Jump to content

Het andere forum


Puur
 Share

Recommended Posts

Zeg Erik, wat is dat eigenlijk voor een beugel voor die gele spieker? Een handvat, trekstang, tralies.. of wat moet ik mezelf daar nu echt bij voorstellen?

 

Mvgr

Jeetje jij onthoudt ook niks :D Daar is al heel veel over gediscussieerd destijds. De conclusie destijds was: een koeienhek! Er zaten eerst 3 van die beugels voor. Maar kennelijk lopen er zo weinig koeien door de kamer dat 1 tje ook wel genoeg is.

Link to comment
Share on other sites

Je zou er ook je vrouw aan kunnen vastketenen met handboeien als ze niet luisterd.

 

Stel je voor, aan zo'n king.. :lol:

 

Blijkbaar kun je er ook feestjes mee geven, vliegt er een pot bier of een bitterbal naar toe, worden deze mooi 'afgeweerd' door die tralies.

 

Deelt er iemand een klap uit of keert een gezette dame haar achterwerk (lompe boeren feesten), blijft de conus mooi beschermd (zeer ingeinieuze uitvinding) :D.

 

Maarja het houdt alleen grof vuil uit de spleten, al het kleine gruis (stof, chips, poeder, peper, zout) dwarrelt er zo in.. das dan weer een beetje jammer...

 

Mvgr :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Jan Kool had een aantal specifieke oordelen, maar ook globale oordelen.

Het kon dus zijn dat hij de verschillen tussen alle goede draaitafels, alle goede kabels en snoertjes, en ook alle goede versterkers niet van belang achtte, omdat ze naar zijn oordeel nauwelijks invloed hadden op het hoorbare resultaat.

Maar bij transducenten (pick-up elementen, luidsprekers, microfoons, hoofdtelefoons) stelde hij gehoormatig en via meetapparatuur grote verschillen vast.

Het spreekt vanzelf, dat hieruit het advies voortvloeit: "Wanneer je het geluid wilt verbeteren, verbeter dan in de eerste plaats de onderdelen die duidelijk verschillen (in gunstige zin) opleveren."

Dit neemt niet weg, overigens, dat Jan Kool ook goede aandacht had voor de combinaties van de onderdelen: de juiste elektrische aanpassing van signaalbron aan versterker, goede arm/element combinaties e.d.

 

Ik was het dikwijls niet met Jans specifieke oordelen eens, maar zijn globale oordelen onderschrijf ik ten volle.

En dat doet Erik in feite ook - al heeft hij Jan Kool vermoedelijk niet eens meegemaakt.

Erik bezit Gezond Verstand. Hij laat zich niks wijsmaken, maar oordeelt zelf.

Gezond Verstand. En een onafhankelijk oordeel.

Hij heeft vastgesteld dat er op de beide forums een boel kletskoek wordt verkocht door mensen die verbeteringen zoeken en denken te vinden op plekken waar zulke verbeteringen ni

Link to comment
Share on other sites

Goede wijn hoeft niet gewalst of gedecanteerd te worden.

Dat is alleen nodig bij wijn die te veel tanine bevat - een soort looizuur.

Door blootstelling aan de zuurstof in de lucht (oxydatie) kan het wrange smaakje minder erg worden.

De beste wijze van decanteren is in zo'n geval: vanuit de fles de gootsteen in.

Decanteren kan goede wijn beter tot zijn recht doen komen.

 

Heb jij wel eens "the day after" geproeft van een fles goede wijn die de hele nacht heeft open gestaan? Dat kan echt heerlijk zijn!

 

Echter, dat is goede wijn, die smaakt direct na het ontkurken ook al uitstekend.

Link to comment
Share on other sites

(...) Heb jij wel eens "the day after" geproeft van een fles goede wijn die de hele nacht heeft open gestaan? Dat kan echt heerlijk zijn! (...)

