je kunt de ontwerpen die er in staan, die vaak erg goed zijn, prima nabouwen. Ook de revieuws van chassis zijn zeer de moeite waard.

 

Maar wil je meer weten over het hoe en waarom of wil je uiteindelijk zelf boxen gaan ontwerpen naar eigen inzicht dan ben je toch aangewezen op boeken erover.

 

En als beginner kan het natuurlijk ook geen kwaad om eens bij zelfbouwspeciaalzaken als Speaker & CO, Speakerland en Remo langs te gaan. Zij hebben veel gebouwde ontwerpen staan die je ook eerst kan beluisteren. Je kan dan ook eens horen wat de gehoorsmatige verschillen tussen de vele soorten zijn.

Link to comment
Share on other sites

Maar een kant en klaar bouwpakket is wel interessant maar niet echt een uitdaging.

 

Groetjes Raymond[/QB]

Dat kan ik mij wel voorstellen. Maar dat geldt dan ook voor K&T en HH. Dat boek van Dickason stond trouwens bij S&C in R'dam op voorraad.

 

Heb je ook al eens in de gemeente bibliotheek gekeken? Daar staat vaak ook e.e.a. Ook de wat oudere boeken zijn vaak de moeite waard. De principes van speakersbouwen zijn al behoorlijk oud en er verandert weinig aan. Een goed resultaat behalen is echter wel een kunst.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Beste Forumers,

 

Heb het boek "Luidsprekerkasten" van Vance Dickason bijna doorgespit. Het is een duidelijk en verhelderend boek maar er blijven wel veel vraagtekens openstaan omdat het boek je niet een bepaalde richting opduwt.

Het komt er dus duidelijk op neer dat het gewoon een kwestie van proberen wordt. In een eerdere reply heb ik aangegeven dat ik geen bouwpakket wil kopen. Echter dit lijkt me bij nader inzien toch een betere start. Hebben jullie nog ideeen voor een goed start pakket. Ik zat zelf ricting de paketten van SEAS te denken. Met name de Odin MK3.

 

Odin MK3

 

Groetjes Raymond

Link to comment
Share on other sites

Het komt er dus duidelijk op neer dat het gewoon een kwestie van proberen wordt

 

Je kunt ook eens een van de ontwerpprogramma's eens downloaden waarin het boek naar verwezen wordt. Daarmee kun je wat experimenteren t.a.v. verschillende behuizingstypen en LS-chassis. Dit best heel leerzaam ongeacht of je besluit toch een bouwpakket te kopen. Dit zijn wel meestal demo-programma's maar voor de meest gangbare boxen (gesloten, bass-reflex of band-pass) kun je er goed mee uit de voeten.

 

Groeten,

 

Marjor

Link to comment
Share on other sites

Geplaatst door Raymond:

 

Beste Forumers,

 

........Het komt er dus duidelijk op neer dat het gewoon een kwestie van proberen wordt. In een eerdere reply heb ik aangegeven dat ik geen bouwpakket wil kopen. Echter dit lijkt me bij nader inzien toch een betere start. Hebben jullie nog ideeen voor een goed start pakket. Ik zat zelf ricting de paketten van SEAS te denken. Met name de Odin MK3.

 

Groetjes Raymond

Beste Raymond,

 

Zelfbouwen is een kwestie van vallen en opstaan. Een kant en klaar ontwerp voorkomt te veel vallen, zodat je er niet al te veel frustaties van oploopt maar er juist plezier in hebt. En de nodige ervaring op doet natuurlijk. Zou daarom ook niet beginnen met een al te groot project. Het hangt ook af van hoeveel geld je uit wil geven. Ook aan zelfbouw kan dat behoorlijk veel zijn.

 

Zou ook eerst een voor je zelf nagaan wat je prcies wil. Iets wat flink kan blazen of iet wat verfijnd klinkt. Een combinatie van die twee is vrijwel niet te doen of erg duur en complex.

 

Wat ik zelf erg goed vind klinken is de Scanspeak Reference en de Shamal van S&C

Link to comment
Share on other sites

Ha die Peter,

De reference+ van scanspeak klinkt inderdaad goed. Mijn huidige speakers zijn Linn Keilidh's. Deze vind ik met name in het midden-hoog zeer goed maar ze klinken ontzettend warm. Dit wil ik dus niet meer. Ik wil met name meer openheid en detailering in het laag. De reference+ is geen goedkope instapper, het is de duurste van scanspeak als ik mij niet vergis.

 

Groetjes Raymond

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Hoi,

 

Ik ben erg onder de indruk van de Visaton VOX 251 (inmiddels 253).

(115 hoog x 23.5 small x 40 cm diep )

Is erg neutraal, met diep laag, zeer open en gedetailleerd geluid.

Ook de iets goedkopere 200 schijnt erg goed te zijn.

En er zijn nog wat variaties van.

 

De VOX 253 kost bij Speaker & Co (Haarlem) voor compleet zelfbouwpakket 720,- euro per luidspreker.

 

groet

 

Wiebe

Link to comment
Share on other sites

Op zich goedbedoeld natuurlijk, maar deze reactie komt bijna vijf jaar na de vraagstelling... ;)

Vermoedelijk heeft Raymond al een stel speakers op de kop getikt sinds ie vroeg naar lectuur over zelfbouw!

 

Ik zou het wel prettig vinden als draden na een bepaalde periode (3 maanden?) van inactiviteit automatisch op slot gaan.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...