Hoe kun je de smaak van een fles wijn na een nacht openstaan vergelijken met de smaak van dezelfde fles wijn na ni

Link to comment
Share on other sites

Hai Spido,

 

Ik neem een beetje een middenpositie in. Je hebt natuurlijk gelijk dat luidsprekers en de akoustische omgeving van het grootse belang zijn. Stel dat je "de" luidspreker hebt gevonden en hem "ideaal" hebt opgesteld dan is er volgens mij niets op tegen om het geluid te "tailorren" met een kabel. Waarom dat laatste beetje er niet uit halen? Waanzinnig veel geld er in steken vind ik al te dwaas. Dat neemt niet weg dat ik eens zeer, zeer dure Siltech kabels in huis heb gehad en daar mijn ondanks van onder de indruk was. Hoewel ik graag iets uitprobeer ben ik overigens een zeer voorzichtige koper.

 

Misschien een vraag aan jou als luidsprekerspecialist. Ik las het review op het concurrerend forum over de JM lab. Waar verklaar je nu dat hele grote verschil tussen luisterruimtes in. Zou dat te maken kunnen hebben met de woofer opstelling. Overigens zou ik die mini JM's wel eens een keer willen horen want daar is men wel erg lovend over. Overigens wil ik die speksteen ook wel eens horen al doet bas me niet zoveel.

 

Groet,

 

Carl

Link to comment
Share on other sites

Beste Carl,

 

De recensie over JM heb ik nog niet gelezen.

Dat de akoestiek van de luisterruimte, en de plaats van de luidsprekers in die luisterruimte, een belangrijke rol spelen, staat buiten kef.

Evenmin hoeven we er aan te twijfelen dat een goede luidspreker ook in een beroerde akoestiek nog steeds beter klinkt dan een minder goede luidspreker.

De verschillen lijken zelfs belangrijker te worden, naarmate de akoestiek minder goed is.

Vergelijk het met "moeilijke theaters": artiesten met de beste articulatie en ademsteun kunnen die nog wel bespelen, maar artiesten met minder stemtechniek redden het daar niet.

 

Wat de kabeltjes betreft: een voorbeeld.

Bezitters van "high-end luidsprekers" geven veel geld uit aan luidsprekerkabels met (verondersteld) goede geleidingskwaliteiten.

Maar ze kunnen voor heel weinig geld veel grotere verbeteringen bereiken wanneer ze de 0,3 Ohms seriespoel in de laagsectie van hun wisselfilter zouden vervangen door een 0,015 Ohm spoel, of wanneer ze de bipolaire elco's zouden verruilen voor polypropyleen (MKP) condensatoren.

(Ja, ik weet het: KEF beweert, als enige, dat elco's in hun systemen het meest geschikt zijn. Maar dat komt alleen maar doordat de MKP's de waarheid omtrent de KEF units zo wreed aan het licht brengen.)

 

De kwaliteiten van speksteen zijn niet alleen merkbaar in de basregionen. Ook details (zoals het uitklinken van een pianotoon of een klok) komen beter uit de verf. Het geluid "versmeert" veel minder dan bij houten behuizingen. Lijkt meer op electrostaat. (Maar dan z

Link to comment
Share on other sites

1) Goede wijn hoeft niet gewalst of gedecanteerd te worden.

Dat is alleen nodig bij wijn die te veel tanine bevat - een soort looizuur. Door blootstelling aan de zuurstof in de lucht (oxydatie) kan het wrange smaakje minder erg worden.

 

2) De beste wijze van decanteren is in zo'n geval: vanuit de fles de gootsteen in.

1) V.w.b. de oxydatie van looizuur, dat is juist. Ik had het niet vermeld en wist het ook niet meer precies onder woorden te brengen.

 

Maar niet helemaal waar. Kenners passen de truc van het walsen nog steeds toe, met hier en daar een lichte verbetering. Dat zit hem niet alleen in het oxideren van het zuur maar toch ook in het vrijkomen van de aroma's

 

2) = lol !

 

Maar realiseer je wel dat je het dan nog druk gaat krijgen: Ongeveer de helft van wat er in de horeca geschonken wordt kan aldus gekieperd gaan worden. Daar zit zoveel rotzooi in, dat zelfs walsen gedurende drie plaatkanten met een wulps walsende Andr

Link to comment
Share on other sites

Hoewel ik zijn relatie met Erik ook behoorlijk geheimzinnig begin te vinden  :unsure:

"Relatie met Erik" :rolleyes:

 

Zolang men elkaar nog niet gaat bestoken met fasekegels van achteren is er nog geen rede voor zorgen denk ik :lol:

 

Waar zouden die vuiltjes toch vandaan komen welke in de diepe schachten der spleten verdwijnen?

 

Mvgr :P

Link to comment
Share on other sites

Spido trapt hier een aantal open deuren in. Het lijkt me inderdaad beter om op wijn over te gaan. Dat heeft nog iets geheimzinnigs. Hoewel ik zijn relatie met Erik ook behoorlijk geheimzinnig begin te vinden :unsure:

Beste Ron,

 

Wanneer alles wat ik schrijf op jou de indruk maakt van het intrappen van open deuren, waarom lees jij mijn bijdragen dan? Sla ze toch over! Reageer er toch niet op! Scheelt tijd en moeite, zowel voor jou als voor de lezers.

Inhoudelijk heb jij nog nooit iets van belang kunnen melden: in ieder geval niet als reactie op mijn stukjes. (Je andere bijdragen kom ik soms tegen, en dat is dan geheel bij toeval.)

 

De relatie van Spido met Erik is er een die gekenmerkt wordt door wederzijds begrip en respect.

De azijnzeikerds en smeerlappen hier begrijpen daar ongetwijfeld niets van, maar zelfs op een forum als dit hear is het mogelijk dat mensen waardering hebben voor elkaar.

 

Erik heeft, op basis van zijn bevindingen en voorkeuren, gekozen voor elektrostatische luidsprekers.

Maar hij erkent de tekortkomingen en minder gunstige eigenschappen van die luidsprekers, en zoekt nu naar een mogelijkheid om die tekortkomingen en minder gunstige eigenschappen te elimineren met behulp van elektrodynamische units en een resonantie-arme behuizing.

Verder laat Erik zich niet in de luren leggen door marketeers, die ons willen doen geloven dat duurder en nieuwer altijd beter is.

Zijn benadering getuigt van werkelijkheidszin en een niet-sektarische openheid van geest.

Zeer ongewoon, op de beide forums.

En kennelijk ook zeer bedreigend voor mensen met een meer bekrompen geest, of met kennelijk commerci

Link to comment
Share on other sites

Spido trapt hier een aantal open deuren in. Het lijkt me inderdaad beter om op wijn over te gaan. Dat heeft nog iets geheimzinnigs. Hoewel ik zijn relatie met Erik ook behoorlijk geheimzinnig begin te vinden  :unsure:

Beste Ron,

 

Wanneer alles wat ik schrijf op jou de indruk maakt van het intrappen van open deuren, waarom lees jij mijn bijdragen dan? Sla ze toch over! Reageer er toch niet op! Scheelt tijd en moeite, zowel voor jou als voor de lezers.

Inhoudelijk heb jij nog nooit iets van belang kunnen melden: in ieder geval niet als reactie op mijn stukjes. (Je andere bijdragen kom ik soms tegen, en dat is dan geheel bij toeval.)

 

De relatie van Spido met Erik is er een die gekenmerkt wordt door wederzijds begrip en respect.

De azijnzeikerds en smeerlappen hier begrijpen daar ongetwijfeld niets van, maar zelfs op een forum als dit hear is het mogelijk dat mensen waardering hebben voor elkaar.

 

Erik heeft, op basis van zijn bevindingen en voorkeuren, gekozen voor elektrostatische luidsprekers.

Maar hij erkent de tekortkomingen en minder gunstige eigenschappen van die luidsprekers, en zoekt nu naar een mogelijkheid om die tekortkomingen en minder gunstige eigenschappen te elimineren met behulp van elektrodynamische units en een resonantie-arme behuizing.

Verder laat Erik zich niet in de luren leggen door marketeers, die ons willen doen geloven dat duurder en nieuwer altijd beter is.

Zijn benadering getuigt van werkelijkheidszin en een niet-sektarische openheid van geest.

Zeer ongewoon, op de beide forums.

En kennelijk ook zeer bedreigend voor mensen met een meer bekrompen geest, of met kennelijk commerci

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...